Acum doi ani am renovat baia mare, iar acum a sosit rândul celei mici. Așa că în calitatea de om la casa lui, m-am gândit să scriu un articol cu câteva sfaturi pentru amenajarea băii, folosind site-ul Praktiker drept inspirație.
Cum alegem gresia și faianța?
Mie-mi plac bucățile de gresie cât mai mari, însă trebuie să știi că dacă ai o baie mică, cu plăci mari va fi mai greu să faci panta de scurgere. Nu o recomand pe cea lucioasă sau de culoare închisă, pentru că se vede orice impuritate pe ea. Probabil că oricum vei vrea să folosesti nuanțe deschise, pentru a da impresia de spațiu. Noi am ales până la urmă gresie cu plăci mari (50×50), cu un gri mat foarte deschis. Pentru faianță am ales plăci ceramice dreptunghiulare, pe care le-am montat pe orizontală, pentru a da impresia de adâncime. Și ele sunt un fel de alb/gri, cu mici pătrățele lucioase. Dacă alegi să folosești tonuri de gri sau alb/negru pentru plăcile ceramice, o idee bună ar fi accesoriile colorate (ex: un pahar galben pentru periuțe, prosoape turcoaz șamd), pentru a nu avea o baie complet monotonă.
Din câte am văzut, anul acesta se folosește foarte mult și piatra naturală pentru băi. Metrul pătrat de piatră este însă mai scump, așa că din punctul meu de vedere se pretează pentru suprafețe mai mici. Puteți încerca o combinație între modelul Kremna și un mozaic de piatră naturală de la Praktiker. Pentru un aspect mai sobru, puteți alege o combinație între faianța Troia Dark Grey și gresia Borsalino. Oricum, vă sfătuiesc să luați mai întâi ruleta, să măsurați pereții, și să folosiți calculatoarele de pe site înainte să cumpărați gresia și faianța.
Cabină de duș, lavoar, baterii
Îmi plac cabinele de duș a căror uși se deschid în interior sau exterior, cum este cea de aici. Mai toate cele cu uși glisante pe care le-am văzut făceau zgomot, pentru că în timp se uzează mecanismele care învârt roțile. Cu wc-ul a fost o alegere destul de ușoară, pentru că sunt destul de standard. Unul cu scurgere laterală (celelalte cu evacuare orizontală sunt pentru sistem de canalizare în podea), cu un rezervor montat la semi-înălțime. În baia cealaltă avem unul cu rezervor ceramic, dar instalatorul a spus că cel cu rezervor la înălțime va ocupa mai puțin loc.
Nu toate lavoarele sunt create egale. Așa că dacă nu sunteți constrânși de spațiu, luați unul “cuprinzător”. Aici trebuie atenție pentru că sunt foarte multe chiuvete care deși par mari, nu au adâncime cât să îți încapă o palmă în ele. În baia mică am avut o problemă, pentru că toate lavoare pe care le găseam aveau zona pe care se montează bateria foarte lată.
Nu are rost să vă complicați cu baterii ieftine. Ba curg, ba scot zgomote dubioase, ba nu au destul de multă presiune. Grohe, Teka și Kludi sunt printre firmele bune. La duș am luat o baterie Grohe, cu o pară de duș cu volumul de apă ajustabil. Jetul cu presiune puternică mi se pare foarte util atunci când vreau să curăț ceva în cadă (de exemplu recipientul de la aspirator). Pentru lavoar am căutat una cu “gât” cât mai lung, ca aceasta de la Teka, să nu ne lovim cu mâinile de lavoar în timp ce ne spălăm. În baia cealaltă, unde avem o chiuvetă mai mare, chiar am cumpărat o baterie de bucătărie, pentru că nu am găsit una de baie cu un braț destul de lung.
Mobilier de baie
Am căutat o mască de lavoar cât mai înaltă, ca să nu stăm cocoșați când ne spălăm pe mâini. Dulapul cu oglindă din fața lavoarului încă nu l-am cumpărat, dar nu ar trebui să fie prea complicat. Căutăm ceva cu un bec cu soclu normal E27 și cu o priză. Nu vreau cu spoturi, mi se pare că generează prea multă căldură și că este greu să găsești unele puternice. Gama Imandra de la Praktiker este modulară, deci se potrivește în spații înguste, și are câteva corpuri colorate care-mi plac. După cum spuneam, pentru o baie cu tonuri de gri cred că s-ar potrivi dulapurile albastre sau un blat maro.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Interesante idei!!pentru inceput ,sunt chiar folositoare