Laptopul meu este în general cool, însă când mă joc, inevitabil se încălzește, și ajunge să-mi transpire podul palmei pe el. Pentru că nu vreau să-i deteriorez tastatura sau carcasa, pentru sesiuni mai lungi de gaming am conectat o tastatură mecanică ROG Claymore la el. După vreo două luni de folosire, sunt pregătit să ofer câteva păreri.
În primul rând, de ce o tastatură mecanică?
Tastaturile mecanice sunt acele tastaturi zgomotoase, cum se făceau încă de la începutul tastaturilor: mari, grele și cu taste cu acționare mecanică. Și atunci, de ce ar vrea cineva o astfel de tastatură acum? Pentru că spre deosebire de tastaturile noi, cu membrană de cauciuc și contact electric, cele mecanice au câteva avantaje majore. Sunt mult mai rezistente, nu se tocesc, nu se blochează tastele, oferă un feedback mai bun pentru scris și cel mai important sunt mult mai precise, ceea ce le face foarte apreciate de gameri.
Switch-uri Cherry MX Brown
Tastaturile mecanice vin în mai multe variante, în funcție de scopul lor. Cele mai populare sunt cele cu switch-urile de la Cherry MX, o firmă nemțească. Switch-urile acestora sunt clasificate în funcție de culoarea lor. Cherry Black, Silent Red, Red și Speed Silver sunt switch-uri liniare. Speed Silver, Green, și blue sunt switch-uri tactile (cele mai zgomotoase dintre toate), folosite de obicei de persoane care introduc multe date în calculator. Switch-urile Grey, Clear (adică albe) și Brown sunt tactile, dar sunt ceva mai silențioase. Din ce am citit, se pare că switch-urile Brown oferă compromisul optim între un feedback bun și un sunet relativ scăzut. Dacă vreți să aprofundați mai mult pe tema asta, vă recomand acest video:
Zgomot ROG Claymore cu switch-uri Cherry Brown
Apropo, când spun “sunet relativ scăzut”, mă refer prin comparație cu alte tastaturi mecanice cu switch-uri de alte culori. Dacă trebuie să compar această tastatură cu oricare altă tastatură cu membrană de cauciuc, cu siguranță aceasta este mai zgomotoasă. Dacă nu închid ușa când mă joc, se aude din oricare colț al casei, iar zgomotul nu-i tocmai de ignorat.
Construcție solidă, aderență bună și numpad detașabil
ROG Claymore este construită pe un cadru de aluminiu și din această cauză este rezistentă, dar și destul de grea. Eu aș zice că dacă nu vrei să te plimbi cu ea prin rucsac, ăsta-i un avantaj. Picioarele de cauciuc de pe spate au o aderență foarte bună și nu mi s-a întâmplat niciodată să se miște în timp ce mă joc sau tastez. Ba chiar opune rezistență când vrei să o împingi mai încolo pe masă.
Un lucru inedit la această tastatură este numpad-ul detașabil. Bănuiesc că dacă vrei să ocupe mai puțin spațiu pe birou sau dacă vrei să o iei în rucsac, îi poți scoate acel numpad. Totuși, eu sunt un fan al numpad-ului, așa că am folosit-o întotdeauna împreună cu el. Plus că scroll-ul acela mi se pare excelent ca slider de volum în Windows. Am devenit dependent de el.
Partea interesantă? Poți pune numpad-ul pe partea stângă a tastaturii. De ce ai vrea să faci asta? Pentru că pe fiecare cifră de pe numpad îți poți seta macro-uri (scurtături) pentru diverse lucruri și le poți selecta cu mâna stângă, fără să iei mâna dreaptă de pe mouse.
Experiență la tastare
Switch-urile tactile oferă o experiență foarte bună de tastare. Față de o tastatură obișnuită, este o cursă mai lungă din momentul apăsării până atunci când face “clanc”. Necesită un pic de timp să te obișnuiești cu ea, dar mi se pare foarte confortabilă pentru tastat. Cea mai mare diferență se observă în timpul jocurilor, unde nu am mai avut momente de genul “mi s-a părut că am apăsat pe tastă dar n-a făcut nimic…”. Tastatura este 100% anti-ghosting și are N-Key Rollover, adică acceptă și înregistrează oricâte apăsări de taste simultan.
Personalizări multiple și compatibilitate cu Philips Hue
Bineînțeles, ca orice tastatură de gaming care se respectă, poate să licăre în toate culorile curcubeului și în toate modurile posibile. Așa că le poți arăta tuturor cât de colorată este personalitatea ta. ROG Claymore știe să facă o mulțime de efecte: de la pulsații până la valuri mexicane, sau să pâlpâie pe muzică.
Prin aplicația ROG Armory Crate o poți conecta și cu bridge-ul de Hue. Am încercat și eu, dar sincronizarea nu mi s-a părut foarte stabilă, așa că am renunțat. La un moment dat îmi pâlpâiau becurile prin casă atunci când jucam World Of Tanks și apăsam pe taste.
Eu am folosit-o doar în două moduri: fie complet aprinsă, fie pe un profil personal. Ideea este că poți selecta tu individual ce tastă să rămână aprinsă, așa că eu am făcut un profil pentru CS:GO, în care nu mi se aprind decât tastele direcționale, butonul de defuse, butoanele de arme șamd.
Macro-uri și remapări de taste
Tastatura are deja niște taste multimedia foarte folositoare în Windows. Însă dacă vrei, poți schimba tu destinația fiecărei taste și poți selecta ce anume să facă acea tastă sau combinația dintre două sau mai multe taste.
O altă funcție utilă este cea de macro recording. Adică apeși pe “record”, apoi faci o combinație de taste, o salvezi și o asignezi unei taste. De exemplu atunci când apeși pe butonul “P”, în timpul unui meci de CS: GO, să scrii pe chat “bomb A”, sau “rush mid”, sau “numai din cauza voastră am pierdut runda asta!!!”.
În concluzie
Cu siguranță este cea mai complexă tastatură pe care am tastat vreodată. Construcție solidă, aderență bună, experiență bună la tastare, posibilități nelimitate de personalizare, macro-uri, remapări, tot ce trebuie. Dar și un preț pe măsură. La patru ani de la lansare, ROG Claymore se găsește la prețuri între 830 și 1.373 de lei. Acum o găsiți pe stoc la diverse prețuri la eMAG, PC Garage sau evoMAG.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.