Cand am fost sa cumpar o baterie , mi-au spus ca ar trebui formatata. Lasata sa se descarce pana la 10% , incarcata full and then repeat. ” Sa n-o lasi sub 10% ca ai stricat-o”. M-au luat niste dureri avand in vedere ca tocmai mi-am luat un alt laptop (vorbim si despre asta mai tarziu) la care nu am respectat aceasta superstitie.
Eu nu urmaresc algoritmi d-astia nebuni de formatare din 2000. Credeam ca au disparut odata cu noua generatie de acumulatoare. Singulur lucru pe care-l fac la orice device cumparat este sa-l las sa moara de tot la prima utilizare, incarcare full si tot asa de 2-3 ori.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
io stiam ca la inceput e bine sa le faci 2-3 cicluri de incarcare descarcare si pe urma se evita incarcarea/descarcarea maxima( ca nu iti numere counterul din ele ciclul)
din ce am aflat si eu pe la colturi si pe la semafor:
– doar bateriile NiMH sau NiCd se formateaza.
– daca ai baterile Li-Ion – NU O LASA SA SE DESCARCE COMPLET!
stoarcerea ultimei picaturi de energie dintr-o baterie de laptop o va uza, mai ales daca acest lucru se intampla foarte des.
– am auzit zvonuri ca se strica bateria daca tii laptop-ul alimentat la priza. FALS! Il poti tine in priza linistit, bateria va sta incarcata undeva la 98-99%. Totusi, e bine ca la cateva zile sa scoti laptop-ul din priza si sa pui bateria la munca.
– de asemenea, daca ai de gand sa NU folosesti laptop-ul pentru o perioada mai lunga de timp, in momentul in care “tragi obloanele” lasa-l cu bateria incarcata full – aceasta se va descarca in timp (nu foarte mult, dar se descarca)
zic si eu, nu da cu pietre daca gresesc – stii ca ma pricep doar la zugraveli
Unele laptopuri sint facute ca atunci cind sint in priza ocolesc bateria si astfel e protejata, la altele (mai ieftine) bateria e solicitata si cint sint puse in priza – la astea se va uza bateria daca e montata cind sint in priza.
Asa stiam si eu,ca la cele cu Ni trebuie formatare si la cele cu Li nu-ar mai trebui, desi vinzatorii recomanda in continuare.
Ce mai e de stiut e ca orice baterie are o durata de viata, asta se masoara in cicli de incarcare, deci descarcari/incarcari dese ii scurteaza viata.
@idle, sunt totusi reticent in ceea ce priveste priza + bateria. stiu ca are un circuit care comuta pe priza cand e bateria full insa principalul “daunator” al unei baterii nu este voltajul ci temperatura. asta afecteaza celulele. si un core i7 se inroseste la fel ca termospotul de la tefal.
@nicu, e o vorba “cand 2 oameni iti spun ca esti beat, te duci acasa si te culci”. In cazul de fata sunt 3 oameni care au aceleasi recomandari. o sa va ascult cu sfintenie.
o sa ma mai documentez si SPER sa fac un post mai in detali sa vedem ce si cum.
Salut 🙂 ne bucuram de recenzie
Dap au drpetate si ceilalti domni de mai sus..Pentru bateriile de tip Li-ion este mult mai sanatos sa evitati o descarcare completa.Recomandarea vine direct din fabrica- noi doar o dam mai departe.
De asemenea va multumim ca ati remarcat interactivitatea site-ului nostru 😀
Aș prefera mai puțină interactivitate și mai multe produse listate pe site. Eu ca afiliat pierd comision pentru că 50% din produse le vindeți prin telefon.
Descarcarea completa intentionat si apoi reincarcarea ei nu este folositoare ci dimpotriva, poate dauna. Pentru sfaturi bune cititi acest articol pe http://azetshop.ro/informatii%20laptop
Salut, am făcut și eu un articol în care spun aceleași lucruri. Îl găsești aici: https://www.revoblog.ro/cum-incarci-corect-bateria-unui-laptop-smartphone/
Foarte bine a postat nicu, insa ca o completare: acumulatorii cu li-ion se depoziteaza la ~40% incarcare ca la valoarea asta se pastreaza cel mai bine. Asta o poti testa cu orice device nou; nici un producator nu incarca la 100%. Reamintesc si faptul ca un acumulator li-ion are cel mai mult de suferit cand e descarcat complet. Mai bine incarci mai des, decat sa stai pana se stinge. Asta s-a mai zis, dar e suficient de importanta incat sa o repet 🙂