De mai bine de două luni am instalat în casă un sistem Philips Hue. Sunt acele becuri inteligente care se conectează la rețeaua wifi, și pe care le poți controla de pe telefon sau laptop pentru a le porni/opri, pentru a le schimba culoarea sau pentru a gândi tot felul de scenarii.
Iată ce avem acum înșurubat prin casă:
- Philips Hue Starter Kit E27 + bridge + variator – cumpărat de Black Friday cu 600 lei. Acum este vreo 800 lei.
- Set două becuri E27 – primit cadou;
- Senzor de mișcare Philips Hue – primit cadou.
Becurile sunt toate E27, generația a patra (model LCT015). Din ce am înțeles, între generația a treia și a patra nu sunt mari diferențe. La a patra s-a redus consumul de la 10W la 9.5W, dar celelalte funcții au rămas la fel. Specificațiile sunt următoarele:
- LED 9.5 W;
- 806 lumeni;
- Temperatură de culoare între 2000 și 6500 K;
- 16 milioane de culori;
- 25.000 ore de funcționare și 50.000 aprinderi;
Bridge-ul este de fapt dispozitivul care sincronizează toate becurile între ele. Se conectează prin cablu UTP la router. Are următoarele specificații:
- Se pot conecta până la 50 becuri la bridge;
- Pe lângă becuri, poți conecta și 10 accesorii la el;
- Te conectezi wireless la el pe 2.4 GHz;
- Comunică cu becurile printr-un protocol wireless numit ZigBee;
- Trebuie alimentat de la priză;
- Are un cerc luminat albastru care nu se poate stinge;
Întrerupătorul este format dintr-o ramă de plastic, care are pe spate o bandă dublă adezivă (ca să o poți lipi pe perete) și o telecomandă detașabilă. Iată specificațiile:
- Telecomanda funcționează cel mai probabil cu baterii de 3V
- Primul buton aprinde becurile și variază între scenarii (se pot alege 5 scenarii);
- Al doilea buton crește luminozitatea;
- Al treilea buton scade luminozitatea;
- Cel de jos închide toate luminile;
- Telecomanda poate fi configurată să funcționeze pentru o cameră sau pentru maxim 2;
Senzorul este format dintr-o bază ce poate fi lipită pe perete prin bandă dublu-adezivă sau print-un șurub și senzorul propriu-zis, care se prinde de bază printr-un magnet. Specificații:
- Senzorul detectează și mișcarea și luminozitatea;
- Se poate regla sensibilitatea pentru detecție;
- Recent am observat că știe și ce temperatură este în cameră;
- Funcționează cu două baterii AAA;
- Rază de detecție de 5 metri;
- Unghi detecție de 100 grade
Instalarea a fost super simplă. Am înșurubat becurile și am aprins lumina, am băgat bridge-ul în router și în priză și am instalat aplicația Philips Hue pe telefon. Aplicația s-a conectat instant la bridge, care mai apoi a găsit becurile.
Apoi aplicația m-a pus să creez camerele în care am instalat becurile, și să selectez poziția relativă a becului față de mine în cameră.
Bine de știut
În primul rând, trebuie să știți că pentru a conecta becurile Philips Hue din telefon sau din telecomandă, trebuie să lăsați întrerupătoarele clasice în permanență aprinse.
Încă o chestie. Dacă se oprește curentul, când va reveni, se vor aprinde și toate becurile Hue.
Sfatul meu legat de instalare este să puneți cel puțin două becuri per cameră, în mod “stereo”, ca la boxe. Nu toate în același loc (de ex într-o lustră). Sugerez acest lucru pentru că atunci când selectați un scenariu din aplicație, becurile se colorează diferit pentru a-l reproduce. Merge și cu un singur bec, dar cu două arată altfel.
Părerea mea este că becurile Philips Hue sunt gândite mai mult pentru veioze, lămpi șamd, nu ca surse principale de lumină. Pentru a răspândi becurile prin casă, eu am cumpărat mai multe lampadare NOT de la IKEA.
Că tot vorbeam despre scenarii, iată-le pe cele existente în aplicație:
Dintre toate, cel mai mult le-am folosit pe următoarele:
- Reading – Am citit mai mult în ultimul timp și parcă nu-mi mai obosesc ochii așa repede. O fi efectul placebo, dar mie îmi place să cred că un olandez a stat și a calculat până a găsit temperatura optimă de culoare pentru citit 🙂
- Relax – O lumină foarte caldă, care te cam îndeamnă la somn;
- Nightlight – O folosim noaptea. Este atât cât să vezi pe unde mergi, dar să nu trezești din somn persoana care doarme;
- Bright – Bună la gătit, băgat ață în ac șamd 🙂
Dar scenariile sunt doar vârful iceberg-ului…
Ce poți face cu Philips Hue?
- Le poți porni/opri oriunde te-ai afla;
- Le poți comanda vocal dacă le integrezi cu Google Assistant: “Ok Google, turn on the livingroom lights!“, sau “Ok Google, dim all the lights by 50%“, sau de ce nu, “Ok Google, turn the bedroom lights red“;
- Le poți seta să se aprindă atunci când ajungi acasă. Știu în funcție de poziția telefonului din buzunarul tău;
- La fel de bine, le poți seta să se stingă automat când pleci de acasă (funcția asta este foarte utilă pentru un uituc ca mine);
- Le poți seta ca alarmă. Becurile se aprind gradual cu 10, 20 sau 30 de minute înainte de ora de trezire (testat, nu e de ajuns, trebuie și o alarmă, că altfel dorm în continuare);
- Le poți seta să se stingă gradual atunci când este ora de culcare;
- Le poți seta să se aprindă când apune soarele și să se stingă când acesta răsare;
- Le poți seta ca timer: după ce expiră 10 minute, să licăre becul/becurile, să se stingă, să comute pe o anumită scenă șamd.
Conectarea la PC
Philips Hue are și o aplicație de Windows foarte interesantă. De aici îți poți defini “Entertainment Areas”, apoi apeși pe butonul de “Sync”. Din acel moment, aplicația sincronizează becurile cu ce se întâmplă pe PC.
- Dacă asculți muzică, becurile vor pulsa pe muzică;
- Dacă te joci sau vezi un film, becurile își vor schimba culoarea în funcție de ce este pe ecran.
În majoritatea timpului am ținut iluminarea pe “Subtle” sau “Moderate”. Pentru filme mi se pare foarte plăcut, pentru că creează un efect în stilul televizoarelor Ambilight. Păcat că nu există și o aplicație pentru Smart TV-urile Tizen 🙂
Ce ce alte device-uri poți conecta Philips Hue?
- Google Assistant;
- Amazon Alexa;
- Apple HomeKit;
- Microsoft Cortana;
- Nest;
- Logitech – cu telecomanda Harmony Remote Control;
- Razer – sincronizare cu Razer Chroma, foarte mișto pentru gameri;
- IFTTT.
La IFTTT ar aș putea scrie un întreg capitol. Am găsit acolo o mulțime de scenarii. Să licăre când a ajuns uberul, când se schimbă ora, când primești un sms sau dacă ai un apel pierdut, să se aprindă și lumina atunci când îți sună alarma de la telefon șamd.
Hue Labs
Aplicația Philips Hue de Android are și acest hub, prin intermediul căruia poți căuta alte scene sau rutine. De aici am găsit de Crăciun o “formulă” (așa se numesc applet-urile), care făcea becurile să licăre în lumini de sărbătoare.
Ca să fiu sincer, mai este de lucrat la această parte a aplicației. Când o accesezi, se deschide ca un fel de pagină web în interiorul aplicației de Android, unde este mai greu de navigat. Pe lângă asta, trebuie să revii aici și să o cauți din nou, de fiecare dată când vrei să accesezi o “formulă”. Mi-ar fi plăcut să pot adăuga formulele ca scurtături undeva.
Apps we like
Nu în ultimul rând, Philips Hue are și un fel de “marketplace”, cu aplicații 3rd party. Găsești aici de la aplicații care-ți fac becurile să lumineze ca artificiile, până la aplicații mai … zen. Unele sunt contra cost, altele sunt gratis.
În realitate mi-ar fi plăcut să am în aplicație mai multe aplicații. Am fost surprins că nu au deja o presetare pentru a-ți seta becurile să pâlpâie ca lumânările.
În concluzie, Philips Hue este cel mai avansat sistem de iluminare din ce am testat până acum. Mă bucur că ne-am hotărât să instalăm un kit Philips Hue în casă. Consider că acum a fost momentul optim să facem acest lucru, pentru că tehnologia și aplicația celor de la Philips au ajuns la maturitate.
Mi-ar fi plăcut dacă sincronizarea pentru muzică s-ar fi putut face și de pe telefon (mai inspectez) iar cea pentru filme și de pe Smart TV. Pe viitor, sper ca Philips (acum Signify, apropo), să integreze mai bine efectele gen “glowing candles” șamd în aplicație.
Îl recomand mai degrabă celor care vor să creeze o ambianță deosebită în casă, decât celor care îl vor drept sursă principală de lumină. De asemenea, mi se pare cireașa de pe tort pentru filme, gaming sau petreceri spontane 🙂
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Nu era mai simplu sa folosesti pur si simplu niste becuri SMART care nu au nevoie de hub?
Exemplu de asemenea becuri? Ca ideea hubului e sa le poti controla pe toate deodata
Sunt becuri SMART (de ex UTorch) care se pot controla separat prin intermediul unei aplicatii de pe mobil. Intradevar, nu fac atatea “nebunii” cat se pare ca fac Philips-urile astea da si costa doar 10 USD.
@Giovani, până acum aveam un bec TP-Link de care eram foarte mulțumiți (drept dovadă îl păstrăm și acum): https://www.revoblog.ro/review-bec-si-priza-smart-de-la-tp-link-cu-control-prin-google-assistant/. Dar Hue este next level. E mult mai interactiv, sincronizările cu diverse servicii merg mai bine, până și pornirea este mai rapidă, fie că o faci de pe telefon sau din telecomandă. Iar la Philips îmi plac foarte mult culorile. Parcă la TP-Link nu am reușit să reproduc acea culoare calmă pe care o face Hue când îl treci pe modul “Relax” sau “Reading”.
Din câte am înțeles,becurile Philips Hue nu se mai aprind după ce revine curentul. Au rezolvat printr-un update. Vezi în setări , la power-on behavior.
Am fost reticent să iau Philips Hue pentru că nu mai am nici un port liber la router și ar trebui să iau un switch doar pentru hub-ul ăla. În rest, sunt cool!
Înțeleg că au funcția de pornire și stingere în funcție de cum răsare sau apune soarele. Dar, poate imita și ce face Philips Wake up light?
“Intensitatea luminoasă Wake-up Light creşte progresiv cu 30 de minute înainte de ora de trezire stabilită. Lumina vă ajunge la ochi şi vă sporeşte nivelul energiei din corp, pregătindu-vă în mod delicat corpul pentru trezire. Aceasta face trezirea mai plăcută.”
Da, s-ar putea să ai dreptate. Acum mi-am adus aminte că citisem că de la ultimul update nu mai face așa, doar că aplicația voia să-mi facă update și la bec, și n-am avut timp până acum să fac asta. Voi face update :))
Din ce ai descris tu acolo, la fel face și modul de trezire de la Philips Hue. Cred că Wake Up Light au scos-o pe piața pentru cei care nu vor să dea banii pe tot sistemul Hue.
Sunt bune atunci când le integrezi cu alte servicii. Automatizarea pe baza poziției geografice, diferite reacții atunci când marchează echipa preferată, plus integrarea cu Siri sunt chestiile mișto la Hue. Am 3 E14 și un E27. Având multe spoturi în casă, vreau să adopt și ce oferă IKEA prin Tradfri și să le leg direct la Hue.
Problema e că, odată ce am dat de chestiile IoT, am devenit un pic obsedate de ele 😀
Și sa vezi după 2-3 ani de folosință cum încep sa se stingă singure când se încălzesc. Ce 25000 ore de funcționare. Ai dat 1300 roni pentru 2 ani. Primul bec s-a ars în primul an. Iar acum celelalte 2 au început sa se stingă singure.
Investitia este foarte păguboasa.
Nu stiu ce fac incerc sa sting becurile cu telefonul,se sting si dupa ceva timp se reaprind singure
Uneori se aprind dupa alteori nu , nu stiu ce sa la fac ,cel mai mult se reaprind de trei ori.