Review: TP-Link NC200 – Cameră video de supraveghere

By | October 28, 2015

Anul trecut, în preajma Crăciunului, mai multe persoane foarte apropiate au avut neplăceri cauzate de hoți care au intrat în casă. Luni iar s-a petrecut o întâmplare care ne-a întristat. Da, încă se fură din case, inclusiv prin metoda clasică, filat apartament sau casă, băgat pontoarca în butucul de la ușă, spart și golit totul din apartament.

camera-tplink-nc200-7

Încă de la întâmplarea de anul trecut am început să mă documentez despre metode de protecție, sisteme de supraveghere, camere video de supraveghere și prețurile aferente. Așa am ajuns să testez și TP-Link NC200, o cameră de supraveghere cu wifi, foarte ieftină și foarte ușor de folosit.

Iată ce merită menționat:

  • Conectare WiFi 300 Mbps + buton WPS
  • Detecție mișcare cu alerte prin e-mail sau FTP
  • Microfon – înregistrare audio
  • Aplicație Android/iOS – vizualizare de la distanță
  • Filmare 640×480, 0.3 MP, f/2.8 – 3.85 mm.

Ambalare & Accesorii

În cutia cu care vine camera am găsit tot ce mi-a trebuit pentru a o pune pe perete imediat ce am adus-o acasă. Camera, un cablu Ethernet, cablul de alimentare de 1.5m + un prelungitor de 2.5m (nota 10 aici) și o folie dublu adezivă de la 3M.

Design & Construcție

Camera este din plastic și este atât de ușoară, încât cred că ai putea s-o lipești și cu o banală bandă adezivă de perete, nu s-ar dezlipi de la greutate. În parte din față are un led iar în spate un picior rabatabil, mufa de alimentare și conectorul pentru Ethernet.

Instalare software

Procesul de instalare mi s-a părut foarte simplu. Te duci la site-ul indicat în manual și descarci un wizard care te ghidează prin tot procesul. Bagi camera în priză, o conectezi la router și selectezi rețeaua locală. Apoi, pentru a putea vizualiza de la distanță camera, e nevoie să te înregistrezi pe site-ul TP-Link.

Deși camera este wireless, tot va avea nevoie de un fir pentru alimentare. Cablul Ethernet nu folosește decât la procesul de instalare, apoi nu mai este nevoie de el. Bine, o poți ține conectată și prin cablu, dar asta înseamnă un cablu în plus pe perete.

Mi-a plăcut că își păstrează setările chiar și după ce este scoasă din priză, o mare bilă albă aici. Când o reconectezi va ști singură la ce rețea să se conecteze și o va face imediat. Altfel, dacă ai fi plecat în concediu și ar fi fost o pană de curent de 2 minute, adio supraveghere.

Este important de reținut că NC200 nu face două lucruri: nu are senzor infraroșu pentru înregistrare pe timp de noapte și nu înregistrează continuu.

După ce ai terminat procesul de instalare, ai două opțiuni de vizualizare. Fie prin aplicația direct instalată pe PC, fie printr-o interfață web. Interfața web nu merge din prima pe Chrome, trebuie instalat un plug-in pe care îl găsești în centrul de download.

De configurat se face prin IP-ul de management, la fel ca în cazul unui router. De acolo putem seta rezoluția, numărul de cadre pe secunde (10 sau 20), calitatea imaginii, poți dezactiva complet LED-ul, poți seta ce informații să imprime pe video și frecvența la care funcționează rețeaua noastră electrică.

Pentru detecția de mișcare se definește o zonă (pătrățelele hașurate albastru) și sensibilitatea senzorului. Aici trebuie avut grijă pentru că dacă sensibilitatea este setată prea mare, camera detectează inclusiv schimbările de lumină din cameră. Pe site-ul TP-Link se explică și cum se activează alertele prin e-mail. În 2 minute am rezolvat. Mi-a păcut că au foarte bine structurată informația pe site, am găsit tot ce m-a interesat legat de această cameră.

Montarea pe perete

Eu m-am gândit că aș monta camera în holul de la interare, care cred că are vreo 2 metri lungime și 1 lățime. Am testat mai multe locații. Prima dată am ținut-o pe o poliță de-a cuierului unde filma cel mai de aproape subiect, însă exista riscul să-l rateze dacă acesta intră rapid pe ușă.

Apoi am pus camera undeva pe jos, în ideea că cei care intră se așteaptă să fie camere pe sus, așa că se uită instinctiv în jos. Aici era orientată chiar către bec și cu ocazia asta am observat că face o treabă foarte bună atunci când reglează expunerea. Fața mea nu era neagră, deși era în zona becului.

În cele din urmă am decis că cel mai bine ar fi montată la nivelul pragului de sus al ușii de la intrarea în sufragerie. Așa intră cât mai mult în cadru și nici nu există riscul să treacă prea repede.

Cât timp încercam să-i găsesc poziția m-am tot filmat intrând și ieșind pe ușă. A fost amuzant, ce pot să spun. Mai ales că era o vecină pe hol care cred că se uita la mine și încerca să-și dea seama dacă nu cumva am băut și nu mai știu pe unde stau.

Nu mi se pare o diferență notabilă între primele clipuri care sunt filmate la 10 fps și ultimul filmat la 20 fps (în care sunt îmbrăcat în negru). Am observat totuși că se aud niște paraziți peste filmarea video. Nu știu de la ce sunt, am mutat camera prin casă, am schimbat priza la care am conectat-o și tot așa se aude.

Aplicația mobilă

În ton cu camera, aplicația se folosește foarte ușor. Te autentifici cu credențialele create la instalare și poți vedea în timp real ce se întâmplă și o poți comanda să facă un instantaneu sau să înceapă înregistrarea.

Aplicația capătă putere și mai mare împreună cu alerta pentru detecția mișcării. De exemplu poți verifica din când în când ce mai face noul născut în pătuț, la ce oră ajunge cel mic de la școală sau dacă patrupedul lăsat singur acasă este cuminte și nu-ți roade canapeaua. Iată cum arată alertele primite pe mail:

Nu te baza însă pe ideea că lași camera în fața TV-ului și că apoi te uiți la meci din autobuz de pe telefon. Aplicația consumă 30 Mb de date pentru 2 minute de vizualizare.

Concluzie & Preț

Faceți un calcul. Adunați prețul notebook-ului cu cel al unei tablete sau al unui telefon și apoi imaginați-vă că ar trebui să plătiți acest preț din nou, pentru că electronicele mici sunt cel mai ușor de furat. Apoi gândiți-vă că TP-Link NC200 costă ~150 de lei. O puteți cumpăra de la:

eMAG – 157 lei
PC Garage – 150 lei
evoMAG – 146 lei.

Sigur, nu este o soluție de securitate profesională care să includă și alarmă, apelator GSM și UPS în caz că ți se taie curentul. Însă este o măsură în plus de siguranță. Nimeni nu-ți va garanta că o astfel de cameră poate opri un răufăcător. Dar dacă a intrat pe ușă nebănuitor și l-a surprins senzorul de mișcare, măcar ai o șansă în plus să-l sperii sau să-l identifici apoi.

Plusuri:

  • Preț imbatabil
  • Reconectare automată la WiFi
  • Fir de alminetare generos
  • Ușor de configurat

Minusuri:

  • Microfon care produce paraziți
  • Nu poate trimite și video prin e-mail
  • Mi-ar fi plăcut mai multe opțiuni de configurare din aplicația mobilă. De exemplu posibilitatea de a dezactiva detecția mișcării

Cele câteva săptămâni petrecut cu NC200 desupra ușii m-au convins că vreau și eu o astfel de cameră. Însă cred că voi alege tot de la TP-Link modelul NC220, care are rezoluție mai bună și infraroșu, pentru filmare pe întuneric.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Review: TP-Link NC200 – Cameră video de supraveghere

  1. razorsbk

    E interesanta ideea cu o camera din asta dar nu ii tine pe hoți sa nu mai intre în casa și sa facă paguba.
    Eu sunt curios ce fel de yala aveau respectivele persoane și ce fel de ușa, dacă era de metal sau nu( când zic metal ma refer la ceva serios gen Mottura nu uși de tabla la 300 ron).
    O sa postez și un link ceva mai util legat de securizarea usii: http://imgur.com/gallery/5hLWA

    Reply
    1. Revo Post author

      În primul caz este vorba despre o casă la curte, hoții au intrat în plină zi, cât timp proprietarii erau distribuiți prin curte/casă și alarma era deci dezactivată. Dacă vrei, au intrat peste ei în casă. Nu știu dacă a fost vorba despre mult tupeu din partea lor sau mai degrabă despre un plan bine pus la punct.

      În al doilea caz era un apartament, ușă clasică de lemn, dar care nu a fost forțată. Yala a fost spartă efectiv în două bucăți și s-a intrat fără niciun stres mai departe. Deci nu contează mare lucru, cam toate se pot sparge cu pontoarca.

Spune-ți și tu părerea: