Nu vă imaginați că-s vreun super meșter. Doar că uneori mai trebuie reparate diverse lucruri prin casă și de regulă se strică tocmai în cele mai neplăcute momente. Și atunci când am ceva de făcut, prefer să rezolv lucrurile singur și cât mai rapid. Așa că după ce m-am mutat de acasă, am tot început să cumpăr scule și unelte pe măsură ce avem nevoie să repar una sau alta.
Am oroare de stilul “crowdsource-ing” din comunism, în care fiecare vecin avea câte o unealtă care era cumva bun comun și fiecare apela la fiecare. Mie nu-mi place să stau pe loc cu problema pe cap și să pierd timp așteptând un vecin sau un tovarăș să îmi sară în ajutor. Așa că am tot cumpărat lucruri. Și cumva, după ani de hoarding, am ajuns la concluzia că de fapt sunt câteva unelte pe care le folosesc cu precădere și de care mă bucur de fiecare dată că le am. Așa că am alcătuit o listă, un top dacă vreți, cu 5 unelte esențiale pe care le folosesc cel mai des.
1. Trusă de scule pentru deschis diverse gadgeturi (iFixit)
Electronice desfac cel mai des, din această cauză pun această trusă pe primul loc. Aici nu pot recomanda chiar ce am eu, pentru că eu “am început de jos” și am cumpărat piese pe parcurs 🙂 Însă știu cam ce ar trebui să conțină o trusă esențială și cred că cea de la iFixit este cea mai potrivită. Aveți o șurubelniță cu capete pentru majoritatea șuruburilor de la laptopuri, telefoane și alte device-uri mici, o pensetă pentru a extrage șuruburile din zone mai greu accesibile, un levier de plastic, care să nu zgârie, pene, o ventuză și un cuțit pentru chestii care chiar se încăpățânează să nu se deschidă. Bineînțeles, cei de la iFixit au mai multe variante de truse, puteți alege una și mai mare în funcție de nevoie. Dacă vă interesează doar șurubelnițele, și această trusă de la Xiaomi este ok.
2. Șurubelniță electrică BOSCH IXO
Sunt multe șurubelnițe electrice de toate felurile. Trebuie să alegeți în funcție de puterea de care aveți nevoie și de formă. Eu vă recomand acest model Bosch pentru că tot Bosch am și eu, știu cât de mult am abuzat-o și cât de bine se comportă în continuare. Efectiv această șurubelniță mi-a salvat nenumărate ore de timp pe care altfel l-aș fi pierdut dacă asamblam toată mobila de la IKEA cu inbusurile lor. Puteți asambla lejer cu ea toată mobila din comerț. Luați varianta ca cea indicată de mine (sau una superioară), care să includă și câțiva biți. Și apoi pe parcurs mai puteți cumpăra diverse accesorii. Foarte utile sunt acest adaptor unghiular și acest adaptor excentric. Găsiți însă aceste adaptoare și de la alți producători la prețuri mai bune, nu-i musai să cumpărați de la Bosch.
Sunt un pic invidios pe faptul că acum au făcut-o cu încărcare pe USB. Când am cumpărat-o eu nu exista și cu USB.
3. Lanternă VARTA (F30 Pro)
Da, știu, aveți blitz la telefon. Dar câți meșteri nu ați văzut cu display-ul spart la telefon? Eu din această cauză evit să folosesc telefonul pe post de lanternă când repar ceva și ajung prin poziții incomode. Eu am acest model (Varta Indestructible), însă varianta mai veche, care folosea baterii 3C. Când o aprind luminează ca lightsaber-ul lui Luke. Și dacă am nevoie să luminez camera, o îndrept spre tavan (stă în poziție verticală) și se face lumină în toată cameră. Fiind “indestructibilă”, asta o face o variantă foarte bună de armă albă, însă grea ca naiba și deloc portabilă. Nu credeam că o să spun asta vreodată despre o lanternă, dar își merită toți banii. Dacă vi se pare overkill, cei de la VARTA au mai multe variante:
- F10 Pro – Care-i mai mică și mai slabă, dar tot îndeajuns de puternică aș spune.
- Light F10 Pro – Este cât un pix. Asta dacă vreți să vă simțiți spioni și să țineți lanterna în dinți, în timp ce căutați prin dosare.
- H20 Pro – Adică o frontală utilă dacă vreți să aveți mâinile libere și să iluminați direcțional.
- Xtreme BL20 PRO – Cu mâner, dacă aveți grădină și vreți să vedeți (sau să speriați) ceva noaptea.
- Stil Camping – Așa cum îi spune numele, este utilă pentru camping. Sau într-o cameră în care tăiați curentul, o puteți agăța pe undeva.
4. Briceag Victorinox Huntsman
Pe acesta îl folosesc mai mult în afara casei decât în casă. Vă recomand chiar acest model, pentru că are două unelte vitale: desfăcător de bere și tirbușon! Dacă aș avea un leu pentru fiecare dată când am ajuns la vreo cazare/pensiune și am constatat că nu au tirbușon, probabil că aș avea propria pensiune. Pe lângă asta mai are și un cuțitaș destul de tăios, cu care am mai tăiat diverse ambalaje sau sfori, fire șamd, un desfăcător de conserve și un mini-fierăstrău. Sunt multe astfel de bricege stil multi-tool. Este bun și unul mai mare, cu patent, însă avantajul Victorinox este că-i super compact. Puteți cumpăra unul mai mare, însă riscul este să evitați apoi să-l luați cu voi din cauza greutății.
5. Geantă pentru scule (Bosch)
Primele dați când mă apucam de rezolvat ceva prin casă, fără să realizez, făceam zeci de drumuri între dulapul de scule și locul problemei. Până când am luat o trusă de scule și am pus în ea cele mai des folosite unelte: ruleta, trusa de șurubelnițe, lanterna, un multimetru, bandă izolatoare, bandă adezivă, un cuțit de sacrificiu, un cutter, un ciocan și un patent. Simplifică enorm worfklow-ul. Vă recomand această geantă textilă și nu una din cele de plastic cu capac, pentru că are mai multe avantaje. În primul rând e ușoară, în al doilea rând o poți îndoi/strânge dacă nu este complet plină atunci când o depozitezi și nu în ultimul rând, poți pune o unealtă mai mare în ea fără a te frustra că nu se mai închide capacul.
Cam atât. Am o mulțime de unelte, dar din nou, am vrut să fac o listă basic, cu cele mai folosite. Dacă aș face o listă extinsă, aș mai pune pe ea și o trusă de tubulare cu clicket, un fierăstrău, un cutter bun, un patent și un ciocan.
Cam așa arăta dulapul cu scule pe la începuturi, în 2015, când încă era “under construction”:
Acum situația este mai aglomerată și mai… complicată. Am acolo și garnituri și diverse elemente de prindere, holtșuruburi, chingi, baterii, șuruburi, piulițe, cleme, coliere, chei, inbusuri, adaptoare audio, LED-uri, cutii cu piese de electronică. În acela dulap stau pe două niveluri și tot nu prea mai au loc, așa că am început să le mai pun și pe balcon.
Altfel, am uitat ceva din top 5? La voi care sunt cele mai des folosite unelte?
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
la mine in top5 ar intra cu siguranta o cheie reglabila
Hmm… am și eu una, dar nu mi se pare că o folosesc așa des. Probabil folosesc tubularele în locul ei și din această cauză. Tu la ce o folosești?
Cam la orice, in loc de cheie fixa. Am schimbat la baie bateria si diversi robineti mai de recent.
In plus, sparg nuci cu ea si deschid bidoane de apa.
O am mereu pe birou :))
la fel am si eu o surubelnita electrica dar de la makita, mereu se iveste ceva de insurubat
Am bagat o comanda aseara la iFixit, cica au transport gratuit, dar a trebuit sa iau bundle-ul pentru asta… un pic cam scump in final, dar merita pentru o pană ????
De ce nu merg emoticonurile in anul 2023? Un emoticon e inlocuit cu 4 semne de intrebare…
Să știi că la fel gândeam și eu cu penele: “Hai că folosesc un card, hai că găsesc eu ceva prin casă să bag acolo”. Penele acelea sunt însă inteligente. Au marginea subțire cât să nu se rupă și apoi se îngroașă, ca să poți face pârghie. Am vreo 3 și de când le am nu mi-am mai rupt buricele degetelor și unghiile încercând să desprind vreun plastic super bine prins de o clemă interioară. Și nu se mai văd nici urme atunci când deschid ceva cu buze subțiri de plastic.
Legat de emoticons, cele universale cu unicode merg, altele care sunt OS-specific (adică cele care se găsesc NUMAI pe un anumit model de telefon cu Android sau cele cu persoane din Windows) nu. De exemplu în Windows unele merg, altele nu. Tu le-ai pus de Windows sau de pe telefon cu Android? Să nu fie ceva specific skin-ului de Android și să nu le recunoască unicode-ul.
Emoticonu e unu clasic, bagat din Windows 10: https://emojipedia.org/beaming-face-with-smiling-eyes