Am pregătit pentru voi un review al lui Asus Transformer Book, o “specie” de tabletă cu Windows 8.1 căreia i se poate atașa și o tastatură. Am mai vorbit pe blog despre ele și știu că erați interesați de mai multe aspecte. Acum am avut șansa să mă joc cu una. La finalul articolului există un concurs prin care și voi aveți șansa de a câștiga un model asemănător. Mă puteți vota cu un click aici sau pe banner.
Genul acesta de tablete vine să umple spațiul lăsat liber de dispariția Netbook-urilor. Însă eu aș merge mai departe și aș putea să spun chiar că ar putea deveni o alternativă (din punctul de vedere al portabilității) pentru cei care caută un laptop ușor și nu au bugetul necesar pentru un Ultrabook.
SPECIFICAŢII
Există câteva variații pentru Transformer Book. Le puteți deosebi după sufixul indicativului T100TAM. De exemplu: T100TAM-DK003H sau T100TAM-DK007H. Diferența se faceîn funcție de procesor și spațiul de stocare (unele mai oferă și un HDD de 500GB). Eu am am primit o mostră care pare mai apropiată de DK003H. Așadar, specificațiile ar fi cam în felul următor:
Procesor: Intel Bay Trail-T Quad Core Z3775 la 1.46 GHz
Display de 10.1″ – IPS HD – 1366×768
Grosime de 10.5 mm pentru tabletă și 10 mm pentru dock
Placă video integrată: Intel HD Graphics cu 4 nuclee
32GB eMMC de la Hynix și 2GB RAM
Wifi 802.11 a/b/g/n și Bluetooth V4.0, Card Reader
Baterie integrată cu 2 celule
Windows 8.1 și Office Home & Student 2013
DESIGN & CONSTRUCŢIE
Transformer Book este o bucată de tehnologie foarte atrăgătoare. Este construit dintr-un aluminiu polișat atât cât să nu atragă excesiv de multe amprente. Tableta propriu-zisă are destul de multe butoane și orificii, însă sunt integrate subtil în carcasă. Pe partea frontală găsim camera și senzorul care măsoară luminozitatea. Pe lateral: microfon, slot pentru card MicroSD, cele două grile pentru difuzoare, jack-ul de 3.5″, portul microUSB 2.0, portul micro HDMI, butoane de volum, buton de power și buton de windows. Dock-ul (tastatura) are doar un port USB 3.0 normal.
Al doilea lucru pe care l-am observat la acest hibrid laptop-tabletă a fost greutatea de 1.1 kg. Luate separat, tableta are 570g iar dock-ul 520g. Diferența aceasta minusculă se simte uneori. Dacă înclini display-ul prea mult pe spate, tastatura are și ea tendința să se ridice. Dacă ne gândim la el ca la o tabletă, 570g este un pic cam mult. Nexusul meu – produs tot de Asus – are 347g.
Din acest punct de vedere Transformer Book este mai aproape de un Ultrabook decât de o tabletă. Însă un aspect pe care nimeni nu-l ia în seamă când se gândește la greutatea unui laptop/ultrabook este încărcătorul. Aici vorbim despre un adaptor foarte ușor, în stilul celor de tablete. Iată device-ul de la Asus comparat cu laptopul meu:
Tastatura mi s-a părut de calitate și butoanele amplasate perfect, în așa fel încât să fie ușor de folosit. Am apreciat că Asus a găsit loc să monteze niște taste direcționale normale. În schimb pe laptopul meu de 15.6″ am taste direcționale micșorate. Trackpad-ul nu are butoanele de click dreapta/stânga separate. Clemele care unesc tastatura de tabletă se operează ușor prin apăsarea unui buton.
INTERFAŢĂ & APLICAŢII
Pentru un preț începând de la 1.300 de lei, Transformer Book vine cu o licență normală de Windows 8.1 (nu varianta mobilă) și una de Microsoft Office Home and Student 2013. Niciun alt laptop nu oferă așa ceva pentru acest preț. Jos pălăria!
Windows 8.1 mi se pare amuzant pe o tabletă cu touch screen. Singurul dezavantaj ar fi că uneori făceam câte un drag&drop involuntar, încercând să curăț o scamă de pe display, obișnuit fiind cu laptopul. Însă având în vedere dimensiunea potrivită a ecranului, m-am înțeles bine cu touch screen-ul. Ba chiar spre sfârșitul timpului petrecut alături de Transformer Book, îmi era mai la-ndemână să dau shut down folosind touch screen-ul decât modul clasic din Windows 8.1.
Am decis să nu fac benchmark-uri pe el pentru că nu ar fi fost relevant. Nu aș fi putut să le raportez nici la o tabletă, nici la un laptop, pentru că e undeva în mijloc. Totuși, am vrut să răspund la întrebarea tristă pe care mi-o pun toți prietenii care încă mai sunt studenți la poli. Da, se poate instala Matlab pe el, cu tot cu Simulink. Am rulat un proiect de-al meu cu 5-6 grafice și n-a tușit.
În rest, am mai jucat un mic Counter Strike 1.6 și am monitorizat încărcarea procesorului atunci când în background rulează un clip în format 1080p pe Youtube. Procesorul stă undeva sub jumătate încărcat și sare aproape de 100% atunci când se deschide un tab nou în Chrome. Cu toate astea, când se deschide tabul nou, filmul nu se împiedică.
HARDWARE
Displayul este o surpriză plăcută din partea ASUS. Deși i-ar mai fi trebuit un pic de luminozitate ca să facă față luminii solare, panel-ul IPS oferă culori frumoase iar unghiurile de vizualizare sunt bune. Nu am avut nicio problemă cu display-ul cât timp am stat în casă.
Sunetul (SonicMaster) este admirabil, concentrat mai mult pe bass decât pe înalte. Am impresia că difuzoarele au și o cameră de rezonanță micuță. Pentru că fac ceva scandal chiar și acoperite cu palma. Sigur, nu se compară cu difuzoarele de la un laptop mare. Dar sunt printre cele mai bune difuzoare pe care “le cunosc” la o tableta.
Ar fi interesant să vorbim un pic și despre spațiul de stocare de la Hynix HBG4e, un producător foarte mare de module de memorie. Practic, acest eMMC este un card MMC – similar cu cardul SD folosit la aparate sau telefoane – lipit de placa de bază. Vitezele ajung pe la 100 MB/s citire și 40Mb/s scriere. Pentru o capaciate de stocare extinsă eu aș alege varianta un pic mai scumpă (DK007H), dar care oferă și un HDD de 500 GB integrat. Iar greutatea nu crește decât cu 50-60gr.
Bateria este fantastică. Asus se laudă cu 11 ore de autonomie iar în practică eu spun că poți atinge 10 ore fără să te chinui. Cu browsing serios, probabil autonomia ar fi de 8 ore. Asta înseamnă de regulă două zile de utilizare cu o singură încărcare. Încărcare care durează. Tableta are nevoie de 6 ore pentru a ajunge de la 5% la 100%. Dar cine stă apoi două zile fără cablu înfipt?
Încă un avantaj pe care nu apuci să-l remarci decât după ceva timp de utilizare: acest tip de dispozitiv nu prea se încinge. În cazul unei utilizări mai intense, se va încălzi partea suspendată, nu cea care ar intra în contact cu pielea, în caz că ții device-ul în poală. Mă gândesc că aspectul ăsta ar fi de apreciat vara.
PREŢURI & CONCLUZIE
Prețurile încep de la 1.300 pentru multiplele variante de Transformer Book. Dacă vreți să verificați disponibilitatea și prețurile, iată-le pe stoc la: eMAG, evoMAG, Altex, PC Garage.
La capitoul minusuri aș putea menționa că este cam greu și din cauza asta are tendința să își piardă echilibrul când unghiul display-ului crește peste 90 de grade.
În ceea ce privește plusurile: un preț imbatabil pentru un laptop cu licență de Windows 8.1 + Office și o autonomie fenomenală. Mai adăugăm un design frumos în strânsă relație cu funcționalitatea și ajungem la ceea ce mie mi se pare un best buy pentru cei care sunt în căutarea unui laptop ultra-portabil.
Eu acum am renunțat la desktop și am un singur laptop multimedia care nu este foarte greu, dar nici ușor. Mă bate gândul ca într-un an sau doi, când laptopul nu va mai fi pe val, să fac trecerea la o astfel de tabletă și un desktop puternic. Cred că ar arăta excelent în ghiozdanul meu un Transformer Book lângă mirorless. Şi mai ales, cred că spatele meu mi-ar mulțumi.
CONCURS:
Acest articol participă în competiția Blog Wars, unde mă duelez 1v1 cu îmidoresc.ro. Ambii putem primi voturi din partea voastră. Așa că dacă v-a plăcut articolul, mă puteți ajuta printr-un vot aici. Opțional puteți da un share la acest articol dacă vă lasă inima. Dacă alegeți să dați și un share, vă sporiți și vouă șansele de câștig. Mulțumesc!
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Pingback: Blogwars - antrenamente cu muniție de război
Cu tastatura este cat se poate de.. laptop. Iar pretul este mult, foarte mult sub cel al unui ultrabook similar. Avantaj tableta. Despre performante ce poti sa zici? E Asus, deci suficient.
Eh, la performanțe nu se apropie nici pe departe de un Ultrabook. Dar nu dezamăgește în task-urile zilnice. Încarcă ok 5-6 grafice în Matlab, rulează bine clipuri full HD pe youtube, însă nu vei putea juca Battlefield 4 pe el. Nu e gândit pentru performanță.
geniala,votat
Mulțumesc frumos pentru vot!
Multa bafta iti doresc! Te-am votat si eu!
Mulțumesc, rămân dator! 🙂
votat
Bafta. Ai un vot de la mine.
Vă mulțumesc amândurora!
Frumos review si frumos din partea ta ca ai facut acest concurs, te-am votat. Chiar daca nu castig eu acest laptop care se transforma in tableta sper sa castigi tu pe blogwars. Succes.
Mulțumesc, meritul pentru concurs este al celor de la Asus România, că până la urmă ei dau premiul. Eu doar îl “găzduiesc” 🙂
Pingback: BLOGWARS imidoresc.ro vs revoblog.ro:Citește, votează și câștigă! - blogwars
Din ce in ce mai bine. Keep it going!
Danke!
Bafta!..Imi place mult.Votez cu incredere!
Mulțumesc!
Votat și share!
Mulțumesc și mulțumesc! 🙂
Super tare…pacat ca eu nu prea le am cu tehnologia si -mi dau batai de cap atatea date! Dar cu siguranta as invata daca as avea o asemenea minunatie!
Niciodată nu e prea târziu 🙂
Interesant mod de prezentare. Sincer mai făcut să mi-l doresc! Votat!
Mulțumesc Alice, primul pas l-ai făcut, poate îl câștigi.
e bun
+1
daca ar da Domnul,,tableta care am avut-o m-i s-a furat cu tot cu cartela,am abonament de date si furnizorul nu vrea sa-mi anuleze contractul,asa ca sunt bun de plata,chiar daca nu mai folosesc tableta,bani nu am sa-mi iau alta asa ca nu ramane decat sa-mi incerc norocul cu aceste concursuri.bafta,te votez,daca castigi si ai vreo tableta care nu-ti foloseste ,poate ma faci fericit….sau poate are altcineva de pe aici,mai faceti si voi cate-un bine,s;asa vin sarbatorile.merci.
Salut Mihai, nasol moment. Chiar dacă operatorul nu vrea să anuleze contractul, este obligat să dezactiveze SIM-ul. Îți poate oferi altul, măcar să nu o folosească cel care a furat-o. Citește și acest articol: https://www.revoblog.ro/cum-sa-recuperezi-un-telefon-furat/ . Multe sfaturi se pot aplica și în cazul tabletei. Baftă la concurs!
am votat acest blog!
Buna prezentare, iar acel video integrat – creste sansele cu 50% ca acest articol sa fie preferat de public. Informatii complete, pareri in cunostinta de cauza si intr-o expresie: un articol “in real time”.
Good luck!
Este ok. Este o alternariva pentru un laptop locost.
votat :p
UN PRODUS DEOSEBIT.
Mulțumiri din nou! 🙂
Pingback: Tehnologie, cu Dumnezeu înainte! | revoblog.ro
1. constructia este slaba, fixarea in docking-ul tabletei are un usor joc
2. spatiul disponibil initial este pe la 20 de Gb
3. performantele in jocuri gen Asphalt 8 sunt slabe, jocul arata mai urat si se misca mai sacadat decat pe Nexus 7 2013
4. Office gratuit este o minciuna, in momentul activarii te pune sa platesti 339 de lei
Pingback: Blogwars – antrenamente cu muniție de război