Am avut cu mine la Summer Well “the ultimate camera phone”, Galaxy S22 Ultra, cu ale sale patru camere de ultimă generație.
Și pentru că știu că la acest model Samsung a lucrat foarte mult la funcția de Night Mode, am zis să-l pun la treabă pe timp de noapte. La Summer Well sunt multe culori și lumini, dar și zone mai puțin luminate, deci este locul perfect pentru Nightography.
Am așteptat pauza dintre concertul Inhaler și Arctic Monkeys și am pornit la explorat prin jurul domeniului. Toate fotografiile le-am făcut din mână, fără trepied, și uneori pe fugă pentru a nu sta în drum și nu le-am mai editat ulterior. Adică exact cum ar fi făcut oricare utilizator normal.
Iată cum arăta debutul concertului Inhaler.
Și aceeași fotografie cu zoom 3x:
Am început apoi plimbarea cu o fotografie “tradițională” pentru Summer Well. Proiecția logo-ului festivalului peste fântâna arteziană:
Binișor pentru camera principală, nu?
Doar că nu este făcută cu camera principală, ci cu camera de zoom 3x, de la o distanța destul de mare, de undeva de pe un mal al lacului. Mie mi-a plăcut faptul că a expus zona cu apa exact atât cât trebuie, dar că în același timp au rămas detalii și în zona copacilor. De exemplu la cel mai apropiat de mine se văd foarte bine frunzele. Iar pe pod erau oameni care deși se plimbau, nu au apărut ca niște fantome șterse în fotografie.
Iată același pod de mult de pe partea cealaltă și de mult, mult mai departe (din zona celui de-al doilea pod plutitor). Tot cu camera 3x. La această fotografie îmi place foarte mult cum se văd reflexiile luminilor în apă.
Peste drum de unde făceam eu poză era zona de Stargazing, frumos amenajată, cu luminițe:
Dacă te-ai uita pe jos în zona cu lumini, pare aproape zi. În realitate era beznă în jur și singura lumină venea de la podul flotabil de mai jos:
Pod care deasupra avea doi pești koi în caz că vă întrebați.
În spatele domeniului mai era o scenă (și capela):
Destul de mișto zona din spate a domeniului, cu tot felul de vendori de alcool și cocktail-uri, plus oameni care se relaxau:
Am surprins și niște meduze sau ceva de genul, care pare că tocmai își încheiau reprezentația și se duceau la culcare:
Tot prin zonă era și acest UFO de la Samsung, care cred că răpea oamenii care știau cum să-și facă cele mai bune selfie-uri 🙂
M-am jucat și cu aceste instalații care erau deosebit de Instagramabile.
Am găsit și o mașină distrusă de un meteorit din altă Galaxy-e 🙂
Și apoi m-am întors pentru concertul Arctic Monkeys. Unde am făcut fotografia care îmi place cel mai mult.
Mie fotografia de mai sus mi se pare de nivelul unui DSLR pe timp de noapte. Felul în care este luminată fiecare persoană, detaliile copacilor, cerul.
Iată mulțimea și din altă zonă, ca să nu ziceți că acel ecran gigantic alb de mai sus a acționat ca un blitz 🙂
Iar când a început “Do I Wanna Know”, acele mii de oameni au ridicat bineînțeles smartphone-urile în aer. Priviți imaginea de ma jos, la telefonul tipului din dreapta. Aproape că poți vedea ce fotografia. Și anume… scena și telefonul tipei din fața lui 🙂
Iată și mai multe smartphone-uri în aer:
Sunt entuziasmat de aceste fotografii pentru că de regulă când faci o astfel de fotografie la concert, telefoanele apar în poze cel mult ca o zonă mult mai luminoasă. Aici, pe varianta necompresată a fotografiei, aproape că poți vedea ce fotografia omul respectiv 🙂
Iată și un zoom 3x pe scenă, de această dată cu Night Mode dezactivat, ca să nu supraexpună scena:
Acesta ar fi un sfat bun pe care vi-l pot da atunci când vreți să faceți o fotografie la un concert pe timp de noapte. Dacă vreți să faceți o poză bună artiștilor, sunteți foarte departe de scenă și restul de fundal este negru, mai bine reduceți lumina. Adică dați de acel slider de sub cercul de focalizare spre stânga (dacă sunteți în mod portret).
Pare contra-intuitiv (că voi teoretic vreți o poză cât mai luminoasă), dar ideea este să convingi telefonul să calculeze bine expunerea doar pentru ce este pe scenă, nu și pentru restul cadrului. Pentru că altfel s-ar putea să aveți o poză mai luminoasă per total, dar scena va fi mult prea luminoasă și fie va ieși mișcată, fie nu se va înțelege nimic.
Și un zoom 10x pe solist:
Mi se par foarte bune fotografiile. De exemplu aproximativ aceleași rezultate le obțineam acum 10 ani la concerte cu aparatul meu foto tip bridge, pe care nu mi-l confiscau la intrare, pentru că nu avea obiectiv detașabil 🙂
Apropo, Arctic Monkeys s-au auzit foarte-foarte bine. Nu au interacționat ei prea mult cu publicul decât ca să se lege de numele pieselor (parcă în stilul Muse), dar concertul a fost mișto. Am prins și momente în care publicul fredona, sunetul a fost bun, vocea era mai sus decât instrumentele și nu se confundau. Sunt uimit de cât de bine se aude în acest reel:
Și închei cu scena frumos colorată unde urma să înceapă afterparty-ul după Arctic Monkeys:
În concluzie, mi-a plăcut tare mult la Summer Well. Și pe timp de noapte și pe timp de zi. Și mă bucur că am avut la mine un smartphone care nu a devenit inutil odată cu lăsarea serii, ba chiar din contră, a început să-și arate calitățile. Am făcut peste 200 de fotografii și filmări și deși am pornit cu vreo 70% baterie, am mai ajuns și cu 15% înapoi acasă.
Mă declar Ultra mulțumit.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ca utilizator de S22U 😃 vreau sa spun ca mi se pare ca nu i-ai facut dreptate lentilei de 10x, ea nu exceleaza pe timp de noapte, ziua insa… e wow ce poti prinde cu ea. de asemenea potrait mode merge super, atat ziua cat si noaptea
uneori am observat ca a face o poza cu sau fara night mode ofera cam acelasi rezultat, elimininand doar acea asteptare de 2-3 secunde
Da, știu, am făcut și ziua câteva poze mișto dar nu le-am pus în articol. Iar de portrete, nu prea am făcut, că am zis să nu le fac poze oamenilor random ca un creep 😛
Da, dacă e un pic de lumină în scenă, scoate poze foarte ok fără Night Mode. Se folosește de acea lumină și o amplifică. Cred că Night Mode-ul este efectiv pentru momente în care nu vezi mai nimic nici tu. Sau e un singur bec undeva departe în toată poza.
Mi se pare ciudată comparația cu DSLR-ul. Zoom-ul e cel mai bun de pe piata in momentul de fata, ca telefon, dar pozele cu DSLR sunt net superioare, daca le punem 1 la 1. Poate cu un DSLR entry level de acum multi ani sa fie comparabil, cu obiectiv kit, dar cu ce e nou pe piata…
Eu am un D5100 cu 18-105 și un a6000 cu obiectivul de kit, așa că știam la ce mă refer când am făcut comparația asta. Efectiv nu scot poze d-astea pe timp de noapte cu niciunul din ele. Plus că până aș face setările, aș pierde scena. Dacă se închide panoul ăla luminos și dispare jumătate din lumină mi-a dat totul peste cap.
Ah, dacă le pui un obiectiv fix de f/1.4 … da, sigur. Dar cine mai umblă cu obiectivul peste el? Eu îl mai luam doar în concedii, dar am renunțat și acolo.