Nu mă refer aici la strategia pentru prezidențiale, ci strategia pentru ca peste patru ani să nu ne fie iar frică înainte de alegerile parlamentare.
Din punctul meu de vedere, scorul obținut de USR a dezamăgit din nou. În condițiile în care toată presa este anti-extremiști-suveraniști și toată lumea țipă că PSD fură ca-n codru, logic ar fi fost ca USR să capitalizeze pe aceste trenduri. Doar că nu… USR a ieșit pe locul IV la parlamentare.
Nu știu dacă am mai scris-o pe aici, dar din punctul meu de vedere cel mai mare atu al USR-ului este și cea mai mare slăbiciune. În sensul că ei sunt la bază un partid de oameni cu intenții bune, care își doresc să schimbe România în bine și să ridice nivelul de trai.
Ok, doar că prin prisma acestui ideal, nu au în partid politicieni “de meserie”. Au oameni care au avut (sau nu neapărat) succes în antreprenoriat și în mediul privat, care s-au unit în jurul idealului de “hai să facem să fie bine”. Problema este că acești oameni sunt în general inteligenți. Sau neproști, cum vreți voi să le ziceți. Am zis inteligenți, nu neapărat conectați cu problemele cotidiene, da?! Eh, atunci când ai oameni inteligenți, ai și mulți oameni cu păreri diferite, posibil și cu ambiții, și inevitabil vor apărea și divergențe cu privire la strategie/direcție. Iar asta generează și lupte interne care ajung în presă și care arată rău.
Și dacă ar genera doar discuții, n-ar fi foarte rău, dar generează și alte partide mici prin jurul lor care le mănâncă din voturi (mai întâi PLUS, apoi REPER, DREPT, SENS…. iar lista este în continuare deschisă). Într-un fel, pe bună dreptate, și eu dacă aș fi în USR și aș vrea să fac bine din proprie inițiativă și ar veni altul cu gura mai mare care să-mi spună mie cum se face de fapt, probabil și eu aș pleca.
Spre deosebire, PNL și PSD sunt partide grupate în jurul ideii de “hai să furăm facem bani”. Mai o achiziție din bani publici, mai o firmă de partid care câștigă o licitație, mai o lege care să favorizeze un om de afaceri, membri de partid puși șefi pe la instituții… chestii d-astea. Oricât s-ar certa ăștia între ei în interiorul partidului, vor rezista în partid pentru că visează non-stop la ciolan și știu că atunci când vor ajunge la putere va fi meritat. Știu că sunt destui bani de sifonat astfel încât să fie toți mulțumiți și cu burțile pline.
În același timp, ei au un tătuc. Ei ascultă toți de tătuc pentru că el s-a dovedit cel mai abil în “șmecherie”. E ca în trib. S-a încăierat cu mai mulți din partid și i-a dovedit, așa că stă pe tron. Vezi Dragnea sau Ciolacu.
Bun. Deci acesta este motivul pentru care PSD și PNL par partide mai închegate și USR pare mereu un partid dezbinat, care transmite această idee în ochii alegătorilor – și asta îl face vulnerabil.
A doua problemă majoră ar fi prezența în teritoriu. USR nu prea are oameni în teritoriu. Degeaba îți zice USR de la București să votezi cu USR dacă în satul Cocârlăul de sus te ia primarul PSD de mână, te bagă în cabina de vot și îți arată pe cine să pui ștampila. Sau te sperie că dacă nu mai e tot el primar, o să fie nasol și o să vină să te verifice USR câte găini ai și să te pună să plătești impozit pe ouă sau ceva. Mesajul “Votați cu mine ca să fie bine!” de la un om pe care nu-l cunoști nu are cum să aibă același impact ca mesajul venit din partea unui cunoscut din sat care îți zice: “Atât îți trebuie, să nu votezi cu PSD, că o să vezi tu ce pățești!”.
Cred că această problemă s-ar fi rezolvat parțial cu USR patru ani la guvernare. Eu îmi doream de la acea guvernare să fie ca un bulgăre de zăpadă care să fie din ce în ce mai mare și să câștige încrederea oamenilor din teritoriu. Era o șansă foarte mare pentru expunere nelimitată la TV și pe oriunde. Era o șansă pentru ca USR să nu mai fie un partid de Facebook ci să capete notorietate. Din această cauză sunt așa de dezamăgit de ieșirea lor de la guvernare. Prin acea ieșire nu doar că nu au câștigat nimic, ba chiar au mai pierdut o parte din alegători. Au pierdut alegătorii din diaspora care s-au simțiți luați la mișto după ce au stat prin ploaie și zăpadă cu orele ca să-i voteze pe ei. Au pierdut și o parte din alegătorii din țară care își puseseră speranțele în ei. Au devenit și mai vulnerabili la atacurile celorlalte partide.
A treia problemă este comunicarea/campania electorală. În majoritatea timpului, USR nu comunică decât cu baza lor de alegători… care oricum i-ar vota. Nu comunică cu alte bazine electorale. Nu comunică pe înțelesul oamenilor de la țară. Nu comunică cu oamenii indeciși pe care îi pot transforma în alegători. Așa s-a strecurat AUR în peisaj. USR nu știe să comunice. Remember marasm?!
Apoi, în campanie PSD nu face altceva decât să-i atace cu aceleași teme obosite. Cu Vlad Voiculescu care a dat un tun cu vaccinurile COVID și cu faptul că dacă iese USR, se vor căsătorii bărbații între ei și îți vor fura copilul din casă sau ceva de genul. Este un eșec faptul că USR nu reușește să contracareze aceste narative care durează de vreo 4 ani. Iar aceste narative s-au propagat tot pentru că la momentul respectiv ei nu au fost în stare să explice pe înțelesul tuturor ce au făcut ei. Nu au considerat că trebuie comunicat pe asta și în continuare fac aceeași greșeală?
Soluții? Nu știu, cred că cel mai problemă a USR-ului este imaginea și comunicarea. Trebuie comunicat non-stop și pe limbajul tuturor, nu doar o dată la patru ani, cu termeni elevați. Plătit un studiu bun, identificat subiecte sensibile pentru români și apoi mers cu mesaje pe direcția asta. Cum a făcut AUR, cum a făcut Georgescu. Facebook, Instagram, Tiktok. Inclusiv plătit pentru invitații în platouri la diverse televiziuni.
Altfel USR va rămâne întotdeauna același partid de Facebook care nu reușește niciodată să facă diferența.
De când s-a înființat USB eu zic același lucru: oamenii nu știu să comunice. Și persistă în problema asta.
Simt că mi-am irosit prea mult timp scriind acest articol în condițiile în care planul meu era să nu mai scriu despre politică o perioadă. Că nici mie nu-mi face plăcere să scriu despre asta cum știu că nici vouă nu vă place neapărat plăcere să citiți….
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ba mie chiar îmi place sa citesc articolele tale. Pari uj om inteligent care cam știe cum stau “treburile”… Poate pe tine ar trebui USR-ul sa te “angajeze”.. Vorbesc serios.
Nu știu dacă ești ironic sau nu, dar nu sunt bun de politică. Este o “meserie” care nu mă atrage, ci din contră, mă respinge. Iar eu sunt genul care nu poate face lucruri în silă.
Felicitări! Ar trebui tipărit articolul în multe exemplare și atârnat pe pereții sediului USR.