Un monitor nou alături de un scaun de birou mai bun sunt trecute undeva la capătul listei de gadget-uri pe care le-aș cumpăra dacă nu aș avea mereu alte priorități. Momentan folosesc display-ul mediocru al laptopului în 99% din timp și uneori mă mai uit la un Flatron vechi cu diagonala de 19″. Așa că trebuie să înțelegeți că pe parcursul a celor două săptămâni de test m-am străduit să nu percep trecerea de la ce folosesc acum la monitorul Samsung CF398 ca pe trecerea de la Dacia la BMW.
Pe scurt, specificațiile lui Samsung CF398 sunt următoarele:
- Diagonală 27″, Panel VA, LED Backlit, curbură 1800R
- Rezoluție 1920 x 1080 cu refresh rate 60 Hz
- Timp de răspuns de 4ms
- Contrast 3.000:1, luminozitate 250cm/m2
- Unghi vizionare de 178 de grade
- AMD FreeSync, Eye Saver Mode
- Port HDMI, DisplayPort și jack audio
Ambalare & Accesorii
Pachetul este destul de simplu și încape atât în portbagaj cât și pe bancheta din spate. În cutie am găsit cele două bucăți care alcătuiesc piciorul, CD-ul cu manual de utilizare, cablul HDMI și adaptorul de rețea. Se montează foarte, foarte ușor.
Design & Construcție
În privința îmbinărilor, n-am ce-i reproșa, a intrat atât de bine în soclu încât m-am chinuit să-l demontez la retur.
Din păcate rama și piciorul monitorului sunt construite din plastic negru prea glossy. Pe lângă faptul că atrag praf, am observat că se reflectă prea mult lumina pe aceste suprafețe. De exemplu dacă sunt îmbrăcat într-un tricou alb și mă tot mișc prin fața display-ului, reflexia albă care se produce în ramă îmi distrage atenția.
Încă un lucru care nu-mi place este că nu are wire management. De asemenea, fanii clean desk policy cred că ar fi apreciat și două difuzoare, care ar fi eliminat nevoia de niște boxe în plus pe birou. Dar are mufă pentru căști, deci rezolvă o parte din neajuns. Plus că dacă avea și difuzor, n-ar mai fi fost atât de subțire.
Mi-a plăcut adaptorul foarte mic și discret. Față de cele clasice și butucănoase, diferă inclusiv mufa care intră în spatele display-ului. Nu mai este acea mufă groasă cu trei pini ci una circulară, ca la notebook. Încă un lucru bun: are suport pentru montură VESA. Dacă l-aș cumpăra, aș cumpăra și un braț mobil și așa l-aș monta în locul piciorului. Ah, încă o chestie. Poate fi înclinat, dar nu reglat pe înălțime.
Butonul de meniu este un joystick poziționat în partea din spate. Se vede în poza de jos, în partea stângă (scuze, am uitat să-i fac o poză mai de aproape). Este o idee mai greu accesibil, dar după ce setez prima dată monitorul eu îl folosesc atât de rar încât să nu-mi pese. Îl prefer așa, contribuie la design-ul mai curat.
Curbura nu iese prea mult în evidență. Îl face să arate bine dar nu mi pare că aduce mare lucru la experiența de vizionare. Unii utilizatori spun totuși că te simți mai bine integrat în mijlocul acțiunii atunci când te joci.
Experiență de vizionare
Panelul VA reproduce mai bine culorile față de un panel TN și are un unghi de vizualizare un pic mai mare. Nu mi s-a părut că observ schimbarea culorilor în funcție de unghiul de vizualizare, dar nici nu am fost foarte atent. Iar luminozitatea display-ului combinată cu dimensiunea panel-ului schimbă ambianța în cameră. Sunt plăcut impresionat.
Dimensiunea display-ului te ajută să faci tot felul de lucruri în paralel pe desktop. E mult mai ușor să sortezi poze, nu vei avea nicio problemă să citești două site-uri în paralel sau să bagi și un clip pe youtube între timp.
În jocuri n-au fost probleme de ghosting. Nu am putut să testez AMD FreeSync (ajustarea dinamică a ratei de refresh) pentru că placa mea video e de generație mai veche. Am jucat un pic de FIFA și un Battlefield 4. În ambele s-a descurcat ok, n-am sesizat nimic în neregulă.
Prin meniu navighezi destul de ușor și ajungi repede la setarea pe care ți-o dorești. Dintre funcții, cel mai mult am apreciat Eye Saver Mode. După ce este activată trece toată imaginea printr-un filtru cald care elimină componentele reci, albastre. E o funcție ușor de făcut din soft și care nu îți obosește așa mult ochii pe timp noapte. Aș vrea ca următorul monitor să aibă neapărat night mode sau ceva asemănător.
Concluzie Samsung CF398
Samsung CF398 este genul de monitor pe care îl cumperi când vrei ceva peste medie. Ca o chestie subiectivă, eu aș fi preferat să nu se facă mici compromisuri în detrimentul design-ului (mă refer aici la rama glossy în primul rând). Ecranul curbat nu este opulent, dar nici nu este un factor decisiv care contribuie la experiența de vizionare. Dacă l-aș cumpăra, l-aș cumpăra în primul rând pentru calitatea imaginii.
Monitorul l-am văzut pe site-ul Samsung US la 280 de dolari, însă din păcate nu l-am găsit nicăieri prin România.
Plusuri:
- Tehnologie FreeSync;
- Montură pentru suport VESA;
- Panel VA, calitate bună a imaginii;
- Eye Saver Mode;
Minusuri:
- Doar un an garanție;
- Ramă și picior glossy;
- Maximum 60 Hz refresh rate;
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.