Eu sunt obișnuit să testez flagship-uri, însă am vrut să testez un telefon de buget din mai multe motive. În primul rând pentru că mă aștept ca datorită prețului, Xiaomi Redmi Note 9 să fie un telefon foarte vândut, iar în al doilea rând pentru că uneori doar așa ajungi să cunoști cu adevărat un producător de smartphone-uri. Văzând ce cum tratează modelele entry level. Haideți să vedem împreuna la ce trebuie să ne așteptăm de la un telefon de 900 de lei.
Specificații Xiaomi Redmi Note 9
- Display LCD de 6.53″, rezoluție 1080 x 2340, aspect 19.5:9;
- Chipset MediaTek Helio G85 Octa-Core cu GPU Mali-G52;
- 64 GB capacitate de stocare, 3 GB RAM, slot microSDXC;
- Sistem quad-camera cu cameră wide de 48 MP, cameră ultrawide de 8 MP, cameră macro de 2 MP, și cameră de profunzime de 2 MP;
- Cameră de selfie cu 13 mp;
- Filmare și pe față și pe spate la 18080p@30fps;
- Bluetooth 5, NFC, infraroșu, mufă USB 2.0 Type C, jack 3.5 mm, senzor de amprente;
- Baterie de 5020 mAh cu fast charging la 18W și reverse charging la 9W;
- Android 10;
- Preț în momentul review-ului: 800 de lei la ofertă la eMAG;
Un minus la accesorii?
Telefonul vine în pachet cu cablul USB și cu adaptorul de rețea, care este de o dimensiune acceptabilă. E mai mare decât cel de la Huawei P20 Pro, însă nu la fel de mare precum cel de la Oppo. Iată-l mai jos cum arată:
Am apreciat faptul că telefonul a venit cu folie pe display și cu o husă (neagră) în pachet.
Un lucru de care trebuie să țineți cont este lipsa căștilor din pachet. Este posibil ca anumite persoane să considere acest lucru un minus, însă eu prefer așa, decât să vină cu aceleași copii pe care nu le suport după căștile de la Apple.
Design și construcție
Xiaomi Redmi Note 9 este un telefon mare și greoi: cântărește aproape 200 de grame. Are spatele din plastic cu un senzor de amprente poziționat un pic cam sus pentru gustul meu. În rest, telefonul n-arată rău.
În partea din față are camera de selfie tip punch-hole, iar pe lateral are slotul pentru Dual SIM și card microSDXC.
Are încărcare prin USB Type C, însă are și jack pentru căști.
Display-ul este mare, însă nu este foarte luminos în timpul zilei.
Ce poze face Xiaomi Redmi Note 9?
Sistemul quad-camera are următoarele componente:
- Camera principală de 48 MP, cu f/1.8, 26mm (wide), senzor 1/2.0″, 0.8µm și autofocus cu detecție de fază. Aceasta-i camera pe care o vei folosi cel mai des.
- Camera ultrawide de 8 MP, cu f/2.2, cu 118˚, senzor 1/4.0″ de 1.12µm.
- Camera cu zoom 2x (macro) de 2 MP, cu f/2.4 și autofocus;
- Camera de adâncime de câmp, de 2MP și f/2.4, care funcționează în tandem cu celelalte camere și pe care nu o poți accesa de una singură;
Nu-i rău. Fotografiile sunt decente în majoritatea situațiilor. Cu puțină pricepere poți scoate niște fotografii foarte bune în lumina naturală. Culorile sunt prea saturate uneori, însă nu-i o mare problemă.
Mi-a plăcut și calitatea camerei de zoom. Iată cum arată perspectiva celor trei camere (ultra wide, wide, zoom):
Camerele încep să își arate limitările, așa cum era de așteptat, în lumină slabă. Nu prea poți face mare lucru cu ele pe timp de noapte.
În privința filmării, poți face clipuri slow motion și hyperlapse-uri, însă trebuie să țineți cont că puteți filma la maxim 1080p și 30 de fps-uri.
Interfața mai trebuie îmbunătățită
Este primul telefon al cărui meniu l-am setat pe limba română. Recunosc că am făcut asta pentru că mă așteptam să mă amuz de diverse cuvinte traduse imprecis. Am avut și astfel de momente, dar per total traducerea este ok.
M-am lovit însă de destul de multe glitch-uri. De exemplu nu am reușit să fac resize la widgets. A mers o dată, nu știu cum am reușit, iar apoi nu am mai putut reproduce asta. Nu am reușit să schimb nici ordinea butoanelor din quick launch. Poate fi un bug sau poate nu m-am priceput eu. Nu poți adăuga un homescreen nou decât pe dreapta (am mai văzut problema asta și la Oppo și mi se pare aiurea). Telefonul nu a vrut să intre în cameră din scurtătura de pe lock screen.
Altceva? Nu are face unlock (doh!), iar senzorul de amprente mi se pare un pic cam lent. Sau poate doar nu-l atingeam eu destul de rapid, având în vedere poziția lui ușor incomodă.
Încă un lucru care merită menționat este prezența reclamelor prin anumite zone ale meniului. Nu sunt enervante, de genul pop-up, ca la cel mai nesimțit telefon pe care l-am testat 🙂 Sunt foarte abil plasate și nu le-am văzut decât în fereastra care mă anunța că o anumită aplicație a fost instalată. Este posibil ca multe persoane nici să nu le observe, dar consider că acest aspect trebuie menționat.
Trebuie menționat însă că eu am testat telefonul imediat ce s-a lansat pe piață. Este posibil ca în timp acele glitch-uri să se rezolve.
Performanță – primești ce plătești
Chipset-ul MediaTek Helio G85 mi se pare un pic subdimensionat. Se simte acest lucru când apeși butonul de “recent apps”, când intri într-o aplicație care are multe lucruri de încărcat (Gmail, Facebook) sau când deschizi mai mult de 7-8 tab-uri în Chrome.
Se simte un pic de throttling și când bateria se apropie de 30%. Cel mai enervant lucru? Uneori când ieșeam dintr-o aplicație mai heavy duty dispăreau butoanele de scurtături. Probabil se întâmpla asta pentru că telefonul ar fi trebuit să-și facă refresh la acele icoane, însă nu mai avea destul RAM disponibil pentru asta. Se rezolva rapid cu un swipe în sus și apoi revenit la meniul principal, dar nu vrei să pățești asta prea des.
Cât ține bateria la Xiaomi Redmi Note 9?
Bateria este de 5020 mAh și deși are quick charging, la cât de mare este, senzația este că se încarcă lent (cam două ore și douăzeci de minute de la 15% la 100% am cronometrat eu).
Partea bună este că o baterie atât de mare se și descarcă greu. Autonomia a fost în jur de 1 zi și 14-16 ore cu wifi, date, gps, waze, utilizare normală. Ei bine, când îl traci pe dark mode, telefonul rezistă lejer cel puțin două zile. Ba chiar m-am apropiat și de trei zile de funcționare. Deci nota 10 cu felicitări pentru acest aspect, având în vedere că are și un display foarte mare.
Concluzie
În concluzie aș spune că Xiaomi Redmi Note 9 este un telefon care oferă o configurație cinstită pentru prețul pe care îl are. Nu vă așteptați însă la minuni. Primești ceea ce plătești. Eu unul l-am folosit timp de 3 săptămâni și nu am tușit din cauză că nu am avut cel mai performant telefon în mână. L-aș recomanda celor care caută un telefon de buget, display mare și autonomie foarte mare.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Îți scriu de pe un Note 9s (Snapdragon, 6GB Ram, etc) deci varianta îmbunătățită a lui Note 9. Având în vedere că trecerea am făcut-o de la Mi A1 ma așteptăm că acest telefon sa fie avion în schimb e cam praf (cel mai probabil din cauza MIUI 11, aștept MIUi12)
Cel mai enervant când dau play la un video și se blochează interfață. Ca sa reușesc să văd filmulețul închid ecranul și îl repornesc.
La fel de enervant dar se întâmplă destul de rar este când încerc să intru pe un site și telefonul sta ca prostul (cred că nu se inițiază DNS requestul) Indiferent daca sunt pe WiFI sau dat nobile. Workaround comut după una pe alta sau airplane mode.
Încă o chestie enervanta e că deși telefonul știe VoLTE și VoWiFi operatorul nu îmi dă acces la ele 🙂
Mi se par mai nasoale chestiile astea decât ce am observat eu pe Note 9. E posibil (sau cel puțin așa îți doresc) să se rezolve printr-un update de soft mai mic, înainte de MIUI 12.