Review Nexus 6P – Tot ce este mai bun de la Google

By | January 7, 2016

Google a decis ca anul acesta să lanseze două telefoane din seria Nexus. Cel produs de LG, Nexus 5X, păstrează tradiția telefoanelor optime ca raport preț-performanță. Celălalt, produs de Huawei, Nexus 6P, încearcă să ofere fanilor Nexus ceea ce și-au dorit din totdeauna: experiența Google nealterată pe un dispozitiv fără compromisuri din punct de vedere al performanței.

Nexus 6P în oferta eMAG Nexus 6P în oferta Orange

nexus6p-pareri

M-am agitat să primesc și eu în teste Huawei Nexus 6P, iar Orange mi-a oferit posibilitatea de a-l testa pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Așa că la petrecerea de revelion, l-am dus într-o cameră cu 4 posesori de Nexus și i-am lăsat să-l întoarcă pe toate părțile. Practic, review-ul s-a scris singur și cred că a ieșit mai complet față de cum l-aș fi făcut eu.

review-nexus6p-5

Trageți aer în piept și haideți să începem cu specificațiile:

  • Display AMOLED 5.7″ (de la Samsung), 1440 x 2560, 518 ppi + Gorila Glass 4
  • SoC Snapdragon 810 cu Quad-core 1.55 GHz + Quad-Core 2.0 GHz
  • Spațiu de stocare: 128 GB eMMC 5.0 de la Samsung
  • Memorie 3 GB RAM
  • Cameră foto de 12.3 MP și f/2.0 cu senzor Sony de 1/2.3′, mărime pixel de 1.55 um, focalizare laser, dual-LED, video 2160p la 30 fps sau 720p la 240fps.
  • Cameră foto secundară de 8 MP, f/2.4, filmare 1080p la 30 fps.
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth v4.2
  • Baterie Li-Po nedetașabilă de 3.450 mAh, fast charging
  • Mufă USB Type-C și încărcător de 5V și 3 Ah.
  • Android 6.0.1 Marshmallow

Ambalaj & Accesorii

Eu am primit o unitate de test, fără cutie și accesorii, însă vă pot spune că pe lângă telefon, în cutia lui ar trebui să mai găsiți încărcătorul de 5V și 3Ah, cablul USB Type-C reversibil și niște căști. Dacă tot suntem aici, să vorbim un pic despre USB Type-C. Acest standard se referă în primul rând la formă, alimentarea cu energie (până la 100W) și abia apoi la viteza de transfer a fișierelor.

În cazul Nexus 6P, deși avem conector USB Type-C, viteza de transfer a fișierelor este cea standardului USB 2.0. Singurul avantaj ar fi că nu trebuie să-ți mai bați capul pe întuneric încercând să bagi mufa în poziția corectă. Dezavantajul în cazul Nexus 6P este că deocamdată nu îl mai poți încărca de la PC, nu îl mai poți conecta la TV prin MHL, nu mai poți folosi OTG și nici prea multe standuri de încărcare nu prea sunt. Să vă gândiți la asta dacă erați obijnuiți cu ecosistemul USB actual.

Design & Construcție

Am făcut un test. Având în vedere că telefonul era unul de teste și nu avea pe spate logo-ul Nexus, l-am arătat colegilor de la birou și i-am pus să ghicească producătorul. Nimeni nu a zis Huawei. Google spune că P vine de la premium, iar asta se simte din plin atunci când ții telefonul în mână.

Partea frontală, cu cele două difuzoare, este aproape simetrică, s-ar putea să-l pui invers la ureche uneori. Singura diferență este prezența camerei frontale și a LED-ului pentru notificări în partea superioară.

Pe muchiile laterale găsim tăvița pentru nanoSIM în partea stângă, mufa audio în partea superioară, singurele butoane fizice (de power și volum) în partea dreaptă și mufa USB Type-C în partea de jos. Din cauză că sunt pe aceeași parte, încurcam butonul de power cu cel de volum, însă m-am obișnuit rapid după ce am observat că cel de power are un șablon mai zimțat. Am observat însă că butoanele sunt de obicei acoperite de majoritatea suporturilor auto care se prind din lateral.

Spatele telefonului impresionează cel mai mult la capitolul design. Primul lucru care ar trebui menționat este că acel vizor negru nu este atât de proeminent pe cât apare în pozele oficiale. Sub el este cititorul de amprente despre care vom vorbi mai pe larg.

Ca dimensiuni, telefonul este mai lung decât Note 3-ul meu însă este mai îngust și mai subțire decât vechiul Nexus 6. Pur și simplu se simte mult mai bine în mână, și în cazul unei aterizări forțăte, aș paria pe el în locul unui Samsung S6 cu spatele de sticlă. La capitolul design nu am ce reproșa, poate doar o chestie de preferințe, lipsa butoanelor fizice pentru meniu, ca la Samsung.

Cameră foto

Camera foto este aceeași cu cea de pe Nexus 5X, singura diferență fiind că din cauza procesorului mai slab, Nexus 5X nu suportă filmare la 240fps. Mi-a plăcut cât de rapidă este atunci când focalizează și când face poze în condiții slabe de iluminare. Focalizarea prin laser ajuta și ea însă nu la o distanță mai mare de 5o de cm. Totuși, camera are două probleme. În primul rând mi se pare ca suprasaturează culoarea roșie. Uitați-vă la a treia poză, parcă-i prea de tot. Şi dacă ați terminat cu aceste poze, să nu uitați și de cele din Brașov.

A doua problemă este aplicația Android de cameră, mult prea simplistă. Nu poți seta ISO, timpul de expunere, balans de alb sau alte asemenenea. Sigur, aș putea să instalez alta, dar nu vreau să fac asta. Ambele probleme ar poutea fi corectate printr-un update. Însă acestea, combinate cu lipsa stabilizării optice mă fac să spun în continuare că S6 Edge+ are cea mai bună cameră.

Interfață / Android 6.0

Nu sunt deosebiri mari față de Lollipop, oricât s-ar chinui Google să dea impresia. Primul lucru pe care îl observi este sensor hub, un senzor care detectează când ridici telefonul de pe masă și îți arată notificările în alb-negru pentru a conserva bateria.

Apoi, ca îmbunătățire tot la capitolul baterie ar mai fi Doze, un algoritm care împiedică sincronizările până în momentul în care accesezi aplicația, nu atunci când aprinzi display-ul ca până acum.

Altă chestie cu care se mai laudă Google ar fi modul în care se acordă permisiuni pentru aplicații. De acum fiecare aplicație în parte îți cere accesul pentru toate resursele telefonului pe care le folosești. Devine un pic enervant, dar așa poți depista o aplicație care fură date. De exemplu s-ar putea să ți se pară ceva dubios dacă o aplicație de lanternă cere acces la contacte.

Cititorul de amprente este excelent. Este foarte rapid, mai rapid decât cel de la Samsung, și marele avantaj este că poți adăuga foarte multe amprente. Aveam problema asta în trecut pentru că dacă îi puneam amprentă, Alice nu mai putea să-l folosească. Dezavantajul este că fiind pe spate, nu vei putea să-l folosești dacă telefonul stă pe birou. Ca să-l deblochezi te vei folosi de un cod din 4 cifre (Samsung vroia ditamai parola). Pot să spun cu mâna pe inimă că este cel mai bun cititor de amprente de pe Android. Posibil să-l bată chiar și pe cel de la iPhone.

Google Now a trecut acum undeva în partea stângă într-un home screen (în stilul Flipboard) iar butonul central activează Now on Tap, o funcție care oferă informații contextual oriunde te-ai afla prin meniul telefonului sau pe Chrome. Am explicat în acest articol cum funcționează.

Mie nu-mi place însă cum este desenat meniul, care e ca un fel de folder acum, și care nu mai se proiectează peste imaginea setată pe homescreen. Nici aplicația “Photos” nu-mi place, ar trebui o galerie decentă, iar Google+ încă n-a murit 🙂

Performanță & Autonomie

Android 6.0 se mișcă fluid chiar și cu aplicațiile mele uzuale instalate. Telefonul nu s-a blocat o dată de când îl am si nici nu se încălzește. În Antutu am obținut 81789, cu aproximativ 100 de puncte peste S6 Edge. Când am făcut review-ul pentru S6 Edge+ punctajele erau cu cifra 6 în față, acum văd că sunt cu 8. Chiar nu știu ce relevanță mai astfel de teste.

În privința autonomiei, este cel mai “rezistent” telefon pe care l-am testat anul acesta. Rezistă fără emoții de dimineața până seara, chiar dacă-l abuzezi. Şi cu puțin noroc, poți scoate de la el chiar 24 de ore autonomie. Aș spune că alături de design, acesta este punctul forte.

Se încarcă de la 15% la 100% în cam o oră și zece minute. M-au deranjat însă două lucruri: nu are încărcare wireless și nu are încărcare atât de rapidă precum Samsung, care încarcă S6 Edge+ la 50% în doar 30 de minute.

Concluzii & Preț

Nexus 6P este un telefon care pe mine m-a impresionat din toate punctele de vedere. Ar trebui să vă gândiți la el dacă sunteți în căutarea unui telefon premium cu design special, cu cel mai bun cititor de amprente și cu autonomie peste medie. Dacă la asta adăugați experiența Google nealterată și update-uri instante, ați făcut o afacere bună.

Costă în jur de 2.800 de lei și trebuie să știți că nu-l veți putea cumpăra din Play Store din SUA pentru că cele vândute în America nu funcționează cu rețelele GSM din România. Îl puteți găsi însă la Orange. Momentan stocul este epuizat, însă puteți seta o alertă pentru a fi notificați când revine pe stoc.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Review Nexus 6P – Tot ce este mai bun de la Google

  1. mario

    “Se încarcă de la 15% la 100% în cam o oră și zece minute”… “Samsung, care încarcă S6 Edge+ la 50% în doar 30 de minute.”
    Pai e pe aproape desi nu are incarcarea rapida, nu?

    Reply
    1. Revo Post author

      Are încărcare rapidă și da, este pe aproape. L-am încărcat din nou și de data asta am sta cu ochii pe ceas. În jumătate de oră a ajuns de la 0% la 39% în condițiile în care timp de 15 minute l-am ținut închis de tot. Având în vedere că bateria lui S6Edge+ este de 3000 mAh și la Nexus este de 3.450, ar fi cam același lucru. Dar în cazul S6E+ e acel factor psihologic care te face să te simți mai bine când știi că îți încarci jumătate din bateria telefonului în 30 de minute.

  2. Maria

    Sincer, LG Nexus 5X, e o iterație ce cred că s-ar putea să se bucure de un succes considerabil, mai ales celor aflați în căutarea unui smartphone cu suport software pe durată mai lungă.

    Reply
  3. Gadgetlab.ro

    Dupa parerea mea Nexus 6P e unul dintre cele mai bune phablet-uri. Configuratia este de top (ecran de 5.7 inch QHD, procesor octa core, 3GB RAM, camera performanta si carcasa premium) iar marele avantaj e faptul ca gadget-ul va fi tot timpul la zi cu actualizarile in ceea ce priveste sistemul de operare Android. Bila neagra e pretul. Intradevar sunt telefoane cu specificatii similare mai scumpe, insa 2800 pentru mine e cam mult.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: