S-a demonstrat că și țigările de tip “heat-not-burn” sunt cancerigene

By | February 26, 2018

Să te ferească Domnul’ să spui ceva de rău de țigările de tip “heat-not-burn”, că apar imediat câteva persoane care se chinuie să-ți demonstreze că de fapt nu e așa, că nu știi tu și că ești un troglodit care nu înțelege tehnologia.

Ei bine, iată ce zic cercetătorii despre anumite substanțe cancerigene din ele:

The research team was surprised to find that heat-not-burn cigarettes “released some of these chemicals in much higher concentrations that conventional cigarettes,” said lead study author Dr. Reto Auer of the University of Bern in Switzerland.

Și de data aceasta nu o zic “savanții englezi”. O zic cei elvețieni, despre care se știe că sunt neutri 🙂

Mai mult decât atât:

Based on their findings, the authors conclude that heated tobacco products should fall under the same indoor smoking bans in place for conventional cigarettes to prevent bystanders from breathing the fumes.

Sursa este un articol de pe Reuters, găsit la Petreanu pe wall. Într-adevăr, în articol se spune că sunt și substanțe nocive care sunt prezente în medie în cantități mai mici decât în țigările normale. Însă nicăieri nu scrie că IQOS, Heets, Glo sau cum s-or mai numi, nu sunt cancerigene.

În concluzie, fiecare alege să creadă ce vrea. Pentru mine este destul de clar cum stă treaba.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “S-a demonstrat că și țigările de tip “heat-not-burn” sunt cancerigene

  1. Calin

    Nu s-a “demonstrat” NIMIC …
    …niste cercetatori nu reprezinta o opinie cvasi-unanima ca in cazul fumatului “clasic”…
    …ca sunteti Dvs dl. Revo declarat anti “orice scoate fum, abur sau orice seamana cu… ” nu inseamna ca blogul Dvs. da sentinta !
    …asta va spune un om cu serioase probleme respiratorii DIN CAUZA FUMATULUI… care traieste de cativa ani buni foarte bine cu “tigareta electronica’ …o alternativa foarte rezonabila FARA EFECTE NEGATIVE DOVEDITE !
    …numai bine si pareri impartiale va doresc !

    Reply
    1. mario

      Haha, bun comentariu. Ca atunci cand se demonstreaza ceva de la asta se pleaca, un gigel care are probleme respiratorii, dar care inca o mai duce. Esti dovada vie,nu? Nu ca fraierii aia ce fac teste in laborator. RealLife

    2. Revo Post author

      Nu trebuie să fie doar păreri imparțiale. Un blog prin definiție este diferit de un site de știri, reprezintă părerile cuiva, care pot fi și subiective. În cazul fumatului, da, mi-am asumat că nu voi fi obiectiv.

  2. Alexandru Nestian

    Ciudat e că eu nu am citit nicăieri că iQOS nu e cancerigen deloc. Și nu am trăit cu impresia asta deși îl folosesc de vreun an, știind foarte bine că este și el nociv pentru plămânii mei.

    Are alte avantaje, nu neaparat ca e “mai sanatos”.

    Reply
  3. Dan Pavelescu

    Marius, eu te felicit că nu ai viciul ăsta nociv. Dar, înțelege-ne și pe noi, fumătorii. E un viciu fără leac, suntem precum dependenții de heroină. Poveștile alea cu “acum 8 ani am aruncat pachetul de țigări și n-am mai fumat”.. plm, frecții. Poate să fie un caz la 100000 adevărat. Chestia asta e foarte aiurea.. e ca și cum ai face mișto de persoanele cu handicap (pentru că pe aici ne încadrăm, viciul poate fi considerat un handicap). Eu am trecut pe IQOS. Nu-i fac reclamă, dar când mai pun ocazional o țigară “adevărată” în bot, simt ca are un gust uber-nașpa. Și miroase plăcut IQOS-ul, miroase a tabac. Miroase cum miroseau țigările Carpați pe care tata le ținea între elemenții caloriferului. Cumva miroase a copilărie. Și pot fuma în sufragerie, nu mai sunt nevoit să ies pe balconul de la ghenă. Și nu le pot “suda”, există un timp de așteptare obligatoriu. În fine, pentru descrețirea frunților, te rog să urmărești de la minutul 4 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=hSnAB7KI0aE

    Reply
    1. Revo Post author

      Chiar n-am nimic cu fumătorii și le înțeleg dependența. Cunosc pe cineva care s-a lăsat exact așa cum zici tu de poveștile alea. Acum vreo 15 ani s-a lăsat, după ce în prealabil mai avuse câteva episoade în care le abandonase perioade lungi de timp. Ce mă deranjează pe mine este modul imoral în care producătorii se promovează și lobby-ul pe care îl fac. Și nu,IQOS-ul nu miroase frumos. Mi se pare că miroase a ciorapi nespălați :))

    2. Dan Pavelescu

      Poate de la 2-3 metri miroase altfel. Mă refer la mirosul mini-țigaretei. De aproape miroase așa cum ți-am zis 🙂

    3. Alex Dumitru

      @Revo acelasi miros mi se pare si mie ca are si sunt fumator. Am fumat si cateva pachete de Heets sau cum le zice.

  4. Coco

    Dumnezeule, miros oribil! Prima data cand a fumat cineva langa mine iquos d-asta, am vomat! Nici nu pot sa spun a ce miroase, nu imi dau seama, dar imi provoaca un efect de voma!

    Reply
  5. Calin

    De ce este tigara electronica “mai cancerigena decat tigara clasica”?

    In anul 2008, un studiu initiat de Ruyan si Ministerul Sanatatii din Noua Zeelanda efectueaza analize cantitative
    de laborator comparative intre 4 tipuri de tigari clasice si 2 tipuri de tigari electronice. Concluziile studiului sunt foarte clare: utilizatorii de tigara elctronica NU inhaleaza fum sau derivati toxici din fum. Emisiile tigarii electronice contin substante potential daunatoare in cantitati de mii de ori mai mici decat fumul de tigara, iar principalele substante periculoase din fumul tigarii- gudronul si oxizii, produse ale combustiei- lipsesc cu desavarsire din aburul tigarii electronice.
    Prin urmare, raportul studiului concluzioneaza ca tigara electronica este un bun inlocuitor al tigarii clasice, cu beneficii si efecte asemanatoare cu ale inhalatoarelor de nicotina medicale, atat din punct de vedere al sigurantei cat si al dozei de nicotina livrate si potentialului de dependenta.
    De atunci s-au facut zeci de studii si teste, institutii stiintifice si medicale de prestigiu din intreaga lume au confirmat si re-confirmat in diferite feluri, prin diferite metode uriasa diferenta (pozitiva) dintre tigara clasica sic ea electronica.

    De ce la televizor, pe Internet sau in alte medii auzim din ce in ce mai des ca “Tigara electronica este chiar mai cancerigena decat cea clasica”?
    Raspunsul este unul singur: BANII

    Stim bine ce contine lichidul tigarii electronice:

    1. glicerina vegetala sau propilen glycol –ambele extrase naturale din vegetale, folosite masiv in alimente , produse cosmetice si medicamente.

    2. Arome alimentare – aceleasi cu cele folosite in alimentatie, medicamente, cosmetica, aceleasi, pana la urma cu cele pe care le folosim in prajiturile facute acasa

    3. nicotina de puritate farmaceutica (99,8%) – in cantitatea dorita de fiecare vaper, existand inclusiv lichide fara nicotina. Nicotina este substanta care da dependenta din fumul tigarii si de aceea este necesara, cel putin la inceput, si in tigara electronica. Folosind insa lichide cu o concentratie de nicotina din ce in ce mai mica, dependenta de nicotina poate fi eliminate mai usor. Oricum, nicotina in doze uzuale nu are alt efect medical decat o crestere usoara a tensiunii arteriale, nu este o substanta cancerigena, nu produce afectiuni pulmonare.

    4. apa distilata – in cantitate mica (2-7%). Se utilizeaza pentru a reduce vascozitatea glicerinei vegetale si de asemenea pentru a cobori temperatura de vaporizare a lichidului, astfel incat vaporii sa fie produsi la temperaturi de sub 60 de grade Celsius. In acest fel se elimina posibilitatea formarii de compusi periculosi, de genul acroleinei, care pot aparea atunci cand e-lichidul este vaporizat la temperature ridicate. Desi aceasta posibilitate exista, nu trebuie uitat ca acroleina poate fi prezenta inclusiv in cartofii prajiti sau in uleiul de masline incalzit excesiv.

    Aceste sunt ingredientele e-lichidului. Toate aceste ingrediente sunt recunoscute ca sigure pentru sanatate. Atunci cum poate fi combinatia lor periculoasa, cancerigena?

    NU POATE SI NU ESTE

    Desi este posibil ca in unele cazuri sa aiba efecte neplacute- hiperaciditatea gastrica si sangerarile gingivale sau nazale fiind cele mentionate de unii vaperi, nici una din aceste manifestari nu este de gravitatea si permanenta efectelor tigarii clasice si in cele mai multe cazuri este vorba de neplaceri temporare, care trec dupa o scurta perioada sau de de abuzuri ale vaperilor insisi (nici macar apa plata nu face bine daca bei 5 litri odata) sau de unele incompatibilitati particulare. Punand in balanta ravagiile dovedite ale tigarii clasice si micile neplaceri ocazionale ale tigarii electronice, este evident faptul ca tigara electronica este infinit mai putin daunatoare organismului uman, cu un grad de periculozitate tinzand spre zero.
    Toate minciunile si acuzele la adresa asa-zisei periculozitati a tigarii electronice pornesc de la cei care incaseaza profituri fabuloase de pe urma tutunului:

    1. Industria farmaceutica.
    Cu cifre de afaceri si profituri mai mari decat industria armamentului, producatorii de medicamente sunt atacati de doua ori de tigara electronica.
    In primul rand nu isi mai vand jalnicele si exorbitant de scumpele “tratamente pentru renuntarea la fumat”. Plasturii, guma sau mai nou sprayul cu nicotina costa foarte mult si nu au efect nici in 20% din cazuri. Paradoxal, aceasta ultima gaselnita, sprayul cu nicotina, face in esenta acelasi lucru ca si tigara electronica, insa in doze uriase, posibil periculoase cu adevarat, introducand nicotina lichida direct in plamani. Si totusi despre acesta bomba cu nicotina ni se spune, tot la televizor si pe internet, ca este sigura si nepericuloasa. Ia sa gandim un pic……
    Tot ei omit sa aminteasca efectele adverse ale medicamentelor “sanatoase” pe care le produc- medicamentele ZYBAN si CHANTIX, pentru renuntarea la tutun au ca efect advers depresia urmata in mai multe cazuri (cele mai mediatizate- in Franta) de sinucidere. Dar probabil asta e ceva neimportant in viziunea lor.
    In al doilea rand, fiecare fumator care renunta la tigara clasica, producatoare dovedita de cancer, boli de plamani si cardio-vasculare, va deveni un om mai sanatos, care nu va mai cumpara in timp tratamente scumpe care sa la aduca lor profituri uriase. Tigara electronica nu produce cancer, nu imbolnaveste inima si nici plamanii, iar ei stiu asta. Si asta ii infurie……
    Asa ca vedem si vom mai vedea doctori care se lasa cumparati de industria farmaceutica pentru a minti cu nerusinare si tupeu, in ciuda evidentei, a logicii si a nenumaratelor analize si studii efectuate de institutii stiintifice prestigioase si chiar in ciuda marturiilor fostilor fumatori, care vad ei insisi imbunatatirea sanatatii dupa trecerea la tigara electronica.

    2. Industria tutunului.
    Este afectata in mai mica masura decat cea farmaceutica pentru ca deja marile companii producatoare de tutun au lansat sau sunt in curs de a lansa game de tigari electronice pe piata.
    Din nou exista aberatii fatise- Philip Morris International vinde tigari electrice, care vaporizeaza tutun si care sunt considerate “sigure” pentru sanatate. Deci a vaporiza tutun, planta cu continut recunoscut de carcinogeni este perfect sanatos, iar a vaporiza apa distilata si glicerina vegetala folosita si in medicina este cancerigen. Parca totusi ceva nu se leaga la nivelul logicii….
    Totusi, a construi linii de productie noi inseamna investitii mari, pe care producatorii de tigari ar evita sa le faca daca tigara elctronica ar disparea de pe piata, ei ramanand in continuare pe o pozitie monopolista exploatand utilaje si tehnologii pe care deja le au.

    3. Cel mai paradoxal dusman- Statul
    In orice stat din lume, cu atat mai mult in statele cu economii care “schioapata”, o mare parte din veniturile la buget provin din taxarea si accizarea carburantilor, alcoolului si tutunului. Din pretul unui pachet de tigari, mai mult de 60% reprezinta adaosul statului. Acestia sunt bani care vin usor, constant si fara efort. De ce ar renunta statul la un venit atat de important numai de dragul sanatatii cetatenilor sai?
    Si aici apare a doua motivatie marsava a statului: un vaper nu va deveni un bolnav timpuriu, spre deosebire de un fumator. Pentru stat un cetatean varstnic, care incaseaza pensie si nu produce este o povara. Un nefumator va “consuma” mai mult timp pensie din buget pentru ca nu va mai muri la cativa ani dupa pensionare, si acesta este un motiv pentru care majoritatea statelor, prin structuri subordinate sau direct prin legi sau reglementari aberante cauta sa distruga sansa la o viata mai lunga si mai sanatoasa a cetatenilor lor.

    Deocamdata singura “dovada” pe care toti acesti binevoitori o au referitor la pericolul tigarii electronice este aceea ca”nu avem nici o dovada ca nu este daunatoare”. Si atunci, in logica bolnava care ii ghideaza, prefera sa incerce sa limiteze accesul cetateanului la o alternativa mai buna pentru el in favoarea tigarii clasice, aducatoare de venituri, chiar daca despre aceasta exista dovezile clare ca este daunatoare, cancerigena, letala.

    Dar stii ce statule, pharma si tabac industry? Chiar si daca ar fi la fel de daunatoare ca si cea clasica, tot ar fi de preferat- e de 10 ori mai ieftina! Si hainele sau casa nu mai miros neplacut, Si mancarea are gust mai bun. Si respir mult mai usor.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: