Winston Churchill a spus la un moment dat “We shape our homes and then our homes shape us.“. Apoi îmi mai place o zicală de la William Harry McRaven, admiral SEAL în rezervă: “If you wanna change the world, start by making your bed.”
Sunt total de acord. Consider că nu poți să ai pretenția la o viață ordonată în timp ce acasă trăiești în haos. Tocmai de aceea m-am obișnuit încă din liceu să îmi ordonez lucrurile de pe birou înainte să mă așez la laptop și să fac acest lucru și după ce termin. La fel și în bucătărie, unde am comandat mobila în așa fel încât să ne permită să fim organizați și să rămână totul în ordine după ce terminăm de gătit sau mâncat. Rezultatul? Avem mai des un sentiment general de satisfacție. Fără să ne dăm seama, ni s-a îmbunătățit moralul.
Și se pare că nu este un efect placebo. La aceeași concluzie au ajuns și cei de la Kingfisher, compania internațională de îmbunătățire a locuinței care deține Brico Depôt. La lansarea brandului GoodHome (despre care vă povesteam aici) au făcut un studiu alături de danezii de la The Happines Research Institute, pentru a vedea ce-i face pe oameni fericiți. Din studiu reiese că 73% dintre cei mulțumiți de locuința lor sunt fericiți și în viață. La nivel de percepție, locuințele sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire, la fel de importante ca starea generală de sănătate și condiția fizică (14%) și semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%).
Iată mai jos factorii, aranjați în funcție de impactul asupra fericirii: sănătate mentală, casă, sănătate, venituri, locul de muncă și starea civilă:
Studiul făcut de ei mi se pare demn de luat în seamă pentru că a fost făcut pe un eșantion de 13.000 de persoane din toată Europa. La el au colaborat experți internaționali în psihologie și științe sociale, urbanism și arhitectură, pentru a înțelege legătura dintre locuințe și fericire.
Alte concluzii interesante pe baza studiului:
- Casele noastre activează cinci nevoi emoționale: mândria, identitatea, confortul, siguranța și controlul. Așa cum era de așteptat, mândria are cel mai mare impact în gradul de fericire resimțită. Iar lipsa oricărui element din combinație afectează negativ bunăstarea.
- Senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața efectivă a locuinței. Cu alte cuvinte, poți să simți că nu ai spațiu și într-o casă mare, și invers. De alftel, 33% dintre români au spus că nu au o locuință mare, indiferent de suprafața efectivă a casei în care trăiesc.
- Valoarea locuinței are un impact redus asupra fericirii. Nu contează atât de mult dacă stai în chirie sau dacă e casa ta. Conform studiului, să poți să adaptezi casa la nevoile tale este de șapte ori mai important decât statutul de proprietar sau chiriaș.
Care sunt cei mai fericiți “locuitori” la nivel European?
Sunt surprize mari aici. În primul rând, nu sunt danezii pe primul loc, așa cum m-aș fi așteptat. În al doilea rând, românii sunt mai fericiți decât italienii. 72% dintre români afirmă că sunt fericiți în locuința lor. Suntem pe locul 7 din 10.
Iată un coeficient care reprezintă “scorul fericirii resimțite acasă” (punctajul din 10 reprezintă gradul mediu de fericire datorat locuinței în rândul celor chestionați)
- Olanda – 7.69
- Germania – 7.60
- Danemarca – 7.47
- Marea Britanie – 7.40
- Spania – 7.22
- Franța – 7.17
- România – 7.11
- Italia – 7.02
- Polonia – 6.92
- Rusia – 6.57
După cum se vede, fruntașe sunt țările unde locuințele nu sunt neapărat mari. Drept dovadă că teoria conform căreia senzația de spațiu este mai importantă decât spațiul efectiv se confirmă.
Cum să te simți mai fericit acasă?
- Rearanjează spațiul pentru a crea senzația că este mai mare. De aici trag concluzia că noi nu degeaba ne simțim mai bine după ce am renunțat la 90% din mobila din sufragerie.
- Modificările fac bine … până la urmă. Chiar dacă procesul prin care se ajunge la final nu este întotdeauna plăcut.
- Cheamă-ți prietenii în vizită . Acest lucru crește sentimentul de mândrie și legătura emoțională față de locul în care trăim. Pe lângă faptul că te vei distra alături de ei, efectiv.
- Grădinăritul este încă un factor care pune zâmbetul pe buze. Chiar dacă nu avem grădină, noi am primit un arbore de cafea de care avem grijă ca de al treilea membru al familiei. L-am botezat Bob (get it? 🙂 ) și ne bucurăm de fiecare dată când îi dă o frunză nouă.
- Personalizează-ți locuința. Eu recomand să atârnați pe pereți fotografii din călătorii. Te fac să te simți bine când treci pe lângă ele și îți aduci aminte de acel city break mișto.
După cum spuneam, studiul a fost făcut pentru a pregăti lansarea brandului GoodHome, care conține produse gândite pentru a simplifica îmbunătățirea locuinței. Dacă vreți să vedeți mai multe detalii despre produse, dar și sfaturi pentru a crește gradul de fericire din locuință, le găsiți aici. De asemenea, puteți citi cartea lui Meik Wiking -The Little Book of Hygge; The Danish Way to Live Well. Se citește ușor, este interesantă și amuzantă pe alocuri.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.