V-am povestit aici cum m-am decis să trec la Samsung S23 Ultra, cum a fost procesul de buyback prin Flip și cât am plătit în final pe telefon. În momentul acestui review s-a împlinit o lună de când am telefonul și am zis să trag linie și să vă spun ce îmi place și ce nu îmi place la S23 Ultra.
O să raportez pe parcursul review-ului la S22 Ultra și la ce telefon aveam eu (Note20). Nu o să insist pe toate aspectele, ci doar pe ce cred eu că este relevant.
Design – ce îmi place și ce nu
Deși pe hârtie Galaxy S23 ultra este doar un pic mai mare ca dimensiuni față de Note20 5G, S23 este cu aproximativ 20% mai greu decât Note20. Ceea ce per total mi se pare că îl face să se simtă mai cărămidos și mai greu de manevrat. Dacă ar fi fost un S23 cu dimensiuni de S23 Plus, cu S Pen și cu specificații de S23 Ultra, l-aș fi luat pe acela.
În privința design-ului, mi-am asumat că acele camere vor ieși în relief și vor face telefonul să fie wobbly când îl pui pe masă fără husă. Se rezolvă evident cu o husă, care îl face și mai greu un pic 🙂
P.S: Aceasta este husa pe care am cumpărat-o.
Eu l-am luat pe culoarea Phantom Black. Mi-ar fi plăcut să aleg altă culoare, dar cele de anul acesta nu mi s-au părut foarte în ton cu ce îmi doream eu.
S Pen? Îl preferam pe cel vechi
Știți că eu sunt un fan al S Pen-ului. Îl folosesc destul de des. Pentru selecții fine pe display, pentru extras text din anumite poze, pentru declanșat camera foto sau pentru semnat documente. S Pen este genial în combinație cu aplicația Samsung Notes, care îți permite să editezi .pdf-uri gratis. Spre deosebire de Adobe sau alte aplicații care-ți cer bani.
Ce nu-mi place la noul S Pen este faptul că-i ușor cauciucat. Cel vechi era glossy dar efectiv nu am simțit niciodată că îmi scapă din mână din această cauză. Mi se pare că cel cauciucat iese mai greu din locaș (deci îmi ia mai mult timp să-l scot) și miroase și a cauciuc. Probabil că mirosul se va duce cu timpul. Nu mă deranjează așa de tare niciunul dintre aspecte, dar l-aș fi preferat pe cel vechi.
Încă o chestie dubioasă. Când am scos prima dată S Pen-ul, telefonul mi-a dat un mesaj de genul “S Pen not connected”. Nu am văzut asta niciodată de când am telefoane cu S Pen, așa că m-am panicat și am crezut că-i ceva stricat. Aparent există o setare care lasă S Pen-ul deconectat, “to preserve battery”. Dubios.
Camere foto
Oho, aici avem multe de vorbit. Sistemul de camere de pe Galaxy S23 Ultra este excelent și este o plăcere să-l folosesc de fiecare dată.
În primul rând, chiar sunt patru camere foto adevărate. Oricare dintre ele este capabilă să facă o fotografie excelentă, dacă știi în ce situații să le folosești. Practic aceasta este mare câștig. Nu mai îmi este frică de faptul că scade calitatea dacă folosesc o anumită cameră.
Camera ultra-wide (0.6x) mi se pare destul de luminoasă pentru orice scenariu.
Camera principală (1x) face fotografii clare în lumină de interior indiferent de scenariu. Înainte cu Note20 se întâmpla să mai am poze mișcate din casă dacă subiecții se mișcau în timp ce-i fotografiam. Acum indiferent dacă este aprins becul sau este lumină naturală, fotografiile ies clare. Acesta este câștigul principal pentru mine.
Mi-ar fi plăcut ca această cameră să fie un pic mai puțin wide. Practic prin lentila acestei camere vezi subiectul un pic mai departe decât este în realitate. Uneori trebuie să te apropii ca să faci o fotografie a unui obiect exact așa cum îl vezi. Nu-i un inconvenient așa mare și înțeleg că acest inconvenient este de fapt pentru ca senzorul în combinație cu lentila să obțină fotografii mai luminoase. Cele pe care le lăudam anterior.
Am mai observat și la anumite fotografii cu clădiri faptul că muchiile clădirilor care sunt înalte, în fotografii par puțin înclinate dacă sunt încadrate în colțurile fotografiei. Tot de la lentila wide se întâmplă asta.
Dar n-ai ce să-i face. Acestea sunt limitările tehnologiei în momentul de față. Nu există ceva mai bun. Dacă vrei fotografii mai luminoase, “This is The Way”.
Camera cu zoom 3x face și ea acum fotografii foarte bune și în interior. Acesta este al doilea câștig. Nu mai îmi este frică să folosesc camera de zoom 3x pentru o fotografie în lumină artificială. Dacă subiectul nu face mișcări exagerat de energice, fotografiile ies foarte bune. Aș zice că acum camera 3x este la nivelul de calitate al camerei principale pe care o aveam pe Note20. O folosesc de mult mai multe ori decât pe cea de zoom 3x de la Note, care de fapt făcea hybrid zoom. Nu se compară.
De fotografiile cu camera de zoom 3x în exterior, cu lumină naturală nu mai are rost să vorbim. E de la sine înțeles că fotografiază foarte bine. Probabil mai bine decât camerele principale ale multor smartphone-uri.
Camera cu zoom 10x este excelentă în lumină naturală. Dacă ești dispus să înțelegi faptul că are un timp de expunere mai mare, vei face fotografii foarte bune și cu aceasta. Am lăsat copilul de unul singur în parc și i-am făcut poze de la distanță în timp ce se dădea în leagăn. Zoom-ul acesta 10x mi se pare paparazzi level. Ceea ce te ajută când faci o fotografie copilului, că poate nu vrei să-i distragi atenția ducându-te aproape de el, ci vrei un instantaneu cu el cum se joacă.
Zoom 100x? Da, este foarte bine că există și este impresionant cât de departe poți “vedea” prin intermediul acestui zoom. O văd mai degrabă o cameră utilă pentru a afla anumite informații (un text scris pe o clădire în depărtare, un banner, etc) decât pentru fotografii. Dar dacă nu ții telefonul pe trepied (și să declanșezi cu S Pen-ul <3) , sunt șanse foarte mari să-ți iasă o pictură în ulei.
Iată o fotografie făcută din mână de pe terasa Intercontinentalului cu zoom 100x:
Distingi modele de mașini, nu distingi numerele de înmatriculare.
Totuși, am făcut într-o seară din mâna o fotografie unui elicopter cu zoom 30x și sunt mulțumit de rezultate:
Nightography?
Da, frate! În sfârșit sunt pe deplin mulțumit de camere pe timp de noapte. Și S22 Ultra făcea fotografii impecabile dpdv calitativ pe timp de noapte. Singurul lucru pe care i-l puteam reproșa era că uneori te ținea 1-2 secunde pentru a face expunerea, în condițiile în care erau senzori (la cei de la Sony mă refer) care făceau expunerea instant (ce-i drept, cu niște compromisuri în calitatea imaginii). La S23 Ultra expunerea se face instant și apoi telefonul post-procesează înainte să apuci să deschizi poza în galerie. Asta în scenariile de utilizare în care îl folosesc eu în peste 90% din cazuri. Adică nu în beznă completă, ci la semi-întuneric sau noaptea pe stradă, în modul Photos (deci nu Night Mode). Față de Note20 este o îmbunătățire majoră.
Iată fotografii făcute pe lumină slabă. Primele două sunt făcute la o petrecere, la un etaj superior al One Mircea Eliade. Ceea ce vedeți în partea de sus la prima fotografie sunt reflexiile încăperii în care mă aflam.
Camera ultra-wide mai întâi și apoi cea principală:
Iată fotografii dintr-un bar, fără Night Mode activat. Prima cu camera principală, a doua cu zoom 3x:
Camera frontală
N-am poze aici. În teorie, e cam aceeași cameră ca pe Note20 (12 MP, f/2.2, 26mm, Dual Pixel PDAF). În practică și aici se vede o îmbunătățire foarte mare la selfie-urile făcute în lumină artificială. În sensul că de când am trecut la S23 Ultra, nu mai am selfie-uri mișcate făcute la lumina becului.
Video
Mi se pare că de pe la Note 10 încolo Samsung a început să aibă rezultate foarte bune pe partea de filmare. Ca noutate, S23 Ultra filmează și 8K la 30 fps (nu doar 24, cum făcea S22 Ultra). Nu acesta-i marele câștig.
Mie mi se pare că filmează foarte bine și că în timpul filmării face tranzițiile între camere îndeajuns de bine încât să nu fie deranjant. Am filmat și 10x și sunt foarte mulțumit de cum se descurcă stabilizarea în timp ce filmezi din mână. Totul e smooth.
Un alt punct în plus este funcția de “Super Steady”, care este disponibilă acum și pentru rezoluția 4K, chiar dacă se face crop pe senzor pentru a obține această stabilizare. Rezoluția mai mare este un mare pas în plus față de generațiile anterioare.
Acest video a fost filmat în întregime cu S23 Ultra. Parcă-mi vine să vând Sony ZV E-10 🙂
Ce mi-aș dori îmbunătățit la sistemul de camere? Probabil sunt printre puținii care chiar folosesc asta, dar mi-aș dori îmbunătățită funcția de “scanare”. Fac multe poze la slide-uri și atunci telefonul recunoaște automat că fac poză la o prezentare. Îmi încadrează slide-ul cu un chenar galben și îmi arată un buton pentru decupaj rapid. Eh … uneori detectează total aiurea slide-ul.
Ca aici, unde unul din colțuri se duce în bălării:
Sau la această scenă, care-i în aceeași cameră cu cea de mai sus. Se vede clar unde-i suportul pentru proiector, se vede clar unde-i slide-ul pe acel suport. Chenarul detectat de telefon este în bălării:
În concluzie, aș spune că sistemul de camere de pe S23 Ultra face toți banii. Nu am avut niciun glitch pe parcursul lunii în care l-am folosit. Nu are shutter lag. Focalizează repede și face apoi post-procesare pentru a livra fotografii excelente. Sunt în întregime mulțumit de partea foto/video. Sunt încântat de fotografia pe timp de noapte și simt că Samsung nu a pus doar o cameră principală pe telefon, ci trei camere principale.
Cât ține bateria la S23 Ultra?
Am ajuns la subiectul sensibil. În mod tradițional, când a fost lansată, seria Note stătea foarte bine cu bateria. Apoi a fost un timp în care ceilalți producători făceau un management agresiv al aplicațiilor și Samsung rămăsese în urmă cu autonomia. Pentru Note20 aveam câte un încărcător în fiecare punct al casei, în mașini și la birou 🙂
A fost unul dintre motivele pentru care am făcut update de la Note20 la S23 Ultra și aveam emoții aici, pentru că speram deci la autonomie mai bună și mă temeam să nu fiu dezamăgit.
S23 Ultra este din nou Note-ul de care aveam nevoie. Are două zile de autonomie, indiferent de scenariul de utilizare. Adică îl pun dimineața la încărcat și dacă îl iau la 100%, îmi ajunge pentru o zi întreagă, lăsat peste noapte, o a doua zi întreagă și încărcat înainte de culcare. Asta cu 5-6 ore de screen-on time.
Iată câteva statistici după utilizare:
Am ajuns să nu îl mai încarc complet, pentru că știu că și 50% autonomie este destul pentru o zi de utilizare.
Concluzie
În concluzie aș spune că nu regret că am cumpărat telefonul și dacă aș fi pus în aceeași situație, cu aceleași date ale problemei, aș alege din nou tot S23 Ultra. Așa cum este normal pentru această sumă, este un telefon care excelează la toate capitolele și deși nu este perfect, nu dezamăgește la niciunul dintre cerințele importante. Deși pe hârtie nu pare un telefon atât de diferit față de S22 Ultra, părerea mea este că în realitate există o îmbunătățire sesizabilă pe mai multe planuri. Nu aș spune că această îmbunătățire este de ajuns pentru a te convinge să faci upgrade-ul de la S22 Ultra. Însă dacă vă ține portofelul și aveți orice sub S22 Ultra, puteți să faceți upgrade S23 Ultra și nu vă va părea rău.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Pentru mine exista bariera psihologica a pretului, care mi se pare exorbitant.
Mi s-a parut mult acu 3-4 ani cand am dat 2700 de lei pe un P30 Pro (luat pentru acel zoom optic 5x), de BF, acum a ajuns un flagship de 2-3 ori mai mult.
Partea a 2-a este ca mi se pare enorm de mare. Daca cu P30 ma mai descurc, cand m-am jucat un pic cu un S23 Ultra nu am reusit sa ma descurc cu el cu o singura mana, iar alea mai mici au camerele mai slabe.
Și mie mi se par prea mari prețurile și am încercat să scot S23 cât mai ieftin. L-am scos pe la 5000.
Comparația cu P30 nu e tocmai corectă, pentru că Partidul cam vindea Huawei-urile pe pierdere, doar ca să câștige cotă de piață și își scoată de fapt banii pe altă parte. Altul era business-ul acolo :))
Cu alte cuvinte, nici 2700 lei nu-i un preț fezabil, dar cu siguranță nici 7500 lei.
L-ai scos la 5000 de lei? Wow! Nu știu unde l-ai găsit la banii ăștia.
Yup, cu buyback de la Note20, cu reducerea de 500 de lei și cu o reducere de 50 de lei de la ING Bazar ????. Am scris aici: https://www.revoblog.ro/samsung-s23ultra-pareri/
Are o cameră praf, cu un S10 Plus, ies pozele mult mai clare… nu merită nici 2000 de lei !!!!