Săptămâna trecută am aflat că vă plac mai mult schiurile (70%) decât placa (30%). Acum revenim în zona “de interes” cu un duel între doi grei care vor rămâne pentru totdeauna în istorie.
Steve Jobs este părintele computerului așa cum îl știm noi astăzi, al mouse-ului, al sistemului de operare, al iPod-ului, al iPhone-ului și al iPad-ului. Am uitat ceva?
Cu toate astea, nu a avut un caracter tocmai admirabil. L-a exploatat pe asociatul său, Steve Wozniak, angajându-se la Atari cu un joc construit de el. Apoi a vândut prototipul primului PC cu o sumă enormă însă lui Woz i-a dat atât de puțini bani încât se zvonește că acesta ar fi plâns când a aflat suma adevărată pe care a primit-o Steve în urma vânzării. Tot Jobs a furat denumirea de iOS de la Cisco. Mai mult, își teroriza angajații și multora le era frică să intre cu el în lift, ca să nu fie concediați.
Tot din încăpățânare a refuzat să trateze la timp cancerul la pancreas, care ulterior s-a dovedit fatal.
Bill Gates a fost pentru puțin timp angajatul lui Steve Jobs. Apoi și-a dat demisia și a lansat pe piață Windows, un produs foarte similar cu ceea ce îl pusese Jobs să facă pentru Apple. Astăzi, 80% dintre noi (cifră dată de mine) folosim Windows zi de zi.
Gates a fost primul care a impus celor care îi folosesc sau distribuie software-ul să plătească pentru el. Întotdeauna a încercat mai degrabă să se strecoare printre legi decât să joace respectând regulile. Această abordare l-a etichetat anul acesta (și nu numai) drept cel mai bogat om din lume.
Spre deosebire de Jobs, Bill Gates este un mare filantrop și are alături de soția sa, Melinda, o fundație de caritate. În gerneral are un caracter plăcut și sunt impresionat de faptul că deși este cel mai bogat om din lume, își permite să acorde un interviu într-o cafenea, fără pază, ca orice alt om normal.
[poll id=”24″]
Și o poză pentru posteritate:
sursă foto: wikipedia
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
niciunul 🙂
si daca descrierile nu sint scrise la misto, te sfatuiesc sa iti verifici datele:
– mouse si sisteme de operare existau inainte de Apple;
– Gates nu a lucrat niciodata pentru Jobs, Microsoft a existat inainte de Apple;
– tehnologii au “furat” ambii de la Xerox PARC;
– playere mp3, telefoane mobile si tablete existau dinainte;
– robber barons care s-au reinventat filantropi au existat si inainte de Gates.
Let me guess, Torvalds?
– http://www.theverge.com/2014/2/12/5405260/time-capsule-containing-steve-jobs-1983-apple-mouse-excavated . Bine, ai dreptate, partea cu “parintele sistemului de operare” e cam exagerata. Poate ar fi trebuit completat si cu “modern” sau pentru “personal use”
– http://blogs.computerworld.com/19179/bill_gates_i_helped_steve_jobs_create_the_mac
– da, ambii au furat de la Xerox Parc, nu i-am mentionat in articol pentru ca nu toata lumea stie detalii 🙂
– nu am zis ca el a inventat mp3 playere, tablete sau telefoane, am zis de iPod, iPad si iPhone.
– da 😀
– primul calculator cu mouse a fost Xerox Alto, creat in 1973, peste 10 ani inainte sa adopte Apple sistemul in Mac-uri (http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_%28computing%29#History);
– “Well, Steve and I worked together, creating the Mac. We [Microsoft] had more people on it, did the key software for it.” trebuie citita in context: Macintosh a aparut in 1984 cind Microsoft era o firma de soft deja pe val, datorita contractului pentru DOS cu IBM, dar care exista de vreo 10 ani pe piata. Atunci Microsoft, ca si companie idenpententa, era unul dintre principalii producatori de software 3-rd party pentru Mac. cu Word si altele. Word a rulat mai intii pe platforma Apple si apoi pe sistemele de operare Microsoft. Gates spune acolo ca fara softul de productivitate de la firma lui, Apple nu s-ar fi impus pe piata;
– cred ca ai inteles ce am vrut sa spun, dupa mine iDevices nu-s mai cu mot decit alte dispozitive mobile si au fost doar o evolutie, nu o revolutie.
Ok, dovezile tale sunt irefutabile 🙂
Eu n-am avut niciun iDevice, dar cel putin iPhone-ul mi se pare revolutionar. Chiar si iPad-ul. iPodul si Mac-ul not so much intr-adevar.