Voi cum ascuțiți cuțitele?

By | June 22, 2023

Noi avem vreo 6 cuțite din seria Functional Form de la Fiskars cumpărate de Black Friday de la eMAG și încă vreo 7-8 Neoflam pe care le-am cumpărat la un moment dat la o promoție de la Mega Image. Le vedeți mai jos.

Toate au tăiat superb, până când au început să se tocească. Pentru a le ascuți, înainte foloseam un dispozitiv ca cel de mai jos:

Deși nu era cel mai confortabil dispozitiv de folosit (din cauză că este foarte mic și îl țin cumva cu două degete), o perioadă a fost bine. Doar că apoi a început să mi se pară că dispozitivul de mai sus nu mai făcea nimic. Nu știu de ce, ori s-au tocit cele două ghidaje, ori am lăsat cuțitele prea mult neascuțite și au devenit greu de ascuțit.

Așa că am trecut la the next best thing. Am zis că dacă-i de la Fiskars și am cuțite de la Fiskars, sigur e combinația perfectă. Spre deosebire de dispozitivul de mai sus, cel de la Fiskars e mai mare și deci îl poți ține mai bine, are un cauciuc pe partea de jos, ca să nu alunece, iar în interior are o rotiță ceramică ce se mișcă pe măsură ce treci cuțitul prin acea fantă. Pe spatele cutiei scrie să ar trebui să dai înainte-înapoi cu cuțitul de vreo 15 ori ca să-l ascuți.

L-am folosit un pic și rezultatele mi se par … neconcludente. Am dat prin acea fantă nu de 15 ori, ci de 30-40 de ori cu anumite cuțite. Parcă taie un pic mai bine cuțitul, dar nu este spectaculos. La mână nu mi se pare că se simte un tăiș foarte ascuțit. Iar în practică tot trebuie să apăs pe el ca să taie o roșie, dacă doar plimb lama cuțitului ușor pe suprafața roșiei nu se întâmplă nimic. Parcă totuși într-o anumită poziție, lama cuțitului taie mai bine, semn că probabil nu este ascuțit egal pe toată lungimea lamei.

Nu știu ce greșesc. Oare trebuie să dau de mai multe ori pentru că sunt cuțitele foarte tocite? Oare trebuie să apăs mai mult? Oare trebuie să țin cuțitul sub un alt unghi când îl trag prin rotiță? (Acum îl țin orizontal)

Voi cum ascuțiți cuțitele? Sau cu ce mai exact?


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

10 comentarii la “Voi cum ascuțiți cuțitele?

  1. Sorin A.

    Eu ascut clasic, cu un ascuțitor de cuțite de tip “baston”(!). Arată așa, ca un băț, cu multe nervuri. Trag pe el pînă simt că mușcă din tăișul cuțitului, fără să apăs tare, dau și pe o parte și pe alta a lamei, trăgînd lama cuțitului pe acel baston, sau în funcție de chef, trag cu bastonu peste lamă, cam ca și cum aș da cu o pilă. Sau trag cuțitul pe o piatră de aia lunguiață, umezită un pic, de cîteva ori. Nu am pretenții dar nici cuțite super bengoase, deci e okey.
    Sînt curios cum se ascut și mai ales cum se păstrează cuțitele celea profesionale, mai ales cele care taie felii de pește, subțiri că devin transparente.

    Reply
    1. Revo Post author

      Acele cuțite se ascut tot cu pietre, dar trebuie mai multe pietre diferite, de granularități diferite, timp și tehnică, pentru că trebuie să știi unghiul la care a fost ascuțit cuțitul original, astfel încât să-i faci tăișul la același unghi. Scump, complicat și de lungă durată din punctul meu de vedere. N-aș avea timp să stau atât de mult timp să bibilesc la un cuțit.

  2. Ariel

    Eu am cutite Ikea si mi-am luat ascutitor tot de la ei, acesta https://www.ikea.com/ro/ro/p/aspekt-ascutitor-cutite-negru-57145296/
    Are un recipient in care se pune apa, si continui sa treci lama peste o rola ce are textura unei pietre. Partea faina e ca spre deosebire de “bastonul clasic” din comentariul lui Sorin A, pe lama cutitului se ascute o suprafata cu inaltimea de max 2-3 mm de la baza lamei cu care tai. Restul lamei ramane neted si “frumos” adica nezgariat.

    Socrul, mai Zorro, a luat la polizor cutitele lui (old school), cica e mai rapid si ascutirea e mai buna. Insa in modul lui pana acum a distrus vreo 3 seturi de cutite in acelasi timp in care ale mele sunt la fel de noi.

    Reply
    1. Revo Post author

      Cel de la IKEA pare pe același principiu ca cel de la Fiskars. Sunt curios de câte ori dai cu lama cuțitului prin acea rolă ca să devină cuțitul tăios.

      Da, cu polizorul așa este. Se ascute repede, e super ascuțit, dar se și “consumă” lama.

    2. Razvan

      Aha, deci se pune apă! &*#@@
      Ok. Bine de știut și după niște ani de folosință “pe uscat” 🙂

  3. ninu

    Eu folosesc AnySharp de cativa ani si sunt foarte multumit.

    Reply
  4. Lupulixxx

    Nu știu dacă greșești ceva, dar și eu folosesc ascutitorul aspekt de la IKEA cam o dată pe lună, îl dau de vreo 10 ori și taie extrem de bine. Atât de bine încât simt nevoia să-mi avertizez prietenii de fiecare dată când pun mâna pe cuțitele mele.

    Reply
    1. Ariel

      Cu siguranta gresesc undeva. Initial am inceput sa ascut fara apa in recipient (primele 5-6 ascutiri) apoi ceva m-a determinat sa citesc manualul.
      Abordarea mea este:
      1) ascut cutitele cam la 3-5 luni, poate si de aici.
      2) deschid si protectia de plastic de deasupra pietrei si trec cutitul direct in canalul pietrei. Capacul il desfac pentru ca mi se pare ca daca las capacul de plastic pus, cutitul se freaca si de plastic, deci eficacitate de ascutire redusa.

Spune-ți și tu părerea: