Suntem pregătiți să trăim într-o lume în care fotografiile nu mai reprezintă adevărul?

By | September 2, 2024

Săptămâna trecută am citit un articol foarte bun în The Verge despre capabilitățile noilor smartphone-uri, cu precădere Pixel 9, de a manipula fotografii. Articolul este bun prin prisma faptului că așterne pe hârtie îngrijorările tuturor. Ideea articolului este că până acum default-ul era că atunci când vedeam o fotografie în ziar, în revistă, la știri sau online, era să presupunem că acea fotografie este veridică.

Și până acum se puteau truca fotografii. Doar că cei care făceau foto-manipulare trebuiau să aibă totuși oarecare cunoștințe, ceva timp la dispoziție și eventual un soft de editare la dispoziție. Ce a schimbat AI-ul? Odată cu noile unelte pentru generare pe bază de AI, orice poate truca o fotografie instant. Nu mai trebuie să înveți Photoshop, nu trebuie de fapt cunoștințe mai despre nimic. Pur și simplu descrii în cuvinte ce vrei să integrezi în fotografie și asta este, în 10 secunde ai rezultatul. Și poți face asta direct de pe telefon.

Drept urmare, pe măsură ce mai mulți utilizatori vor avea acces la astfel de unelte, inevitabil, vor apărea și mai multe imagini trucate. Am putea presupune chiar că imaginile manipulate vor reprezenta default-ul la un moment dat.

Și acesta-i doar începutul. Așa cum se întâmplă cu imaginile se va întâmpla în curând și cu clipurile video. Practic în scurt timp o să vedem clipuri video cu Trump cum se ferește de gloanțe ca în Matrix. Și atunci… cum să mai ai încredere în știri?

Părerea mea este că pe termen scurt, acest noul default va crea ceva probleme psihologice și anxietăți pentru persoanele care nu vor fi pregătite pentru switch. Vor fi persoane, probabil cele mai în vârstă, care vor înțelege că orice imagine poate fi trucată, dar care nu vor avea resursele necesare pentru a determina care sunt imaginile manipulate și care sunt cele veridice. Din această cauză vor trata probabil orice știre/imagine/video cu nesiguranță și nu vor mai ști în ce să creadă și în ce nu. Cei care sunt deja adepți ai teoriilor conspirațiilor probabil că se vor avânta și mai mult în orice direcție le confirmă bias-ul lor.

Nu cred în reglementarea folosirii AI-ului. Odată ce cutia pandorei a fost deschisă, nu cred că SUA sau UE sau oricine mai poate face ceva relevant pentru a opri sau limita efectele disruptive ale AI-ului. Este un moment similar cu apariția motoarelor de căutare sau a rețelelor sociale, dar cu potențial un pic mai periculos. Ne vom adapta în cele din urmă la noua realitate.

Vin vremuri interesante. Fake news! Fake images! Fake video! Fake everything!


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Suntem pregătiți să trăim într-o lume în care fotografiile nu mai reprezintă adevărul?

  1. Stefan

    Curând nu vom mai face diferența între ce este real și ce nu

    Mă refer la modul în care evoluează inteligenta artificiala.

    Reply
  2. Andrei I

    Parca acum se accepta la politie filmele facute cu camera de bord, nu? 😀

    Reply

Spune-ți și tu părerea: