Sony s-a ținut bine pe piața smartphone-urilor până când spiritul conservator japonez s-a transformat din atu în dezavantaj. Acum încearcă din nou să revină în rândul producătorilor de top, iar eu am testat Sony Xperia XZ3 prin programul Orange Smartphone Tester ca să văd dacă le-a ieșit.
Plusuri:
- Design inteligent;
- Sunet foarte bun;
- Display de calitate;
Minusuri:
- Nu are dual camera;
- Nu are face unlock;
- Autonomie mică;
Ambalare și accesorii
Pe lângă telefon, în cutie am găsit cablul UBS Type C, adaptorul de rețea, adaptorul USB-Type C la jack și … atât. Nu a venit cu ac de SIM, pentru că la Xperia XZ3 nu este nevoie, și nu a venit cu căști, pentru că unitatea primită era una de test, nu versiunea comercială.
Design și construcție
Telefonul este curbat, și la display și la partea din spate. Display-ul rotunjit se prelungește pe aproape toată partea frontală. Rămân camera în partea dreaptă sus, difuzorul, tot sus, și logo-ul Sony, discret, sub sticlă, în partea de jos. Nu are notch.
Pe spate m-am bucurat să văd camera poziționată central, la nivelul carcasei, iar cititorul de amprente pe la jumătatea carcasei. Din păcate celelalte smartphone-uri mi-au deformat un pic simțurile, așa că în primele zile apăsam din greșeală direct pe cameră pentru a debloca telefonul. Sau țineam degetele prea sus și îmi apăreau în fotografii.
Pe partea din stânga telefonul are cele două butoane de volum sus, butonul de power la mijloc și un buton fizic pentru cameră în partea de jos. De asemenea, are și senzori tactili integrați în ramă. Îmi place ideea de buton fizic pentru cameră, dar uneori îl apăsam din greșeală când încercam să fac o fotografie ținând telefonul doar cu mâna dreaptă.
Jos avem mufa USB Type-C în timp ce în sus avem tăvița pentru SIM, pe care o poți scoate cu unghia. Mi-a plăcut că poți face acest lucru, ca pe vremuri…
Cameră foto Sony Xperia XZ3
Camera foto mi se pare punctul slab al acestui telefon. Sony Xperia XZ3 are o singură cameră foto. În condițiile în care celelalte flagship-uri au … de la două în sus. Am simțit de multe ori nevoia de a da un zoom 2x și nu am putut să o fac.
Trecând peste acest neajuns, calitatea imaginilor nu mi se pare demnă de cea a unui flagship. Camera are tendința să sub-expună iar eu n-am reușit s-o conving să facă fotografii așa cum am vrut eu. Ori ies sub-expuse, ori arse. Pe lângă asta, am văzut cam mult bleeding, chiar și în lumina soarelui. Ca aspect general, culorile mi se par un pic șterse și fotografiile grainy.
Modul bokeh este bunicel, însă contre-jour este sub Huawei P20 Pro sau iPhone XS ca performanțe. Nici la selfie-urile cu camera frontală nu au fost probleme.
Nu înțeleg însă rostul “AR Effect”, care se mișcă atât de greu încât nu poți spune că te distrezi folosindu-l. Iar dacă folosești “Creative effect”, aplicația de cameră te anunță că telefonul s-ar putea încălzi și că poate închide camera.
Surprinzător, mi se pare că telefonul face poze foarte bune noaptea. Așadar, din punct de vedere hardware, camera ar trebui să fie ok. Deci ar exista speranțe ca Sony să corecteze problemele de mai sus printr-un update. Până la urmă, eu am testat un “demo unit”.
Altfel, aplicația de cameră mi s-a părut intuitivă și ușor de folosit.
Interfață Xperia XZ3
Sony Xperia XZ3 este primul telefon cu Android 9 pe care l-am testat, așa că nu știu exact care sunt meritele lui Android Pie și care sunt meritele Sony pentru diverse funcții. Interfața este însă plăcută din punct de vedere vizual și are toate lucrurile pe care ai dori să le faci la-ndemână. Ai app drawer, poți sorta aplicațiile în toate felurile, poți alege câte pictograme să ai pe home screen, tranziții, șamd.
În notification bar am găsit chiar și posibilitatea de a activa separat datele mobile în modul H+ sau în modul LTE, “full speed ahead”, cum s-ar zice. Tot aici există și comandă rapidă pentru “Data Roaming On/Off”. Sunt setări rapide pe care nu le-am găsit pe majoritatea telefoanelor.
Battery Care este o altă funcție care mi-a plăcut. Telefonul încearcă să învețe cum îl încarci, pentru a-ți proteja bateria. Astfel că dacă-l pui la încărcat peste noapte, va menține nivelul bateriei la 90% până aproape de dimineață, când va încărca și ultimii 10%. Totuși, managerul de baterie mi s-a părut cam simplist. Mi-ar fi plăcut să-mi spună și cât timp mai are telefonul până se încarcă 100%.
Side Sense, funcția care folosește senzorii de pe margine e cu dus și întors. Teoretic este mișto, practic are toane. S-a întâmplat de multe ori să vreau să activez senzorii și să nu reușesc, s-a întâmplat de și mai multe ori să-i activez din greșeală. A trebuit să dezactivez funcția de back din senzori, pentru că ieșeam din greșeală din aplicații.
Hardware și performanță
Primul lucru care ar trebui menționat aici este display-ul P-OLED cu tot felul de procesări adiționale de la Sony. Cu luminozitatea la maxim este într-adevăr impresionant, iar calitatea imaginii este foarte, foarte bună. Nu te pui cu Sony când vine vorba de video.
Și sunetul este foarte bun. Telefonul are integrat DSEE HX, care duce toate melodiile la calitate apropiată de Hi-Res, iar ClearAudio+ mai aduce optimizări în plus. Dacă ești audiofil, Sony Xperia XZ3 e telefonul pe care-l vrei.
Dynamic Vibration este de departe cea mai interesantă funcție. Prin intermediul ei, pe lângă sunetul din difuzor, telefonul mai și vibrează sincronizat cu sunetul. În melodii sau Spotify nu-i mare lucru, însă filmele sau clipurile pe YouTube se … simt total diferit.
Pe partea cu minusuri, face unlock-ul este o funcție pe care majoritatea flagship-urilor o au, dar care pe Xperia XZ3 lipsește. Și autonomia mi s-a părut slăbuță. Este un telefon de o zi. Nu am sărit de 5 ore screen on.
Concluzie
Sony Xperia XZ3 este fără îndoială un telefon interesant, care mi-a ridicat de multe ori sprânceana și la care am găsit tot felul de magii interesante. Are însă și multe funcții care pe celelalte flagship-uri devin deja un standard, iar la Xperia XZ3 lipsesc. În concluzie, nu îl văd însă la același nivel cu flagship-urile celorlalți producători, ci mai degrabă un telefon care nu va dezamăgi fanii Sony.
Specificații Sony Xperia XZ3:
- Display P-OLED 6 inch, 1440 x 2880, HDR, Triluminos, X-Reality Engine
- Chip Qualcomm SDM845 Snapdragon 845, Octa-core, Adreno 630;
- 4 GB RAM, 64 GB stocare internă + slot card microSD până la 512 GB;
- Cameră principală 19 MP, f/2.0, 25mm (wide), senzor de 1.22µm, filmare 4K, slow motion 960fps;
- Cameră frontală 13 MP, f/1.9, 23mm (wide), senzor de 1.12µm, video 1080p la 30 fps;
- Sunet pe24-biți/192kH, difuzoare stereo, Dynamic Vibration, DSEE HX;
- Baterie 3.300 mAh, încărcare rapidă, wireless charging;
- Senzor amprentă, senzori laterali, rezistență la apă;
- USB Type C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, toate sistemele GPS;
- Android 9 (Pie)
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.