Samsung Gear Fit Review – Ceas sau Brățară?

By | April 18, 2014

Înainte era simplu când mă duceam la sală. N-aveam smartphone, viața nu era așa complicată. De când m-am reapucat, stau cu telefonul în buzunar. Într-o zi am refuzat să-l mai plimb după mine. Rezultatul? Am terminat cu cel puțin jumătate de oră mai repede.

Asta nu înseamnă că mă uitam la videoclipuri pe Youtube cât timp aveam telefonul cu mine. Verificam doar notificările, pentru că de multe ori așteptam câte ceva important. Şi tot scoțând telefonul din buzunar îmi fragmentam timpul. Brățara Gear Fit primită prin programul Orange Smartphone Tester ar putea fi o soluție. Lași telefonul în vestiar și păstrezi brățara la mână. Cu condiția ca vestiarul să fie în raza de acțiune a Bluetooth-ului.

Design și construcție

Gear Fit arată bine. Foarte bine. Gadgetul este complet negru, al meu are și brățara neagră iar rama display-ului imită cromul. Are un singur buton, iar pe spate câțiva pini pentru încărcător și senzorul care detectează pulsul. Pe partea brățării care de regulă stă în jos apare și logoul Samsung. Din păcate acest mic pad de aluminiu se zgârie foarte repede. Mai ales dacă porți brățara pe mâna dreaptă.

Se fixează foarte repede pe mână cu ajutorul celor doi pini. Nu mi s-a întâmplat niciodată să se desprindă. Displayul propriu-zis se scoate foarte repede din carcasa de cauciuc care se continuă cu brățara. Uneori poate incomoda când scrii la PC. Mie nu mi s-a părut ceva demn de luat în calcul.

Şi dacă toate astea nu sunt de ajuns, display-ul Super AMOLED de 1.84″ sigur îl scoate în evidență. Poate prea mult, dacă este activată și funcția care îl aprinde automat atunci când se ridică mâna. Se uitau ciudat oamenii din metrou la mine.

Gear Fit este certificat IP67, la fel ca Galaxy S5. Deci rezistă până la un metru adâncime în apă, timp de 30 de minute. Adică dușuri și alergat pe bandă sau prin ploaie.

Software

După ce downloadezi Gear Manager din Play Store, poți conecta Gear-ul la telefon. Pe telefon ai un manager cu ajutorul căruia poți selecta ce wallpaper să ai pe Gear, de la ce servicii să primești notificări sau ce design să aibă ceasul. Din păcate nu am găsit aplicația și pe Note 3. Ar fi de rău să meargă doar cu Galaxy S5.

Inițial, Gear-ul este orientat orizontal. Unii s-au plâns că nu îl pot citi în această pozitie așă că acum îi poți orienta display-ul și vertical. Eu nu l-am ținut așa, mi-a plăcut mai mult să citesc un cuvânt lung, pe orizontală.

Touchscreen-ul răspunde foarte bine la comenzi. Nu ne-am certat până acum.

Funcții

Evident, principala funcție a lui Gear Fit este monitorizarea pulsului. Nu o face în permanență și trebuie să stai nemișcat pentru a-ți măsura pulsul. Aici am fost un pic dezamăgit de acest lucru. Pedometrul înregistrează mai mulți pași decât ar trebui. Despre timer și cronometru nu cred că are rost să vorbim. Să vorbim despre funcțiile care mi-au plăcut cu adevărat.

Exercise – poți selecta tipul de exercițiu pe care îl faci iar el calculează caloriile pe care le arzi și bătăile inimii. Dacă selectezi o durată de 4 ore a exercițiului, se va monitoriza pulsul în permanență. Așadar, măcar pentru 4 ore, puteți ocoli neajunsul despre care spuneam mai sus. Poți alege dintre: running, walking, cycling sau hiking. Pentru funcția de running există și un mod de “coaching”, care îți face recomandări bazate pe numărul de bătăi ale inimii pe care le înregistrează.

Media Controller – Mi-a fost extrem de utilă când puneam telefonul în suportul din parbizul mașinii. Ca să schimb o melodie trebuia să mă întind până la el. Așa o schimbam din mers, fără să mai aștept următorul semafor. La fel de bine, poți conecta telefonul la boxe și îți poți vedea de treabă prin casă. Când nu rezonezi cu melodia, o schimbi din brățară.

Sleep – un mod care ar fi putut să fie excelent dacă îi ducea mintea mai mult pe cei de la Samsung. Îți înregistrează câte ore ai dormit și ce procent din somn ai stat nemișcat. Din păcate trebuie să îl pornești tu înainte să te culci. Unele brățări (cum ar fi Nike Fuel) se prind singure când dormi. De asemenea, nu ai cum să trimiți istoricul cu orele dormite pe telefon, către S Health. Asta chiar e o prostie.

Ceasul deșteptător este funcția care mi-a plăcut cel mai mult! Nu o are brățara implicit, dar poate fi activată o notificare de pe telefon. Ce am făcut eu? Am activat alarma și am setat volumul telefonului la zero. Astfel, în loc să sune ceasul, îmi vibra brățara la mână. Te trezești altfel.

Alt lucru pe care l-am apreciat. Poți folosi brățara ca să deblochezi telefonul. Când brățara nu mai este în proximitatea lui, deblocarea se face printr-un pattern.

[youtube=http://youtu.be/s-vxVpcRuOg]

Alte detalii

Autonomia oferită de bateria de 210 mAh este de 3-4 zile. Foarte bună pentru mine. Se încarcă printr-un mic conector care se atașează pe spatele brățării iar încărcătorul este unul asemănător cu cel care era înainte la Galaxy S sau la S II. Din păcate conectorul este foarte mic și se rătăcește ușor. Durata de încărcare depășește o oră.

Ce nu face brățara? Nu poți răspunde la telefon cu ea și nu poți trimite mesaje. Poți vedea totuși cine te sună și îi poți respinge fie simplu, fie printr-un mesaj predefinit în prealabil de pe telefon. Nu îmi place că este foarte prost integrată cu S Health, ba chiar și cu Galaxy S5. De alte smartphone-uri nici nu se pune problema.

Concluzie

Deși arată fenomenal de bine la mână, nu poate îndeplini cu bine sarcinile unui ceas convențional și sunt multe brățări care o depășesc pe funcțiile de “life tracker”. De exemplu Jawbone UP face asta fără să aibă un display. Iar dacă nu e conectată cu un Galaxy S5, își pierde și mai mult din “utilitate”. Prețul este prohibiv: 900 de lei.

Dar întrebați-mă dacă l-am dat jos de la mână de când îl am. Pur și simplu îmi place design-ul și îmi place mai mult ideea de brățară smart decât de ceas smart. O să mă despart mai greu de ea decât de Galaxy S5. E o plăcere vinovată. E genul de lucru pe care nu ți l-ai cumpăra tu, dar pentru care te-ai transforma într-un copil fericit dacă l-ai primi cadou.

Ziua mea e prin Septembrie. Până atunci, îmi puteți face cadou un like. Butonul îl găsiți mai jos 🙂


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Samsung Gear Fit Review – Ceas sau Brățară?

  1. Pingback: Samsung Galaxy S5 – Review-ul unui Note 3 mini | revoblog.ro

  2. Pingback: Review: Jawbone UP24 – accesoriul distinctiv | revoblog.ro

Spune-ți și tu părerea: