Samsung Galaxy S21 FE este primul smartphone lansat de Samsung în 2022, așa că nu putea să nu treacă și pe la mine. Este un telefon performant, poziționat undeva la jumătatea drumului între Galaxy S21 și Galaxy S22. Aș spune că marea lui problemă este că s-a lansat prea târziu.
Am scris deja care sunt diferențele între S21 și S21 FE și prin ce diferă FE-ul de anul acesta față de FE-ul de anul trecut, așa că nu vreau să lungesc inutil acest articol. FE-ul are display un pic mai mare, baterie un pic mai mare, senzor de amprente optic în loc de ultrasonic, 6 GB RAM în loc de 8 GB RAM și Snapdragon în loc de Exynos. O să fie un review prin comparație cu restul modelelor din serie, unde o să punctez doar lucrurile diferite la S21 FE sau care mi s-au părut noi sau interesante.
Design
Știu că am spus că îmi place acea ramă glossy pusă peste seria S21, dar n-arată rău nici cu ea în aceeași culoare cu restul carcasei. Samsung S21 FE se apropie astfel mai mult de seria A ca design decât de seria S:
Iată cum arată S21 și Note20 (foto stânga), A72 (mijloc) și cum arată S21 FE (dreapta):
Toate au partea din spate din plasticlă. Eu sunt ok cu asta, mi se pare că se simte bine în mână și probabil că se ciobește mai greu.
Eu l-am primit pe alb. Inițial când am auzit că-i alb am zis “meh, banal”, dar apoi m-am îndrăgostit de culoare și design. Albul acesta m-a dus cu gândul la Nexus 6P (remember!?) iar forma slim a carcasei mi-a adus aminte de Galaxy S6, care mi-a plăcut foarte mult.
Iată-l și din alte unghiuri. Probabil că din cauza bezelului acela argintiu mă duc cu gândul la S6:
Cameră foto
Diferențele între S21 și S21 FE sunt mici la capitolul cameră foto, însă tind să spun că balanța înclină în favoarea S21 FE. Camera principală este aceeași. Diferența majoră este că cea de zoom 3x de la S21 FE are zoom optic, nu hibrid cum este la S21. Bine, este și un senzor un pic mai mare. Per total ce trebuie reținut este că S21 FE face fotografii mai bune cu camera de zoom decât S21 normal.
Iată aceeași fotografie cu toate cele trei camere:
Și iată și alte fotografii:
Culorile sunt bine reprezentate, ca pe orice Samsung. Fotografiile pe timp de noapte parcă sunt un pic îmbunătățite. Focalizarea este rapidă, camera principală este foarte luminoasă. Poate un pic prea luminoasă. Dacă ar fi să mă leg de ceva la capitolul cameră, singurul lucru pe care l-am observat este că tinde să lumineze prea mult portretele, la limita supraexpunerii.
Dacă filmarea este importantă pentru voi, trebuie să știți că S21 FE filmează 4K și nu 8K, precum S21.
Cât ține bateria la S21 FE?
Nu mai țin minte cum stătea S21 5G, însă S21 FE stă excelent din punctul meu de vedere. Bateria m-a ținut mereu câte două zile cu aproximativ 2 ore de screen time. Ba chiar la un moment dat am atins și trei zile cu o încărcare. Să zicem că poate nu eram logat chiar în toate aplicațiile care să facă trafic în background și să trimită push notifications șamd. Dar chiar și așa cred că aș fi scos lejer o zi și jumătate. Iată 4 cicluri de utilizare:
Noutăți în OneUI 4 și Android 12
Samsung S21 FE este primul telefonul de la Samsung care vine cu Android 12 out of the box și One UI 4. Ce noutăți sunt în Android 12? Not much, dar sunt câteva care contează.
Aș spune că cea mai de efect este prezența unui punct verde/roșu în colțul din dreapta sus a display-ului, care să te avertizeze dacă aplicația pe care o folosești îți accesează camera sau microfonul telefonului fără să îți spună. Așa am aflat că aplicația de Instagram îmi accesează camera frontală de fiecare dată când pun un story, chiar dacă story-ul îl pun din galeria telefonului. Frumos, nu?
Cea de-a doua mare funcție care îmi place la Android 12 este faptul că poți customiza lista de aplicații care îți apar în meniul de share pentru (aproape) fiecare aplicație în parte. Victorie!
Și nu în ultimul rând, au modificat și câte ceva pe la widget-uri. Poți da seach în widgets acum iar unele dintre widget-urile clasice au fost redesenate.
OneUI 4 a băgat și mai mult actualizări pe partea de procesare a fotografiilor. Galeria este acum un mic Photoshop, pe care îl poți folosi ca să remasterizezi fotografii, să scoți oameni sau obiecte din poze, să schimbi forma feței, să subțiezi bărbia sau să mărești ochii.
De asemenea, am mai văzut câteva setări noi prin Quick Panel. “Extra Dim” întunecă display-ul și mai mult decât luminozitatea minimă (util în camere foarte întunecate sau dacă chiar nu mai ai baterie), iar “Microphone Access” taie accesul tuturor aplicațiilor la microfon.
Preț și concluzie
Samsung Galaxy S21 FE este un telefon foarte mișto care se descurcă foarte bine la toate capitolele. Este un pic mai bun la capitolul foto față de S21, are display-ul un pic mai mare, la fel și bateria și vine cu Android 12 nativ. Singurele dezavantaje sunt lipsa filmării 8K, chipset-ul Snapdragon 888 care se încălzește mai mult decât Exynos și senzorul de amprente optic. Eu nu am simțit că ar fi un telefon fierbinte din cauză că nu mă joc. Din acest punct de vedere puțin îmi pasă, iar în privința senzorului de amprente, face unlock-ul funcționează atât de bine încât nu mai apuci să pui degetul pe display. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Aș spune așadar că plusurile sunt mai importante decât minusurile.
Sigura problemă reală a telefonului este că s-a lansat prea târziu. Prețul pornește de la 3.000 lei pe eMAG (găsiți aici toate variantele de culoare) și probabil că majoritatea vor aștepta să vadă cu ce va veni seria S22 care se lansează peste câteva zile. Totuși, e cu 200 de lei mai ieftin decât S21 standard, așa că eu cred că aș lua FE-ul dacă aș avea de ales.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.