În paralel cu routerul TP-Link Archer C1200, am testat și un Range Extender TP-Link RE350, care extinde acoperirea wifi până în zonele în care semnalul routerului nu ajunge. Așadar, un astfel de range extender este perfect pentru un apartament sau o casă mai mare sau de ce nu, pentru grădină sau … parcarea din fața blocului 🙂
Acest model amplifică atât semnalul rețelei de 2.4 GHz, cât și pe cea de 5 GHz, despre care se știe că trece mai greu de pereții de beton. Şi pe lângă funcția de range extender, RE350 poate fi folosit și ca access point sau adaptor wireless pentru dispozitivele fără wifi. Îl găsiți la eMAG, evoMAG sau PC Garage și costă puțin peste 200 de lei.
Specificații TP-Link RE350:
- Wireless dual band – 867 Mbps pe banda de 5 GHz și 300 Mbps pe banda de 2.4 GHz;
- Două antene, un port Gigabit Ethernet – 10/100/1000 Mbps, buton pentru oprirea LED-urilor;
- Funcționează ca range extender wireless, access point sau adaptor wireless;
- Funcționează cu orice router, nu doar cu cele TP-Link;
- Configurabil de pe telefon, prin aplicația Tether
Mi-a plăcut că nu este foarte greu, așa încât se poate monta direct într-o priză aplicată pe perete, nu îți va cădea peretele din cauza lui. Totuși, dacă priza este dublă, o va acoperi pe a doua.
Pe lângă cele două antene rabatabile, range extenderul mai are un buton pentru power, unul pentru a porni și opri LED-urile, butonul mare central este pentru WPS, iar pe una dintre muchii are și un port de rețea.
Instalare, configurare, interfață
V-am spus în articolul precedent că în cazul apartamentului nostru de 86mp cu mulți pereți de beton, semnalul routerului nu ajungea foarte bine până în Dormitor 2 sau Baie 2. Așa că am pus range extenderul aproape de mijlocul apartamentului:
Configurarea a mers foarte rapid. Pur și simplu l-am băgat în priză. Butonul central se albăstrește dacă detectează semnal puternic de la router sau se înroșește dacă este prea departe.
Apoi am accesat http://tplinkrepeater.net/, am urmărit ghidul și în 5 minute eram gata. Poți alege ca extenderul să folosească numele rețelelor wireless deja existente sau să le aloce alte nume. Eu le-am mai adăugat un “E” în nume, ca să nu mă încurc între ele în timpul testelor.
Performanțe
Am făcut teste de viteză în camere diferite, mai întâi conectat la router, apoi la range extender. În ceea ce privește TP-Link RE350, cel mai mare câștig ar fi că a adus rețeaua de 5GHz până în birou … ba chiar și în baie. Mai jos se pot vedea diferențele în ceea ce privește calitatea semnalului:
Iată și testele de viteză în birou. Mai întâi fără extender (Birou), apoi cu extender (BirouE):
Iată și în Baie 2. Observați că rețeaua de 5 GHz a routerului nu ajunge până acolo, deci vor fi doar 3 măsurători:
Concluzie
Range extenderul TP-Link RE350 își îndeplinește promisiunea. Ştiu că amplificarea rețelei wifi se poate face și cu un router, însă eu aș prefera range extenderul pentru ușurința configurării. În plus, câștigul nu este unul fictiv, ci dovedit. Dacă aveți un apartament, o casă mare sau doriți semnal wifi și în jurul acesteia, o astfel de soluție este perfectă.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.