Review Vector Watch Luna – design și autonomie

By | November 16, 2015

La început a fost ideea. L-am întrebat pe CEO-ul Vector Watch dacă înainte să înființeze compania avea deja un prototip al primului smartwatch românesc sau dacă pur și simplu aveau doar o idee despre cum ar trebui să arate și ce ar trebui să facă. Nu știau, voiau să producă un ceas cu autonomie de 30 de zile și cu un design frumos. S-au agățat de această idee și au reșit.

vector-watch-20

Timp de trei săptămâni mi-am dat Tissot-ul jos de la mână și l-am înlocuit cu Vector Watch Luna, din seria Contemporary. În momentul de față Vector Watch se vinde în două versiuni: Luna (rotund, de 44 mm) și Meridian (paralelipipedic, de 42 mm) și în funcție de materialele din care este construit poate fi Contemporary, Classic sau Performance. Îl poți alege cu brățară din inox sau cu o curea din piele sau silicon.

Ambalaj & Accesorii

Cutia este atât de bine realizată încât cred că s-ar vinde chiar și separat, fără ceas. Cei de la vector s-au străduit să imite cutia unui ceas premium și au reușit. Îmi place și mă bucur că au ales această formă de prezentare.

Filozofia de design simplistă se continuă și la interior, unde nu găsim altceva decât încărcătorul ceasului și certificatul de garanție. Încărcătorul este de tip magnetic, și face contact foarte ușor cu cei 4 pini de pe spatele ceasului.

Am apreciat faptul că ceasul era foarte bine protejat (folie pe ecran și pe brățară) și că l-am găsit în cutie deja potrivit.

Design & Construcție

Avem multe de vorbit aici pentru că Vector Watch este unul dintre cele mai frumoase smartwatch-uri pe care le știu. Mi-am schimbat mult părerea față de ce credeam la lansare, atunci când spuneam că seamănă cu un Casio. Cel puțin modelul Luna mi se pare foarte reușit la capitolul design. Mai toți cei din cercul de prieteni au observat că am ceva nou la mână, iar eu spun că asta este o dovadă a faptului că designul iese în evidență. Este mare și gros atât cât să își impună punctul de vedere, dar fără să exagereze.

vector-watch-25

 

Cel de la mâna mea este construit din în întregime din oțel inoxidabil de cea mai bună calitate (316L) și acest lucru are și un alt avantaj nebănuit: în cazul în care ceasul se zgârie, se va polișa foarte ușor la o ceasornicărie și va arăta ca nou. Ca idee, oțelul folosit de Vector Watch face parte din același neam cu cel folosit de Panerai pentru ceasurile lor și este mai bundecât cel de la Tissot. Apropo, iată-l comparat cu ceasul meu:

Display-ul ceasului nu este cu touch screen și folosește tehnologie e-ink cu o rezoluție destul de mică (dacă te uiți de aproape poți distinge pixelii) iar acest lucru îi permite să atingă acea autonomie de 30 de zile. Alt avantaj? Este foarte ușor lizibil în orice condiții de iluminare. Cu excepția beznei din toilul nopții n-a fost nevoie să apăs pe buton pentru a activa iluminarea. Uneori, în funcție de cum bate lumina, display-ul capătă o tentă albastră. Înainte să-l primesc mi se părea că acea tentă albastră îi strică tot aspectul, dar după ce l-am purtat trei săptămâni nu am văzut-o atât de des încât să conteze.

Încă un amănunt: display-ul este rezistent. Ştiu asta pentru că într-o dimineață în care mă grăbeam să plec la muncă i-am pleznit o cataramă de la curea în plin și n-are nicio zgârietură.

vector-watch-26

Pe spatele ceasului regăsim în mijloc logo-ul Vector Watch, numele modelului (L110 în cazul de față), cei 4 pini de încărcare și inscripția: “Water Restant 5 ATM”. Asta înseamnă că poți înota cu ceasul la mână. Urmând modelul Apple, eu aș fi scris pe el “Designed in Romania, assembled in China.”. Sunt curios dacă acest lucru ar fi fost de bun augur pentru vânzări sau din contră.

vector-watch-8

Încă un lucru foarte important. Cureaua (sau brățara) se prinde de carcasă prin două telescoape normale. Asta înseamnă că dacă te plictisești de ea, te poți duce la ceasornicărie pentru a cumpăra una nouă. Este un mare plus, pentru că sunt alte smartwatch-uri ale căror brățări cedează după 2 ani și apoi, din cauză că doar ei produc acea brățară, ajungi să plătești pe ea încă jumătate din prețul ceasului.

Eu vi-l recomand pe cel cu brățară căruia apoi să-i cumpărați separat o curea din piele sau din silicon dacă vreți să-i schimbați look-ul. Cureaua de piele respectiv cea de silicon sunt considerate consumabile la orice ceas, după câțiva ani se vor rupe. Dacă-l alegeți pe cel cu brățară, nu uitați că va trebui să-i mai scoateți din zale înainte să-l purtați.

Ce știe să facă?

În primul rând indică ora și are vreo patru cadrane cu design diferit. Apoi vin alte funcții specifice ceasului: alarmă (cu vibrație), timer și cronometru. Ştie să-ți monitorizeze și numărul de pași parcurși, caloriile consumate, distanța parcursă și orele de somn dormite. Apoi mai poate afișa temperatura, însă dacă părăsești orașul, ceasul îți arată temperatura pentru orașul setat setat de tine, nu pentru zona geografică în care te afli. Pe lângă asta, poți afișa informații despre bursă sau feed-uri de știri de la diverse site-uri străine.

Notificările sunt destul de discrete. Ceasul vibrează scurt la mână și tu alegi dacă vrei să le citești sau nu. Pentru a le citi e de ajuns să ridici mâna și acestea vor apărea pe ecran. Însă în cazul SMS-urilor nu poți vedea de la cine este sau ce conține SMS-ul, iar la mailuri nu se afișează decât titlul. Parcă aș fi vrut să știu mai multe informații.

Aplicația

Ar trebui notat aici că este primul smartwatch compatibil cu toate cele trei sisteme de operare: iOS, Android și Windows Phone. Aplicația este desenată frumos iar upload-ul de informații se face instant între telefon și ceas. Poți selecta design-ul cadranelor predefinite, la unele cadrane poți adăuga informații suplimentare (cum ar fi vremea sau data), poți seta praguri pentru somn, calorii, pași etc. Aplicația face și un mic istoric al activității tale, care mie mi se pare cam greu de urmărit.

Ai și un meniu pentru notificări, în care poți selecta să primești pe ceas doar notificările pe care ți le dorești. În mod normal le vei primi pe toate pe care le primești pe telefon. Pe viitor se vorbește despre un update care va permite o integrare mai bună cu Uber și un media player (asta ar fi super tare). Nu-mi place că nu poți scăpa de acea iconiță din bara de notificări Android.

Am avut și o problemă deloc neglijabilă cu conexiunea dintre ceas și telefon. În foarte mare parte din timp ceasul s-a deconectat și a rămas așa. Partea bună este că ora oricum o indică, partea nasoală este că nu aveam cum să rezolv altfel această problemă decât printr-un restart al telefonului.

Chestia asta cu “Link Lost” a fost teribil de enervantă. Practic, de fiecare dată când ieșeam cu ceasul din raza de acțiune a bluetooth-ului, trebuia să dau restart la telefon. Uneori se desincroniza și din senin, astfel încât ceasul a ajuns la un moment-dat să stea mai mult deconectat. Am întrebat în stânga și-n dreapta, se pare că sunt singurul cu această problemă dintre cei care-l testează. Dacă aș fi fost un client și aș fi pățit asta, aș fi fost foarte supărat.

Autonomie

Da, chiar ține 30 de zile, promisiunea se respectă. Chiar m-am amuzat că are autonomie mai mare pe “low battery” (vreo 3 zile) decât au majoritatea smartwatch-urilor cu bateria plină. Iar de încărcat se încarcă dubios de rapid, în aproximativ 30 de minute. Dacă i se dezactivează secundarul, producătorii promit o autonomie și mai mare.

Concluzie & Preț

Sunt mândru că avem un asemenea produs în românia și l-aș purta cu mândrie. Probabil că dacă nu aș fi fost atât de atașat de ceasul meu mi-aș fi cumpărat și eu un Vector. Dacă îl veți cumpăra, îl veți cumpăra pentru design și autonomie, în niciun caz pentru funcții sau touch screen. Cred că l-aș vedea mai degrabă la mâna cuiva care caută un ceas nou decât la mâna cuiva care vrea un smartwatch în adevăratul sens al cuvântului.

Şi mai cred că ceasul n-a fost gândit pentru piața din România. Ideea de a fi vândut pe piețele străine a fost de la început, iar piața din România probabil că este ca un bonus pentru producători. Dacă se vinde bine, dacă nu, la fel. Cel mai ieftin model costă 250€ iar cel testat de mine costă 400€. Le găsiți pe toate la Orange, pentru cei interesați am înțeles că vor fi reduceri de Black Friday. Oricum, scump pentru un smartwatch, ok pentru un ceas.

Mă bucur totuși că românii au curaj să ținească segmentul premium. Bravo.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Review Vector Watch Luna – design și autonomie

  1. Mihai

    Foarte reușit din punct de vedere al designului. Nu port ceas în prezent, dar îmi face cu ochiul. Nu am avut niciun smartwach până acum, dar funcțiile mi se par suficiente, mai ales cu aceea autonomie.
    Mi-as lua unul dacă ar fi pe la 150 de euro. 250 am dat pe telefon, așa ca…:)

    Reply
    1. Revo Post author

      Poate ai timp zilele astea să treci printr-un Orange Shop să îl probezi, că sigur va fi redus de Black Friday. Probează-l în felul următor: conectează-l cu telefonul tău, apoi lasă ceasul și ieși cu telefonul din magazin până când își pierde conexiunea. Vezi dacă atunci când te întorci se conectează repede sau pățești la fel ca mine.

Spune-ți și tu părerea: