Monitoarele de 27 de inch cu rezoluție 2K și 144 de Hz sunt considerate soluțiile optime pentru gaming. Dar monitoarele cu panel IPS și cu 144 Hz cum este BenQ EX2780Q sunt destul de rare și foarte dorite. De ce? Pentru că panelul IPS oferă cea mai bună calitate a culorii (pentru procesare foto/video șamd), iar 144 Hz un refresh rate foarte bun pentru jocuri. În mod tradițional combinația de IPS și 144 Hz creștea foarte mult prețul monitorului.
Iar cum eu am deja un monitor BenQ 4K de care sunt foarte mulțumit, am zis să văd și cum se comportă un monitor mai nou și cu specificații mai bune de la ei.
Specificațiile pentru BenQ EX2780Q
- Display IPS de 27″ cu rezoluție 2K 2560 x 1440;
- Luminozitate de 350 niți, contrast 1000:1;
- Unghi de vizionare de 178 de grade;
- Timp de răspuns 5ms (GtG), refresh rate de 144Hz;
- Acoperire 95% din spectrul DCI-P3;
- Sistem audio 2.1 integrat de la treVolo (2 x 2W + subwoofer de 5W);
- Două porturi HDMI, un Display Port 1.4, un USB Type C cu DP Alt mode și un jack;
- FreeSync;
- Tehnologie Flicker-free, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus, Smart Focus;
- Telecomandă, rotița pentru volum;
- Cântărește 7.7 kg;
- Preț la momentul review-ului: 2.412 lei la eMAG;
Design și construcție
Întotdeauna mi-a plăcut design-ul de la BenQ și nici acest monitor nu face excepție. Are o ramă foarte subțire, cu excepția zonei de jos, unde are o grilă în spatele căreia sunt difuzoarele. Grila este ușor perforată, de o culoare crem închis metalizat, iar în centru are o zonă neagră unde sunt integrați mai mulți senzori. Stativul este format dintr-un cadru metalic de culoarea grilei.
În partea din spate se poate observa o grilă din partea superioară pentru subwoofer și butoanele pentru meniu:
Iar stativul are o soluție foarte ingenioasă pentru wire management:
Revenind în partea frontală. Un detaliu pe care l-am observat mai târziu este rotița de volum din partea stângă (foarte utilă!):
Am apreciat telecomanda mai mult decât m-aș fi așteptat. Am pus-o pe padul de cauciuc cu care a venit, în interiorul standului de la stativ. Are butoane pentru controlul rapid pentru volum, modul HDR, modul BI, tipul de low blue light și un fel de equilzer pentru difuzoare. Mult mai confortabil să le ajustezi pe toate de aici decât din butoanele din spate.
Monitorul nu face decât un tilt pe verticală și singurul lucru pe care l-aș fi dorit în plus ar fi fost un reglaj pe înălțime. Chiar și așa, tot i-aș da nota 10 la design, mai ales datorită faptului că nu are suprafețe glossy.
Tehnologii integrate și experiența de vizionare pe EX2780Q
Primul lucru care m-a uimit când l-am pornit a fost sunetul foarte bun. No bullshit, subwoofer-ul chiar își face treaba. Sunetul este plăcut, cald, nu plasticos/metalic cum se aude de obicei din difuzoarele stock de la monitor. Cred că sistemul de la treVolo este de ajuns pentru a înlocui două boxe de birou.
Apoi mi-au plăcut tehnologiile specifice BenQ.
HDRi-ul este discutabil. Teoretic îți trebuie luminozitate mult mai mare de 350 de niți (unii zic că undeva pe la 500-600) ca să poți să simți o reală diferență.
Eu l-am ținut în principiu pe OFF și îl mai activam în jocuri pe Game HDRi, dacă nu uitam. Practic eu cred că umblă la contrast pentru a scoate niște imagini mai sharp, cu treceri mai bruște între tonuri.
Eye Care are multe moduri care îmi plac. Monitorul are un luxmetru integrat, așa că îl poți seta să modifice luminozitatea în funcție de lumina din cameră, poți seta un interval după care să te atenționeze să te uiți în altă parte, poți pune filtru pe roșu sau pe verde șamd.
Poți alege unul dintre modurile de Low Blue Light precum: Multimedia, Web Surfing, Office, Reading și ePaper. Așa arată pe ePaper:
În jocuri s-a comportat bine. Chiar dacă este cu FreeSync, am bifat sincronizarea refresh rate-ului din NVIDIA Control Panel, am fost avertizat că nu este încă “validat” ca G-SYNC Compatible, dar a funcționat bine în CS:GO.
Concluzie pentru BenQ EX2780Q
În concluzie, BenQ EX2780Q este un monitor care oferă soluția optimă pentru cei care doresc culori reproduse corect dar și gaming un pic mai avansat. Nu l-aș recomanda doar ca pe un monitor de gaming ci ca pe un monitor bun, cu un preț corect, care face câte puțin din toate: are și design plăcut, sunet și imagine bune, ok și pentru multimedia și pentru jocuri. În final pot să spun că am apreciat foarte mult telecomanda și sunetul său.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Pentru 2400 lei nu o fi mai rentabil 2 monitoare, unul IPS 1440p si un TN de gaming ?
Asta arata sexy rau, 27″, 1440p, 2k, IPS, 1200 lei https://www.emag.ro/monitor-led-ips-lenovo-27-frameless-wide-qhd-freesync-75-hz-hdmi-display-port-negru-q27q-10-65f4gac3eu/pd/DBTS28BBM/?ref=hdr-favorite_products
+
23,6″,TN, full hd, 144hz, 1ms, 800 lei
https://www.emag.ro/monitor-gaming-led-tn-lg-23-6-full-hd-1ms-144hz-freesync-24gl600f-b/pd/D30DWQBBM/
Da stiu, laptopul nostru are un singur port video, dar pentru altii mai norocosi :))
La laptopul nostru poți conecta sigur două monitoare, poate chiar trei. Unul pe HDMI, unul pe DisplayPort și unul pe USB Type-C.