Startup-urile câștigătoare Innovation Labs 2016

By | May 30, 2016

Innovation Labs, cea mai mare competiție pentru startup-urile de tehnologie din România, și-a desemnat câștigătorii în cadrul evenimentul Demo Day, desfășurat la Biblioteca Națională a României.

Evenimentul a fost organizat de Tech Lounge iar partenerii principali ai programului au fost Orange, Carrefour și The Romanian-American Foundation, așa că am văzut prezenți foarte mulți oameni din top management-ul companiilor mari din România.

Câștigătorii Innovation Labs 2016

Premiul “Best Business” (cel mai important) a fost decernat echipei Serafim de către Mihai Tudor, vice-președinte al Romanian-American Foundation. Ei au un proiect din domeniul agriculturii, care propune monitorizarea în timp real a parametrilor despre culturi (atât din aer cât și din sol). Soluția se adresează suprafețelor întinse și folosește drone și senzori pentru a permite fermierilor să reacționeze rapid la schimbările ce apar, minimizându-și astfel costurile.

Tot sistemul este închegat în jurul LoRa, o soluție de comunicație wireless la modă acum printre europeni, pentru proiecte din agricultură sau pentru orașe inteligente. Au primit sprijin din partea Orange pentru folosirea LoRa și acces la Flexible computing pentru găzduirea datelor culese din teren. Dacă vreți, este o alternativă la stațiile de telemetrie, modă peste care oricum cred că România a cam sărit.

Premiul “Best Product”, înmânat de Mihnea Costoiu, rectorul UPB, a mers către ENTy, un dispozitiv medical care oferă o alternativă ieftină și de dimensiuni reduse pentru echipamentul actual utilizat în consultațiile ORL.

Partea cea mai interesantă este că dispozitivul a fost deja testat în spitale, pe foarte mulți pacienți, și funcționează. Tot ei dezvoltă și un dispozitiv pentru monitorizarea posturii și prevenirea problemelor la coloana vertebrală. Seamănă cu o prindere de la rucsacul montan, care în loc de rucsac are un mic gadget.

Premiul “Best Pitch” a fost prezentat de Ioana Petrescu și a fost câștigat de către echipa TRusT. Echipa a dezvoltat o platformă web prin care încurajează micii producători agricoli să se asocieze în cooperative pentru a putea vinde produsele către hipermarketuri.

Mi-a plăcut într-adevăr felul în care și-au prezentat ideea, aveau răspunsuri la toate întrebările iar produsul adresează o mare problemă din România. În curând vor accesa și fonduri europene, pentru a accelera dezvoltarea.

Premiile pentru fiecare categorie în parte

uRADMonitor (Best Health) – Un dispozitiv care măsoară calitatea aerului din mediul înconjurător (umiditate, radiații, temperatură, particule fine, dioxid de carbon). Aparatul este conceput de un singur om și este funcțional. Cred că dacă toți bucureștenii ar avea unul și ar putea măsura parametrii din zona în care trăiesc, s-ar îngrozi.

innovation-labs-castigatori-13

Squired (Best Retail) – O aplicație Android (o găsiți aici) prin care puteți rezerva o masă la restaurant, fără să mai fiți nevoiți să dați un telefon. E genul de aplicație perfecte pentru un om ca mine, căruia nu-i place să vorbească la telefon și care vrea să dea și feedback după o vizită. În prima etapă a concursului aveau 4 restaurante înscrise, acum au aproape 20, dovadă că fac o treabă bună.

M4Security (Best Cybersecurity) – Ei au o soluție care criptează comunicațiile între o cască Bluetooth și telefon. Au o abordare diferită față de soluțiile deja existente, în sensul că vor să vândă ei căștile, iar casca va genera o cheie unică pentru a comunica cu telefonul, astfel încât nimeni să nu se poată “lega” la conversație, nici măcar ei.

Hive Inspector (Best Agriculture) – O echipă în care unul dintre cei doi membri era apicultor, iar aplicația era destinată măsurării temperaturii și umidității din interiorul stupului. Pare simplu, dar când sunt foarte mulți stupi, o astfel de invenție te scutește de multe bătăi de cap, că nu mai trebuie să îi verifici pe fiecare în parte.

Alte aplicații care mi-au plăcut

Dintre toate premiile de mai sus, am intuit doar unul singur încă din prima întâlnire. Iată ce alte idei mi-au mai plăcut:

Ludicon – Este un fel de rețea socială pentru oamenii care vor să practice un sport și au nevoie de un partener. Pentru mine ar fi de mare ajutor, în ultimul an nu cred că am mai jucat baschet tocmai din cauză că nu îmi sincronizez niciodată programul cu foștii “coechipieri”.

Lighty – Este proiectul unui singur om care a reușit să finanțeze prin Indiegogo un proiector ultra-portabil, cu tot cu boxe încorporate și încărcare wireless. Se folosește de telefon ca sursă video (prin Miracast) și lucrul pe care îl aprieciez cel mai mult este că în funcție de unghiul la care este îndreptat spre perete, proiectorul va ști să-și calibreze singur imaginea, pentru a obține o imagine perfectă, nu un trapez cum se întâmplă de multe ori.


Track My Vibe – Ideea lor inițială a fost pentru o brățară care monitorizează mișcările celor care suferă de parkinson și care îi ajută să dozeze medicația pentru a preveni acel tremurat. Apoi au schimbat un pic conceptul și au prezentat o mânușă la demo day. Cred totuși că ar fi meritat un premiu, scopul este mai mult decât nobil.

innovation labs

Per total, au fost multe idei bune, întotdeauna am impresia că nu se mai poate inventa nimic, dar iată că inovația stă de multe ori în lucruri mici. Este admirabil cum o mulțime de oameni și companii colaborează, pentru ca în final toată lumea să aibă ceva de câștigat. De exemplu Orange a pus la dispoziție o mulțime de resurse: acces în cloud pentru stocare și putere de procesare, acces la kitul lor de IoT, SIM-uri M2M cu trafic de date inclus, în principiu cam tot ce era nevoie.

Dacă aveți o idee care s-ar putea transforma într-o potențială afacere, aici veți găsi tot sprijinul de care aveți nevoie. Așa că începeți de acum să vă pregătiți. Ne vedem la anul 🙂


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: