Nu știu cum sunteți voi, eu mă feresc în general să bag gadgeturi în apă. Chiar nu simt nicio bucurie în a băga telefonul intenționat în apă, ci mai degrabă văd protecția împotriva apei ca pe un bonus în cazul unui eveniment nefericit.
În fine, am observat că cei mai mulți au o înțelegere puțin greșită a conceptului de “rezistență la apă”. Ideea este simplă: telefonul, ceasul, căștile sau ce mai vreți voi, sunt rezistente la apă în momentul în care ies pe poarta fabricii. Nimeni nu garantează că acel gadget este rezistent la apă peste 1, 2, 3 sau 5 ani când te decizi tu să-l bagi în apă. Rezistența la apă nu este o caracteristică valabilă la nesfârșit.
Toate aceste gadgeturi au garnituri din cauciuc pentru a le proteja de apă. Odată ce începi să exploatezi telefon și îl supui la cicluri de încărcare sau îl ții în soare, garniturile și protecțiile împotriva apei încep să se deterioreze. Cauciucul se îmbătrânește de la căldură, începe să devină casant și în final începe să se sfărâmițeze
Ce poți face ca să te asiguri că gadgetul rămâne rezistent la apă?
Din păcate, nu ai cum să știi cu siguranță dacă telefonul este rezistent la apă înainte să-l bagi în apă. Daaar, poți face un lucru simplu astfel încât să previi situațiile neplăcute.
Cel mai important sfat pe care ți-l pot da și de care nu mulți știu, este să clătești telefonul cu apă de la robinet după fiecare folosire, mai ales dacă intri cu el în apa mării. Apa mării, fiind sărată, atacă foarte tare garniturile și le accentuează degradarea. Din acest motiv, după ce ieși cu ceasul sau cu telefonul din apă sărată, clătește-l cu un pic de apă dintr-o sticlă de apă plată sau de la robinet.
Al doilea lucru de care nu știu mulți este faptul că rezistent la apă nu înseamnă și rezistent la duș. La duș sunt două probleme. Pe de-o parte este apa caldă care dilată garniturile, pe cealaltă parte, cosmeticele (șamponul, gelul de duș), atacă garniturile.
În final, acesta este motivul pentru care unii bagă telefonul de 3 ori în apă și a patra oară îl strică.
Bonus: În cazul ceasurilor clasice, mai există o concepție greșită. Multe persoane cred că “water resitant – 30 m / 30 atm” înseamnă că ceasul respectiv rezistă la o scufundare la apă adâncă de 30 de metri. Acel “30m” se referă la 30 m sub presiune statică, niște condiții care nu prea se pot obține decât în laborator, într-un mediu controlat. Aceasta este de fapt o convenție care spune mai degrabă că ceasul este rezistent la stropiri accidentale. Rezistența pentru înot începe de la 50 de metri.
Oricum, sfatul meu ar fi ca în cazul gadgeturilor care nu au fost special construite pentru a fi folosite în apă, cum este GoPro-ul de exemplu, să evitați să le băgați în apă.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
GoPro season 5 al meu a facut de cand era nou aproape in fiecare an baie in diverse piscine / mari.
Pana acum fara probleme
am telefon rezistent la apa totusi nu ma indur sa il bag in apa :))