V-ați gândit vreodată să instalați rulouri la geamuri?

By | April 9, 2025

Ieri am fost la o prezentare a celor de la Somfy, care sunt lideri mondiali pe “sistemelor de umbrire automatizate”. Rulourile lor pot fi automatizate astfel încât pe timp de vară să se închidă când e soare și să se deschidă seara, iar pe timp de iarnă, invers. Au un întreg ecosistem de senzori iar produsele lor au integrare prin ZigBee cu Philips Hue sau chiar și Sonos. Produc de la jaluzele, perdele și pergole și până la camere de supraveghere, videointerfoane, porți și uși de garaj și până la încălzitoare și termostate. O parte din produsele lor pentru smart home le găsiți și pe eMAG.

Rulourile însă (atât cele exterioare cât și cele interioare) nu le montează decât prin distribuitori autorizați. Am văzut și câteva produse de-ale lor. Mai jos este un rulou care are un motor ce se alimentează de la o fotocelulă.

somfy rulouri

Fotocelula respectivă încărcată la maxim (o vedeți mai jos) îi asigură autonomie pentru două operări pe zi (adică închis-deschis) pentru 45 de zile.

rulouri automatizate somfyEu unul am fost impresionat de două aspecte. În primul rând de faptul că acest sistem nu mărește dimensiunea carcasei în care se rulează ruloul. În al doilea rând de eficiență. M-aș fi declarat mulțumit și de 1 sau 2 săptămâni de operare, dar 45 de zile chiar este remarcabil.

Și mai interesant mi se pare acest sistem de interior, care arată practic ca niște rulouri obișnuite de interior, însă au un motoraș pentru rulare și derulare automată.

smart home somfy

Am făcut câteva poze de jos în sus pentru a vedea mai bine sistemul. Practic motorul este inexistent, iar cablul de alimentare este cel alb mic și subțire:

În fine, așa cum se cuvine, rulourile pot fi comandat din telecomandă sau direct din aplicația de pe telefon.

aplicație somfy

Pentru a le comanda de pe telefon și din internet este nevoie de bridge-ul TaHoma.

De altfel, acum 2-3 ani mi-a trecut prin minte să găsesc o soluție cu astfel de rulouri automatizate pentru balconul de la sufragerie, care este orientat către sud-vest, iar vara, fiind la etajul 3, este destul de intens. De atunci știu de Somfy, însă m-am oprit din research pentru că mi-am dat seama că va fi destul de scump având în vedere vasta suprafață vitrată pe care o am și în al doilea rând pentru că nu m-am prins atunci de ce nu găsesc astfel de sisteme la eMAG. Înțeleg acum, că nu este ceva plug&play, ci mai trebuie și montaj.

Oricum, de atunci am rămas cu un beculeț aprins în memorie, și periodic mai caut să văd ce soluții mai există. Acum aparent Fondul pentru Mediu a lansat un zvon cu privire la un program “Rabla pentru termopane”. Dacă ar intra și aceste sisteme în acel program, aș fi primul care și-ar pune.

La prezentarea de ieri au arătat și un studiu intern cu privire la rata de adopție a rulourilor exterioare în general.

Explicația mea este că românii folosesc mai mult soluții pentru interior, cum ar fi clasicele jaluzele sau perdele. Mi-am dat seama însă că prin majoritatea țărilor vestice însorite am văzut astfel de rulouri. Și în Italia, și în Spania, și în Franța. Nu de alta, dar dacă este să ne luăm după slide-ul de mai jos, eficiența lor nu este de neglijat:

În concluzie… dacă se face o rablă pentru termopane și sisteme de umbrire automatizate, eu voi fi la rând să intru pe site-ul AFM-ului.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “V-ați gândit vreodată să instalați rulouri la geamuri?

  1. Daniel

    Cand am facut casa in 2008 (in nordul moldovei) am pus doar pe partea de nord – de unde vine crivatul. Si iarna chiar isi fac treaba, se simte bine ca geamurile sunt mai calde. Erau integrate cu geamul, veneau deasupra ramei.
    Acu vrei 5 ani am pus si pentru sud pentru ca ma capia caldura vara. Astea au fost aplicate pe tamplarie, au luat putin din geam dar nesemnificativ. Si astea ajuta fantastic, e racoare bine daca le las in jos.
    Am pus cu deschidere manuala pentru ca atunci motoarele erau incredibil de scumpe.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: