Review Sony WH-1000XM5 – cele mai populare căști wireless cu noise canceling au acum o formă nouă

By | August 1, 2022

Sony WH-1000XM2 a fost prima pereche de căști wireless cu noise canceling pe care am testat-o. Le-am privit ca pe o revelație atunci și d-abia așteptam să ajungă tehnologia pe cât mai multe căști. Și așa s-a și întâmplat. Între timp căștile cu noise canceling au devenit ceva banal, și fiecare producător de căști sau telefoane are un astfel de model în portofoliu. Însă producătorul japonez a lansat acum Sony WH-1000XM5.

Seria XM de la Sony a rămas însă de referință pentru cunoscători. Au fost doar mici îmbunătățiri la nivel de hardware sau software pentru versiunile următoare. XM3 a adăugat USB Type C, XM4 a adăugat suportul pentru mai multe dispozitive, însă Sony WH-1000XM5 (sau XM5 pe scurt) schimbă total design-ul și virează spre unul controversat. E de bine sau de rău? Rămâne de văzut.

Să începem cu specificațiile:

  • Funcționare pe Bluetooth 5.2 (până la 10 m) sau prin jack;
  • Impedanță de 48 Ohm când sunt conectate pe fir și pornite sau 16 Ohmi când sunt oprite;
  • Răspuns în frecvență între 4 și 40 kHz pe fir și între 20 și 20 kHz prin Bluetooth;
  • Difuzoare de 30 mm din neodim;
  • Se încarcă în 3.5 ore, funcționează 30 de ore cu ANC activat sau 40 ore fără ANC;
  • Încărcare rapidă (3 minute de încărcare pentru 3 ore);
  • Cântăresc 250 grame;
  • Preț: 1950 lei costă Sony WH-1000XM5 la eMAG

Design și utilizare

Difuzoarele modelului XM5 sunt de 30 mm, ceea ce înseamnă că-s mai mici cu 10mm decât la modelele anterioare. Totuși, pad-urile mi s-au părut mai plate și mai comode. Asta se întâmplă probabil din cauză că pad-urile sunt mai subțiri și deci nu mai ai senzația că ții ceva mai bulky pe urechi. Sunt probabil printre cele mai confortabile căști pe care le-am purtat. Am sprintat ușor după metrou, am făcut un pic de headbanging, am mișcat rapid capul stânga-dreapta și căștile au stat bine întotdeauna pe urechi. Nu cred însă că-s genul de căști cu care vrei să alergi pe urechi.

Sony WH-1000XM5 fit Sony WH-1000XM5 din lateral

Banda care unește cele două căști este capitonată cu piele fină ecologică, iar sliderul pentru ajustarea dimensiunii este din plastic. Pad-urile sunt și ele confecționate din aceeași piele ecologică fină, care este super plăcută la atingere și confortabilă. Nu mi s-au încins niciodată urechile în timp ce le-am ascultat și țineți cont de faptul că le-am testat pe timp de vară.

cupe Sony WH-1000XM5

Materialul de pe exteriorul căștilor este un plastic mat, ușor cauciucat. Genul pe care rămâne pentru câteva momente un semn dacă dai cu unghia. Arată bine, se simte premium dar dezavantajul este că rămân amprente pe el.Sony WH-1000XM5 în mână

Husele vin într-o husă/cutie din material tare pentru transport, care arată foarte bine. Are o formă mișto și îmi place că inclusiv fermoarul (auriu!) are logo-ul Sony pe el.

Iar în interior are o ușiță în care poți pune cablul jack și un cablu de încărcare.

husă Sony WH-1000XM5

Cum se pliază Sony WH-1000XM5

Da, spre deosebire de modelele anterioare care se pliau complet (vedeți mai jos un XM2), la XM5 cel mult le poți roti cupele de urechi, doar la 90 de grade și doar într-o singură direcție, pentru a le pune cu cupele în jos pe masă.


Ceea ce înseamnă că:

A) Husa de transport este un pic mai mare decât la modelele anterioare.

Nu am husa veche la-ndemână pentru a face o comparație, dar țin minte și că cea veche mi s-a părut măricică. Simt însă că aceasta va ocupa mai mult sau mai puțin același spațiu în ghiozdan. Adică unde intra cealaltă, intră și asta. Cealaltă avea o formă ovaloidă și un pic groasă, cea nouă are o formă trapezoidală și e mai subțire la unul din capete. Și stă și în picioare. Iar mie chestia asta îmi place.

Iat-o pe cea veche de la XM2 (XM4 se pliază ușor diferit):

Iată cum arată la XM5:

Sony XM5 husă

B) Nu vei mai putea roti cupele căștilor spre interior atunci când le ții în jurul gâtului.

Adică vor sta ca orice pereche normală de căști.

Dacă încerci să le rotești, ajung cu cupele spre exterior:

Sony WH-1000XM5 pe gât

Dacă vrei neapărat să le pui cu cupele spre piept (ca în a doua imagine), va trebui să le dai jos de pe cap și să le pui cu cupa stânga în partea dreaptă și cu cea dreaptă în partea stângă. Adică invers față de cum le-ai pune pe urechi. Din nou, eu n-am simțit niciodată nevoia să le întorc cu cupele spre piept. Nu mă deranjează asta.

Sony XM5 pe gât

Despre portabilitate la Sony WH-1000XM5

Deci de ce să nu le faci complet pliabile?! Eu cred că Sony s-a prins că majoritatea utilizatorilor le folosesc mai mult pe stradă și la birou. Adică sigur, sunt mișto în avion, dar de câte ori călătorești pe an? Dacă le iei să le folosești specific doar pentru călătorii, le cam ții degeaba în majoritatea timpului.

Pe lângă asta, Sony mai face o mișcare inteligentă. Păstrează și XM4 în gamă. Deci dacă vrei neapărat să fie ultra-pliabile, le iei pe acelea, care sunt și mai ieftine.

But wait! There’s more! Dacă ești ultra-interesat de portabilitate, Sony mai are alte căști cu nume catchy! Se numesc Sony WF-1000XM4. Sunt earbuds. Deci mai portabil de atât nu se poate.

În concluzie, mie nu-mi pare rău că Sony WH-1000XM5 nu se pliază complet. Aș prefera mai degrabă să fie mai rezistentă banda care le unește și să nu mai fie flexibilă. Că la XM2 și XM3 auzisem niște povești cu privire la fiabilitatea acelei benzi.

Cum se aud, cum funcționează noise canceling

Căștile au patru microfoane în plus față de versiunea anterioară, deci ajung la un total de 8. Iar microfoanele sunt utile în două condiții: pentru claritate în convorbiri și pentru a detecta zgomotul ambiental care apoi să fie anulat.

În privința convorbirilor, am vorbit de 2-3 ori cu ele conectate. Interlocutorul m-a auzit bine și nu a fost nevoie să ridic vocea. Evident, și eu am auzit bine convorbirea.

Noise canceling-ul este foarte bun la Sony WH-1000XM5. Izolează foarte bine zgomotele precum cele de ventilatoare, fâșâit, zgomote de mașini, claxoane șamd. Este șocant cât de zgomotoase ți se par toate lucrurile din jur după ce porți câteva ore aceste căști. De fiecare dată când mi le dau jos nu-mi vine să cred că zgomotul real de pe stradă este atât de puternic.

Uneori le port nu ca să ascult muzică, ci doar pentru că vreau să mă bucur de liniște.

Eu le-am folosit în următoarele scenarii:

  • Pe stradă, mergând – trebuie să deschizi ochii de trei ori mai bine ca înainte, mai ales când traversezi, pentru că aceste căști te izolează de tot și te plasează într-o lume a ta;
  • Pe trotinetă – cu mare atenție, pe un drum pe care îl știu, cu ambient mode pornit (vorbim mai târziu despre Ambient Mode), ca să nu dea vreo mașină peste mine;
  • În timp ce dădeam cu aspiratorul – lux și opulență, I broke free și n-am auzit mai nimic, decât muzică;
  • În metrou – zero sunete din exterior, doar muzică;
  • La coadă la DRPCIV – așteptam să reînnoiesc permisul, vreo 40 de persoane și forfoteală în jur. Au izolat tot, inclusiv zgomotul din boxe care anunța la ce bon de ordine s-a ajuns.

Poți seta noise canceling în așa fel încât să anuleze toate zgomotele din jur dar să lase totuși vocile să treacă.

Poți activa o funcție care să pună pauză la muzică atunci când vorbești și să dea play când nu mai detectează voce. Asta-i utilă atunci când aștepți la o coadă, ajungi la casa de marcat și vrei doar o discuție scurtă de genul “dați-mi și mie un cappucino vă rog!”

Ambient Sound este acea funcție utilă prin care căștile lasă să treacă anumite zgomote (de mașini, sau voci de oameni). Eu l-am cam folosit când mergeam pe stradă. E ok, se aude totul un pic mai încet, taie înaltele foarte bine, se aude ca și cum sunetul ar veni mai din depărtare. La fel se aude și vocea ta.

Ambient mode se poate regla pe 20 de trepte, deci poți decide singur ce cantitate de zgomot ambiental vrei să lași să ajungă în căștile tale.

Din punct de vedere al calității audio, căștile sunt foarte “corecte”. Adică reproduc foarte bine toate frecvențele, fără să amplifice artificial vreuna dintre ele. De exemplu nu-s genul acela de căști în care vei auzi bass cât să dai și la prieteni. Mai degrabă sunt genul de căști prin care datorită clarității sunetului, mai descoperi câte un instrument nou pe care nu l-ai auzit până acum pe piesa favorită, pentru că se confunda cu altele.

Aplicație

Aplicația este plină de funcții și foarte ok de folosit. Per total simt că aplicația aduce feature-uri în plus, nu e genul de aplicație care este acolo doar cu numele, dar pe care nu o vei folosi niciodată.

Ce poți face din aplicație?

Poți seta ca Sony WH-1000XM5 să activeze sau dezactiveze automat ambient sound în funcție de ce activitate faci – stai pe loc, mergi, alergi, mergi cu transportul în comun. Sau în funcție de locația în care te afli. De exemplu la birou să se activeze automat ambient sound. Eu am folosit căștile cu această funcție activată.

Poți merge și mai departe de atât și poți seta câte un scenariu pentru fiecare locație. De exemplu la birou să fie Ambient Sound pe nivelul 17, equalizerul pe unul dintre moduri și Speak-to-Chat activat.

Tot din aplicație poți selecta dacă să se facă prioritizarea pe conexiune sau pe sound quality. Eu le-am lăsat pe sound quality, nu am avut niciodată probleme de conexiune.

  • Poți activa sau dezactiva touch-ul – apropo, iată care sunt comenzile touch:

Poate un inconventient să fie că nu poți să modifici volumul rapid cu mai multe unități ținând apăsat sus sau jos. Dar te obișnuiești și începi să dai rapid de mai multe ori swipe-uri sus/jos.

  • Poți selecta dacă vrei ca butonul de NC să facă doar Noise Canceling sau să comute între Noise Canceling și Ambient Sound;
  • Poți seta și scurtături pentru 2 sau 3 apăsări ale butonului;

 

  • Poți selecta să pună pauză automat la muzică atunci când dai o cască jos – eu așa le-am folosit;
  • Poți selecta să se stingă automat căștile dacă le dai jos de la urechi – foarte util, că nu mai trebui să ții minte să le închizi.

Culmea este că văzând toată multitudinea asta de setări, multe dintre ele care se bazează pe algoritmi și pe detecție, să fie lucruri care nu funcționează sau care mă enervează, însă totul a funcționat cum trebuie. Le-am lăsat pe default și căștile au “știut” în fiecare moment ce mi-aș dori eu de la ele. Când merg pe stradă să dezactiveze noise canceling și să activeze ambient mode, când vorbesc cu cineva să se oprească muzica, atunci când le las pe gât să se pună pauză la melodie, când le las pe birou să se închidă singure șamd. Pur și simplu e “set and forget”.

Apropo, Sony spune că au 30 ore autonomie, iar după 3 minute de fast charging sunt de ajuns pentru 3 ore. Nu pot să vă spun nimic despre acest aspect, pentru că le am de trei săptămâni și încă nu le-am consumat bateria în ritmul în care ascult eu. Sunt pe la 50%.

Concluzie

În concluzie, Sony WH-1000XM5 sunt cele mai avansate căști cu noise canceling pe care le-am testat, iar Sony a scos un produs care nu dezamăgește. Pur și simplu le pui pe urechi și ele știu ce au de făcut. Arată bine, sunt confortabile și se aud bine.

Dacă vreți posibil cele mai bune căști cu noise canceling over ear, puteți să le cumpărați liniștiți. Dacă nu puteți trece peste modul în care se pliază și vreți the next best thing, mergeți pe Sony XM4, care sunt 1350 lei acum.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: