Să nu ne facem iluzii că generaţiile care vin după noi sunt mai inteligente sau mai civilizate

By | April 12, 2022

Mă refer la generaţiile născute după anii ’90 la noi în ţară. Eu recunosc că am avut o brumă de speranţă, dar mi-a trecut. Şi cu cât vom realiza cu toţii mai repede acest lucru, cu atât ne va veni mai uşor să acceptăm contextul în care trăim şi să înţelegem că nu e cazul să avem pretenţii de la “ăştia mici”, că nu e cazul.

Cum ne dăm seama de asta? Să luăm de exemplu cazul serviciilor de închiriat trotinete electrice. Lime, Uber, Splash, care au ca target principal millenialii sau cei din Gen Z cărora nu le-a cumpărat încă tati maşină, că n-au vârsta legală de carnet.

Iată câteva fotografii făcute în decursul a câteva luni.

Trotinetă splash poziţionată cu precizie fix în mijlocul trotuarului, undeva pe bulevardul Pipera. Cine ştie zona, ştie că acolo este destul de generos trotuarul, pe două niveluri chiar. Ar fi putut să o pună oriunde. A ales să o pună în mijloc:

Iată un Uber şi un Lime pe trotuarul care înconjoară Herăstrăul pe Aviatorilor:

Iată un Lime pe Puţul lui Zamfir. Cine cunoaşte strada respectivă ştie că are cele mai înguste trotuare din lume. Nu ai pe unde să ocoleşti trotineta decât pe stradă.

Iată încă o trotinetă, tot pe aceeaşi stradă:

Iată altele prin Aviaţiei. Una pusă de-a curmezişul pe trotuar, alta pe un loc de parcare:

Același trotuar, a doua zi:

Ăştia-s copii ălora care o lasă pe trecere pe avarii şi care ar intra cu maşina şi în magazin dacă ar putea. Sunt copii lu’ “da’ unde vrei să parchez?”, “da’ ce, n-ai loc de mine?” sau “să ne facă mai întâi parcări şi apoi să dea amenzi pentru parcare”.

Iar managerii companiilor sunt de acord cu asta, apropo. Când îi mai vedeţi că se plâng că trotinetele le sunt aruncate în Dâmboviţa, să ştiţi că e şi din vina lor.

Cel puţin la Lime exista la începuturi o funcţie prin care puteai semnala o trotinetă parcată necorespunzător. Între timp însă a dispărut acea funcţie. Dacă le-ar fi păsat de cum sunt lăsate trotinetele, ar fi putut să introducă fiecare o funcţie prin care să semnalezi o mârlănie, iar ultimul utilizator să primească o avertizare şi eventual după mai multe avertizări să i se suspende contul. Dar de ce să ne complicăm? Treaba merge şi aşa.

Şi iată încă un serviciu pentru care eram entuziasmat la început şi acum s-a nasolit.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Să nu ne facem iluzii că generaţiile care vin după noi sunt mai inteligente sau mai civilizate

  1. Bogdan

    Se poate rezolva cu o hotarare de consiliu prin care obliga aplicatiile sa parcheze trotinetele in chenare desenate pe asfalt. Apoi utilizatorul trebuie sa isi incheie cursa in spatiul marcat, atat de simplu ar fi.

    Reply
    1. Revo Post author

      Heh, nu-i chiar aşa simplu cum zici tu, că ar trebui multă muncă să fie marcate locurile. Noi nu suntem în stare să marcăm locurile de maşini, d-apăi pe cele de trotinete.

      Eu cred că mai simplu s-ar rezolva cu o lege care să specifice cum trebuie parcate. Nu de-a curmezişul pe trotuar, nu pe locuri de parcare ale altor maşini, nu pe trotuare mai înguste de 1m, nu în dreptul căilor de acces, nu pe treceri de pietoni. Apoi amendaţi operatorii serviciilor de închiriere de către poliţiştii comunitari pentru nereguli. Şi mai departe operatorii se prind ei singuri ce trebuie să facă ca să nu le mai lase utilizatorii lor aşa.

  2. Dan Pavelescu

    Nu asta e problema cu cei care vin din urma. Asta e doar nesimtire crasa, lipsa celor 7 ani de acasa.
    Si nesimtirea se poate vedea peste tot – eu calatoresc mult cu transportul in comun si nu stau cu ochii in telefon, imi place sa privesc ce se intampla in jurul meu, sa ma uit la oameni si sa incerc sa ghicesc ce hram poarta – ca un psihopat ce sunt. Vad nesimtire si mai ales prostie cat cuprinde. Faze de cascadorii rasului, nu alta. Eu (desi am 50 de ani) nu ma asez pe scaun in itb decat daca autobuzul/tramvaiul este aroape gol. Pentru ca daca ma asez si vad apoi un batran ca nu are unde sa stea, trebuie sa ma ridic si sa-i ofer locul. Asa ca mai bine stau frumos in picioare. In schimb, vad tineri care pur si simplu se lafaie pe scaun, iar pozitia lor nu e deloc corecta, au un stil asa de a sta cu picioarele infipte in locul din fata si cu mataranga in sus. Regulamentar, vederea la glezna si ochii in telefon + ridicatul de pe scaun in ultima clipa pentru coborare (iar nu mi se pare normal, trebuie sa te pregatesti de coborare cu o statie inainte, maxim jumatate de statie). Ca isi lasa trotineta pe trotuar? Li se pare normal, pentru ca au fost indoctrinati ca au drepturi, li se cuvine totul si orice si nu au obligatii.
    Revenind la problema zilelor noastre, asa cum o vad eu. Acum ani de zile ma intrebam de ce nemtii, englezii, francezii, italienii, etc angajeaza masiv muncitori din Romania, Polonia, Ucraina, etc. Initial am fost convins ca e vorba doar de mana de lucru ieftina. Apoi, ca ei sunt la un nivel de trai incat nu se mai injosesc sa faca anumite munci. Dar, lucrand ani de zile prin diverse tari, m-am convins: habar nu au sa faca ceva, sunt inapti. Si aici e problema si la noi. Dispar oamenii de meserie, dispar meserii cu totul, dispar pana si carpacii care au avut ocazia sa-si faca ucenicia pe langa oamenii de meserie. Acum, pentru tinerii frumosi si liberi munca are alt sens: monetizarea pozelor de pe insta, bani din youtube si tiktok, manager social media, content creator, asistent virtual, influencer, plm si plm. Munca adevarata pute si doare. E adevarat, vremurile cer sa fie si oameni “de online”. Dar nici sa umplem santierele cu pakistanezi si indieni nu e bine in timp ce noi o ardem cool pe internet. Nimic nu exista fara munca, chiar daca vorbim de munca necalificatilor de pe santier sau de contributia intelectualilor. Sunt generatii intregi care traiesc in metavers cu mult inainte sa se gandeasca țucă sa-l inventeze.

    Reply
    1. Dragos

      @Dan 100% de acord cu ce spui. Sunt doar cu putin mai tanar decat tine dar ai punctat foarte corect ce ni se intampla in jur cu tot mai multi needucati.

Spune-ți și tu părerea: