Aici mă refer la generația mea, a celor care vor face nuntă în 1-2-3-5 ani. Întreb pentru că s-a dus moda cu muzica populară și lăutărească. Poate să mai reziste la țară, dar la orașe nu știu câți din generația mea vor mai face nunți cu lăutari. Şi dacă nu-ți plac nici manelele, ai o problemă.
Înțeleg că ai putea să pui muzică de petrecere, muzică de radio. Dar cu ce se s-ar mai diferenția atunci nunta de o petrecere de sfârșit de săptămână ? Plus că la nuntă vin și oameni mai în vârstă de care trebuie să ții cont. Nu cred că DJ Project o coafează pe bunica.
Așa că din perspectiva omului căruia îi plac doar 3 melodii lăutărești, ce muzică ați pune la nuntă ? Ce ați ascultat la nunțile pe la care ați fost ?
Ideea postului își are geneza în scurt-metrajul de mai jos. Un film de Marian Crișan, regizorul proaspăt lansatului Domestic.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Știu că obiceiurile cu nunta diferă destul de mult de la o zonă la alta aici în România, inclusiv genurile muzicale. Un răspuns scurt la întrebarea din titlu ar fi muzia din program (că doar nu îmi scot iPhone-ul și căștile…)
Indiferent de ce ar spune unii sau alții pe moment, la un moment dat marea majoritate ajunge la așa ceva (de nuntă zic) – iar eu la propria nuntă am ales o echipă de MC/DJ pentru sonorizare. Pentru calitatea sunetului am avut discuții multiple cu furnizorii, am cerut o aranjare specială a boxelor în sală (față de standrd). Alegerea DJ vs formație din punctul meu e simplă: formația – indiferent cât e ea de bună în cel mai bun caz poate să interpreteze câteva piese la un nivel acceptabil, restul melodiilor vor fi la nivel destul de slab. Dacă ai resurse nelimitate și îți permiți să-ți aduci 3-5 formații care să-și interpreteze piesele lor originale – bravo mamei sau tatălui !
Cum bine ai intuit, e nevoie de un mix de muzică care să acopere mai multe gusturi, proporția exactă fie o definești și i-o comunici DJ-ului după cum vrei tu fie după cum crezi că le va place invitațiilor. Eu unul i-am dat o listă cu preferințe de melodii echipei de la sonorizare, le-am zis ce NU vreau să aud deloc, indiferent dacă venea Papa să solicite și m-am bazat pe capacitatea lor de a înțelege/adaptare la ce se pretează în fiecare moment. Cred că pe durata unei seri am intervenit cu solicitare de maxim 2 ori, restul a fost perfect din punctul meu de vedere.
La alte nunți am observat că atunci când DJ-ul sau formația gafează cu îmbinarea melodiilor sau cu ritmul melodiilor cântate lumea pur și simplu iese de pe ringul de dans sau nu mai vine. Cea mai ciudată nuntă a fost a unui fost coleg, care a avut formație ce a cântat mai bine de 30 de minute melodii internaționale dar adaptate de ei pe ritm de vals :))
Bineînțeles că mă refeream la muzica în cazul propriei nunți. Dacă omul vrea să-mi pună lăutărească la nunta lui, nu sar pe geam.
Uite că la un MC la nuntă nu mă gândeam. Asta rezolva 100% problemele. Deh, sunt departe de mine gândurile astea, nu știu ce se poartă. Şi eu sunt clar pentru DJ. Plus că nici nu știu să dansez pe muzici populare.
Care era problema cu amplasarea boxelor ?
Probabil de lene cam toți sunetiștii pe care i-am întâlnit eu la nunți iși pun boxele lângă ei, de regulă într-un colț de sală și compensează cu creșterea volumului. Pentru ringul de dans nu e diferență, dar pentru cei care vor să schimbe câteva impresii la masă nu rămâne decât opțiunea de a urla.
Eu am vrut, am cerut, insistat și în final am și avut boxele aranjate în sală aproximativ în cele 4 colțuri. Problema mare era lungimea cablurilor și fixarea de pardoseală. Chiar nu mă așteptam și veniseră cu bandă adezivă de la 3M, din aceea argintie cu pânză prin ea.
Eram sigur ca asta era problema. Am fost si eu la nunti d-astea de trebuia sa vorbesti cu megafonul.
1. Legat de scurt-metraj. Un deliciu. Relație defectă părinte-copil și vice versa (percepție greșită de ambele părți). Copii pseudo-maturizați. Prăpastia dintre generații. Niște aiuriți, toți.
Anw, erau evidente lucrurile astea. 😀
2. Muzica de la nuntă. Să știi că nu m-am gândit la asta până acum.:)) Și eu am două picioare stângi, mai ales când vine vorba de muzica populară. Ascult însă și muzică populară (ceva mai veche). Din păcate, în ultimii ani și latura asta a muzicii a început să o ia pe arătură. E fain să o asculți fix acolo de unde îi e locul. 😀
Revenind la nuntă, aș face probabil un playlist destul de variat. Îmi surâde ideea de oldies but goldies. Mnoh, da’ cine știe ce idei trăsnite îmi vor veni la momentul cu pricina… :))
+1 cu oldies but goldies 🙂
Nicu Paleru
Liviu Vasilica !