Când m-am hotărât să vând Note20, până să ajungă la Flip, m-am gândit să-l pun pe OLX. Și înainte să fac asta, am zis să-l testez și eu, să văd în ce stare este. Așa am descoperit că începând cu Android 13, Google a pus în meniul de setări o secțiune prin care îți poți testa singur telefonul. Poți face acest lucru înainte să îl duci la garanție în cazul în care ai dubii cu privire la ceva. Sau așa poți verifica un telefon cu Android înainte să-l cumperi.
În cazul Samsung, găsiți această funcție intrând la Setări –> Battery and device care —> Diagnostics.
Aici găsiți o mulțime de teste pe care le puteți face pentru a vă asigura că fiecare funcție a telefonului funcționează. De la microfon, difuzor și vibrații, la display, cameră, baterie, butoane și până la NFC, la cartela SIM și încărcare wireless. Puteți face fiecare test individual, sau puteți apăsa pe “Test All”, iar telefonul face toate testele. Evident, la unele dintre ele (precum la cel de touchscreen sau la cel al butoanelor) este necesar să interacționați cu telefonul.
La capitolul baterie însă, testul nu spune mare lucru. Scrie doar că statusul bateriei este normal, nu și sănătatea acesteia, în procente, ca la Apple. De exemplu în cazul meu, deși testul îmi spunea că Battery Status este “Normal”, mie mi se pare că bateria lui Note20 era cam pe ducă și ține cam puțin.
Alfel, dacă telefonul este mai vechi, puteți forma *#0*# pentru a intra într-un meniu de diagnostic un pic mai rudimentar:
Nu în ultimul rând, dacă vreți să cumpărați un telefon, poate n-ar strica să îi verificați și IMEI-ul. IMEI-ul îl găsiți tot în setări, la secțiunea “About Phone”. Acolo este afișat un singur IMEI sau două, dacă telefonul este Dual SIM. În mod uzual îl puteți copia pe primul dintre ele (țineți apăsat pe el și se copiază automat) și puteți folosi un site precum IMEICheck.com
Atenție însă că deși site-ul IMEICheck.com îți oferă anumite detalii, nu toate informațiile sunt 100% corecte. La Note20 toate informațiile coincideau cu ce știam eu. Dar în cazul noului telefon, deși serial numberul identificat concide cu IMEI-ul introdus și site-ul scria că telefonul este clean și deblocat, data producției nu a nimerit-o tocmai corect.
În fine, dacă vreți să testați ceva anume la telefon sau dacă vreți să-l verificați bine înainte să-l cumpărați, acum este mai ușor să faceți asta.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Pentru testarea bateriei recomand AccuBattery. Dupa vreo 10 incarcari (de preferat de la 1-2 la 100) stie sa faca o estimare corecta)
Xiaomiul meu a pierdut 25% in 2 ani ce momentan inca nu e sesizabil (tot la 2 zile il incarc)
Ah, interesant. M-am gândit și la aplicații 3rd party, dar mă gândeam că nu au cum să fie așa reliable ca ceva inclus direct de Android. Însă dacă faci acela încărcări de calibrare de la 1 la 100, probabil că da, vei obține date precise.