Galaxy S24 în România. Iată cum sunt noile modele de la Samsung și cu ce prețuri vin

By | January 17, 2024

Seria Samsung Galaxy S24 tocmai s-a lansat. Eu am avut ocazia sa mă joc cu ele înainte de prezentarea oficială și iată ce vă pot spune despre noutăți și prețuri.

În primul rând vă pot spune că toate telefoanele din seria nouă au diverse funcții cu AI împărțite în două categorii: work și fun. Anumite funcții pot rula direct pe telefon însă altele au nevoie de conexiune la internet. Funcțiile “de fun”, adică cele legate de cameră și generative AI au nevoie de internet însă funcționează ok. Funcțiile legate de productivitate nu sunt însă toate disponibile în limba română. Vă explic imediat la ce mă refer. Mai întâi să ne uităm pe specificații:

Specificații Galaxy S24

  • Display 6.2″ FHD+ Dynamic AMOLED 2X cu refresh rate variabil (1~120 Hz) și maxim 2.600 niți, Gorilla Glass Victus 3;
  • Chipset Exynos, 8 GB RAM, 128/256/512 GB stocare;
  • Cameră principală de 50 MP (OIS f/1.8) + cameră zoom 3X de 10 MP (f/2.4) + cameră ultra-wide de 12 MP (f/2.2), filmare 8K, cameră de selfie de 12 MP cu f/2.2;
  • Baterie de 4.000 mAh;
  • Preț: de la 4.499 lei;
  • Precomandă: Site-ul Samsung, eMAG

S24 a primit în plus față de S23 un display cu 0.1″ mai mare, dar care are refresh rate variabil acum și are luminozitate maximă de 2.600 niți. De asemenea, are 100 mAh în plus la baterie față de S23. Doar că acum nu va mai avea Snapdragon ci Exynos.

Tot la capitolul noutăți, Samsung spune că S24 are carcasa din “Armor Aluminium 2.0”, care ar trebui să fie o îmbunătățire față de modelul de anul trecut.

Specificații Galaxy S24 Plus

  • Display 6.7″ QHD+ Dynamic AMOLED 2X cu refresh rate variabil (1~120 Hz) și maxim 2.600 niți, Gorilla Glass Victus 3;
  • Chipset Exynos, 12 GB RAM, 256/512 GB stocare;
  • Cameră principală de 50 MP (OIS f/1.8) + cameră zoom 3X de 10 MP (f/2.4) + cameră ultra-wide de 12 MP (f/2.2), filmare 8K, cameră de selfie de 12 MP cu f/2.2;
  • Baterie de 4.900 mAh;
  • Preț: de la 5.699 lei
  • Precomandă: Site-ul Samsung, eMAG

La fel și aici, are un display cu 0.1″ mai mare decât S23+, cu refresh rate variabil și mai luminos și QHD+ spre deosebire de FHD+ de la S24. Tot spre deosebire de S24 simplu, S24+ nu vine decât cu 12 GB RAM și cu minim 256 GB pentru stocare.

Mi se pare că în acest an este o diferențiere mai clară între S24 și S24+. Greu de spus însă ce vor prefera clienții. Un S23 cu Snapdragon și preț bun sau un S24 cu Exynos și cu baterie și display mai bune?

Specificații Galaxy S24 Ultra

Două aspecte sunt schimbate major aici. Display-ul, deși a rămas la fel ca dimensiune, este și el mai luminos (2.600 niți) și acum este plat, nu curbat ca la S23 Ultra. Are și tratament cu Gorilla Glass Armor, care ar trebui să fie mai puternic și mai important de atât, să elimine din reflexiile de pe display (cu până la 75% spun ei).

Cum spuneam și în video, prefer varianta plată, pentru că singurele “probleme” pe care le am cu S23 Ultra meu sunt atunci când trebuie să dau skip la un video. De cele mai multe ori seek bar-ul este chiar pe muchia display-ului, la îmbinarea cu husa, și nu reușesc să apăs din prima pe el.

S24 Ultra are acum cadru de titan și eram entuziasmat sperând să fie mai ușor. În realitate este la fel de greu ca S23 Ultra, deci nu aș considera acest lucru un avantaj.

  • Display 6.8″ QHD+ Dynamic AMOLED 2X cu refresh rate variabil (1~120 Hz) și maxim 2.600 niți, Gorilla Glass Armor;
  • Chipset Snapdragon 8 Gen3, 12 GB RAM, cu 256/512 GB și 1 TB de stocare;
  • Cameră principală de 200 MP, (f.1/7, OIS), cameră zoom 5x de 50 MP (OIS f/3.4) + cameră zoom 3X de 10 MP (f/2.4) + cameră ultra-wide de 12 MP (f/2.2), filmare 8K, cameră de selfie de 12 MP cu f/2.2;
  • Baterie de 5.000 mAh;
  • Preț: de la 7.199 lei
  • Precomandă: Site-ul Samsung, eMAG

În privința sistemului de camere, modificarea este la cea de zoom 10x, care a fost înlocuită acum cu zoom 5x. Diferența este însă că cea 10x de dinainte avea senzor de 10 MP pe când cea de acum are 50 MP. Teoretic ar trebui să iasă pozele mai bune atât la 5X cât și la 10X, pentru că se va face un crop dintr-un senzor mult mai mare. Rămâne însă de testat.

Ce funcții cu AI are seria S24?

După cum spuneam, toate telefoanele din serie au aceleași funcții AI.

În Galeria Foto sunt două sau trei chestii care mi-au plăcut.

  • Una dintre ele se aplică atunci când faci o poză prost încadrată și vrei să o îndrepți. Dacă tragi destul de mult pentru a îndrepta poza, la un moment dat vor rămâne colțurile pozei fără informație. Așa că telefonul folosește Generative AI pentru a umple acele colțuri cu informații contextuale (mai mult parchet, o vază, un tablou)
  • La fel de bine, dacă ai o poză cu o persoana sau un obiect, poți decupa persoana, o poți muta în altă zonă a pozei, o poți chiar mări sau micșora, iar apoi aplicația de galerie umple golul de unde ai ridicat persoana.

  • Dacă filmezi un video și îi dai play în galerie, când ții apăsat pe mijlocul ecranului, video încetinește cu slow motion. Această funcție poate fi utilă să îi arăți un prieten o filmare cu tine cum faci un trick cu bicicleta sau de ce nu… un faceplant. Funcția mi se pare însă cvasi-inutilă pentru că nu poți salva clipul rezultat cu slow-motion pentru a-l share-ui mai departe. Nu-l poți vedea cu slow-motion decât atunci când ții butonul pe mijlocul ecranului.

Circle Search – este o funcție integrată în telefon, care atunci când ții apăsat pe butonul central de meniu îți face un freeze la display, iar apoi tu poți încercui un anumit obiect de pe display pentru a afla mai multe informații. De exemplu poate vrei să afli ce model de geantă sau mașină este într-o poză sau într-un clip pe YouTube. Funcția nu este nouă însă, era și în Google Assistant sau în Google Lens, însă aici pare mai adânc integrată în sistemul de operare. Eu am testat-o ca să încercuiesc bordul unei mașini dintr-un clip de pe YouTube și mi-a arătat modelul mașinii. Deși nu știu dacă s-a luat după ce a văzut în poză sau s-a prins că acel clip conținea cuvintele: “BMW i7”.

Funcții de productivitate:

Traducere live în convorbiri – În caz că te sună cineva care vorbește în altă limbă, pur și simplu telefonul îți traduce automat în limba ta. Nu era încă disponibilă în limba română, însă toți reprezentanții Samsung au spus că se lucrează din greu la traducerea ei și că în câteva luni va fi disponibilă și la noi. Mi se pare cea mai interesantă funcție.

AI în tastatură – După ce scrii un text (un SMS, un mesaj pe WhatsApp), poți alege ca acel text să-l traduci în altă limbă și poți alege inclusiv tonul vorbirii.

Interpretor – Ecranul telefonului se împarte în două și poți alege două limbi în/din care să facă traducerea. La un capăt al telefonului interlocutorul tău vorbește în chineză, iar la celălalt îi răspunzi tu în germană. Iar telefonul sintetizează automat traducerea.

Samsung Notes – Aplicația poate sumariza acum diverse documente pe care le introduci în ea. Funcționează și în română.

Recorder – Poate face o minută a convorbirii, detectând cei doi vorbitori

Samsung Internet – Face rezumate pentru pagini web. Nu sunt foarte sigur, dar parcă funcționa și în română.

Concluzie

Mi se pare că partea de hardware din noile telefoane reprezintă doar 50% din povestea de anul acesta. Mă bucur că S24 și S24+ au primit baterii și display-uri mai bune. Mă bucur că S24 Ultra are display plat și sunt tare curios de cum va elimina Gorilla Glass Armor reflexiile. Cred că și camera este un pas în plus.

Restul de 50% o reprezintă integrarea AI-ul, iar Samsung are meritul că este primul producător care pune AI pe telefoane la scară largă. Este însă prematur de spus de spus cât de utile vor fi și care vor merge și în limba română. Trebuie testate pe îndelete și în scenarii diferite. O oră, cât am petrecut eu alături de S24, este insuficient pentru a da un verdict. Ce pot să spun însă este că eu sunt relativ mulțumit de ce am văzut. Plecasem cu așteptări mai scăzute, mă așteptam la implementări mai greu de folosit, însă Samsung le-a pus totuși destul de la-ndemână în interfața telefonului. Totuși, mi se pare că Samsung este foarte precaut cu aceste integrări, mi-ar fi plăcut mai mult curaj (și mai multe funcții). De exemplu o aplicație care să genereze imagini, poate una pentru video. Sunt chestii utile, pe care alte aplicații 3rd party le fac deja. Mi se pare că nu au arătat nimic care să schimbe regulile jocului.

Sunt de ajuns îmbunătățirile pentru a justifica update-ul? Eu aș zice că dacă ai deja ceva din gama S23, greu de justificat banii în plus. Un upgrade de la orice sub S23 ar trebui să fie însă mai digerabil, dar mai vorbim după ce Samsung va avea toate funcțiile disponibile și în română.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

11 comentarii la “Galaxy S24 în România. Iată cum sunt noile modele de la Samsung și cu ce prețuri vin

  1. recomandarea zilei

    sper ca anul asta sa fac si eu upgrade, arata super bine s24. am s20 ultra 5 g merge ca in prima zi, bateria nu mai tine ca atunci insa sunt super multumit de el..totusi ii trece vremea, ramane in urma si la android si parca simt nevoia de ceva nou dupa 3 ani

    Reply
  2. vlad

    la s23 stiu ca era laudat procesorul Snapdragon 8 Gen 2 , vad ca la s24 pentru international au trecut la Exynos 2400

    Reply
    1. Revo Post author

      Yup. Au vândut atât de multe S23-uri că au rămas fără chipset-uri Snapdragon 😛

  3. Adi

    Îmi pare rău să te contrazic. Ecranul la ultra NU este plat. Nu este complet plat. Nu mai este la fel ca la s 23 dar nu e plat. A rămas puțin curbat.
    P.S cea mai gravă problemă la Exynos a fost bateria. Problemă care s-a rezolvat doar cu trecerea la Snapgragon. Deci e greu de crezut că acum va fi invers. Dimpotrivă

    Reply
    1. Revo Post author

      Mie mi s-a părut destul de plat 🙂 Ai un anume model de telefon în minte cu display mai plat de atât cu care îl compari atunci când spui că la S4 Ultra nu este plat?

  4. Andrei I

    Si mie mi s-a parut scump un OLED Sony la 5500 de lei sau un laptop cu 4800 RTX la 10000 de lei, dar am luat, dar cumva un telefon mi se pare incredibil de scump la banii astia.

    Reply
    1. Revo Post author

      Și eu sunt de acord, sunt din ce în ce mai scumpe telefoanele în general. O comparație mai scandaloasă este cu o mașină de spălat sau cu alt aparat electrocasnic. Pe mașina de spălat dai 2000 lei și o ții 10-15 ani, pe telefon dai 7000 lei și îl schimbi la 2-3 ani.
      Dar fiecare are plăceri și obiceiuri diferite de folosire.
      Și eu sunt destul de pragmatic, dar de exemplu am decis să dau mai mult pe un telefon în momentul în care am realizat că îi voi face copilului niște poze la care mă voi uita zeci de ani de acum încolo. Am scos mai mulți bani din buzunar ca să facă fotografii instant și cât se poate de bune dpdv al calității.

    2. Adi

      Mai plat? L-ai avut chiar tu în mână. S 24. Și 24 plus. Sunt la toate Băneasa, Promenada etc.

    3. Andrei I

      Si eu am luat telefonul actual tot pentru poze, un Huawei P30 Pro, mai ales pentru zoom-ul optic 5x, ca ma saturasem sa imi iasa cabluri in poze ????
      Dar a fost 2700 de lei ala de un BF, acum ma sperii cand vad ca sunt duble preturile ????

    4. Revo Post author

      Da, nu știu care-i faza cu emoticonurile, trebuie să văd dacă e o problemă de la temă sau de la altceva.

Spune-ți și tu părerea: