Nu am vrut să mă grăbesc cu acest review, așa că această dată am procedat altfel. Scriu părerile după o lună de folosire a lui Samsung Galaxy S8+ de la Telekom. Între timp, clipul cu unboxing a atins aproape 100.000 de vizualizări pe YouTube, și este cel mai de succes upload al meu. Probabil le-a plăcut vocea mea.
În paralel cu scrierea review-ului, mă uit la evenimentul de lansare al telefonului, ca să vedem ce ni se promitea atunci și ce este cu adevărat util. Dar să o luăm ușor, și să începem cu specificațiile:
Samsung Galaxy S8+ (G955F)
- Display Super AMOLED 6.2″ în format 18.5 : 9, rezoluție 1440 x 2960, Gorilla Glass 5;
- Chipset Exynos 8895 Octa-core 4 x 2.35 GHz + 4 x 1.9 GHz; Mali G71 MP20 și 4 GB RAM;
- Stocare internă de 64 GB și slot pentru card microSD;
- Cameră foto principală de 12 MP, f/1.7, filmare 2160p@30fps sau 1080p@60fps;
- Cameră foto secundară de 8 MP, f/1.7, filmare 1440p@30fps;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, căști AKG, USB 3.1 Type C;
- Cititor de amprente, de iris, de puls, recunoaștere facială, busolă, barometru;
- Baterie de 3.500 mAh, Quick Charge 2.0;
- Android 7.0, asistent Bixby, compatibilitate Samsung DeX;
- Rezistență la apă;
- Preț: 3.861 lei preț standard sau 2.479 cu abonament la Telekom
Spre deosebire de Galaxy S8+, Samsung Galaxy S8 normal (G950F) este mai mic, un pic mai ușor, are display de 5, 8″ și baterie de 3.000 mAh. În rest, este același telefon.
Ambalare & Accesorii
Nu pot să zic că mă dau în vânt după ambalajul lui Galaxy S8+. Ba chiar îl consider un pas în apoi față de Galaxy S7, care avea o cutie mai ok, fără acel paralelipiped fragil din carton care se pune peste cutia normală.
În cutie avem: încărcător rapid la 5V și 2A sau 9V și 1.67A, cablu de date, adaptor de la microUSB la USB-C (foarte util), adaptor de la USB-A la USB-C și în final, căștile AKG.
Având în vedere că nu am prea multe cabluri USB-C prin casă, am folosit acel adaptor din cutie și astfel am putut folosi și încărcătorul de la Samsung Galaxy S7 pentru a încărca Galaxy S8+
Sunt un audiofil de ocazie, așa că nu am simțit o diferență notabilă între căștile AKG și cele vechi. Mi se pare că izolarea este la fel de bună, la fel și calitatea sunetului. Însă AKG-urile mi se par mult mai butucănoase și din această cauză aș spune că nu sunt la fel de confortabile. În concluzie, le prefer pe cele vechi.
Design & Construcție
Da, telefonul arată foarte bine. Arată atât de bine cât să se distanțeze față de generația precedentă. Eu l-am primit în culoarea Midnight Black, și din cauză că a dispărut logo-ul Samsung de pe partea frontală iar ramele laterale sunt și ele tot negre, telefonul este practic complet negru. Mie îmi place așa, deși unii ar putea spune că este prea banal.
Dacă ar avea ecranul închis, ar mai putea fi confundat cu un S7, însă când este complet iluminat, se simte ceva diferit. I-am dat luminozitatea la maxim în timp ce eram în club, și s-a făcut lumină în jurul nostru cât să se uite oamenii din jur ciudat la noi.
În spate, camera mai este ieșită doar cu foarte puțin în afară, atât de puțin încât să te întrebi dacă într-adevăr este ieșită afară sau este doar o ramă. Însă amplasarea cititorului de amprentă mi se pare o mare prostie. Telefonul nu este mic, așa că trebuie să-i modifici poziția în mână când cauți cititorul. Şi ai de căutat, mai niciodată nu-l nimerești din prima cu degetul. Pe lângă asta, pentru stângaci este aproape imposibil de folosit.
Pe lângă clasicele butoane de power și volum, S8+ mai are și enervantul buton de Bixby. În combinație cu ecranul mare din ramă în ramă, apar și dezavantaje. I-am dat cuiva telefonul să ne facă o poză și de fiecare dată reușea să atingă ceva și să iasă din cameră, pornind ba Bixby, ba Google Assistant. Trebuie să le faci oamenilor instructaj ca să reușească să facă o poză cu el.
Iată cum arată un Samsung Galaxy S8+ în comparație cu un Galaxy S6 normal și cu un Galaxy S7 Edge:
Am făcut și câteva poze pe ploaie, este bună la casa omului certificarea IP68, dar nu aș ține cu tot dinadinsul să îi testez limitele. Că n-aș vrea să ajung la mica înțelegere cu cei de la service. La o adică, dacă pățește ceva, ei îmi pot reproșa că l-am băgat mai adânc de 1.5m în apă sau că l-am ținut mai mult de 30 m, iar eu nu am cum să le demonstrez că nu am făcut acest lucru.
Interfață Samsung Galaxy S8+
Probabil primul lucru pe care l-am observat a fost că printre cele 5 butoane rapide din partea de jos a ecranului, acum nu mai este și butonul care accesează “meniul” cu aplicații. Ca să intri în app drawer, acum trebuie să dai un swipe în sus. Poți adăuga la loc acel buton, dar eu n-am vrut.
Apoi m-am bucurat că în partea de sus, în acel quick launch, încap acum 6 butoane. Așa că mi-am setat pe prima linie: sunetul, wifi, date mobile, GPS, bluetooth și lanterna. Ca o chestie de finețe, atunci când telefonul este blocat și se dă acea bară în jos, nu sunt afișate decât 4 butoane pe un rând, și poate fi ușor confuz.
Mi-a plăcut foarte mult și posibilitatea de filtrare a luminii albastre pe timp de noapte. Am setat-o să pornească pe la 8-9 pm, o dată cu venirea serii, și să se dezactiveze dimineața.
Always On Display știe acum să afișeze acum și iconițele notificațiilor, iar pentru melodii îți arată și butoanele de play/pause. Cu un dublu tap pe iconița notificației vei primi mai multe informații. Ca și la S7, pot fi configurate mai multe șabloane pentru Always On Display. Pe partea de Edge Screen, nu cred că sunt îmbunătățiri.
Face Scanner este inutil. Nu funcționează dacă în cameră este întuneric, nu funcționează nici dacă este lumină puternică în spatele tău, nici dacă ai ochelari. De ce ai vrea o metodă de deblocare care funcționează numai în anumite situații?
Iris Scanner la fel. Povești de adormit copii. De ce aș vrea să mă chinui să îmi aliniez ochii în două cercuri, în loc să deblochez rapid cu amprenta, ca la S7 Edge? Ah … pentru că la S8+ e mai greu cu amprenta.
Samsung Connect e doar o aplicație care ține minte dispozitivele pe care le-ai conectat prin Bluetooth sau prin wifi cu telefonul. Este o idee bună, dar deocamdată nu avem atât de multe dispozitive smart în casă încât să spunem că ne îmbunătățește viața.
Samsung Bixby este inutil, enervant și neinteresant. Samsung a avut întotdeauna o manie: la început era cu Flipboard, pe care apoi l-a transformat în Briefing. Acum încearcă să îți bage Bixby pe gând în același fel. Ba chiar mai agresiv, pentru că nu poți remapa acel buton fizic și nici nu poți dezactiva cumva Bixby cu totul. Partea cea mai amuzantă? La o lună de la lansare încă nu merge asistentul vocal, și oricum, nu va merge în toate țările. Deci cei din țări mai subdezvoltate vor plăti în prețul telefonului o funcție pe care nu o pot folosi.
Este integrat și în cameră și în galarie. Însă în loc să îmi spună informații folositoare, îmi spune lucruri pe care deja le știu despre o poză sau uneori chiar lucruri greșite. De exemplu dacă fac poză la o mașină cu tot cu siglă, nu îmi spune ce marcă/model este acea mașină, ci doar îmi arată poze cu alte mașini de aceeași culoare.
Samsung DeX este o idee bună, care sper să prindă, așa cum am sperat și cu Display Dock-ul de la Microsoft. Mi-ar plăcea să plec în voiaj doar cu telefonul și cu DeX-ul la mine iar la hotel să obțin un PC prin interconectarea cu un display, o tastatură și un mouse. Am văzut teste, funcționează destul de bine. Costă însă vreo 550 de lei [aici].
Mai multe setări interesante pe care le-am găsit prin interfață:
Cameră foto
Ca de obicei, camera foto de la Samsung excelează. Iar de data aceasta, și cea principală este cam la același nivel. Nu am observat însă diferențe între calitatea fotografiilor făcute cu un S7 și cele de la S8+. Poate cea de la S8 să fie un pic mai rapidă.
Mă simt trist de fiecare dată când merg și cu camera foto după mine și pozele cu telefonul ies mai bine decât cele pe care le fac eu cu camera, dar asta este realitatea. Mai ales pentru cele în lumină redusă, aș prefera oricând rapiditatea cu care poți “rezolva” o situație cu Galaxy S8+.
Camera frontală are acum și posibilitatea de a face HDR-uri, însă mi se pare că cel puțin pentru selfie-uri, chiar și cu skin correction dezactivat, tot aplică un pic de soft tone. Bineînțeles, are și o mulțime de filtre, poate vrei să arăți ca un ren.
Filmările ies foarte bine, am filmat și la 2160p@30fps, și la 1080p@60fps, iar la 1080p@30fps se pot face și poze în timpul filmărilor. Ştie și slow-motion la 720p și 240 fps.
Hardware, Performanță, Baterie
După cum spuneam, display-ul este de excepție. Display-ul este atât de luminos încât peste o anumită limită are avertizare la fel ca la volum. Spațiul câștigat la extremități chiar mi se pare binevenit, iar în aplicații nu s-a întâmplat să am probleme datorită formatului ciudat.
Există însă și aici o șmecherie. Din fabrică, telefonul vine setat pe rezoluție 2220 x 1080, nu la rezoluția cu care se lăudau ei. La rezoluția cea mai mare (2960 x 1440), autonomia este extrem de mică, undeva pe la 8-10 ore. Cu rezoluția din fabrică treci cu bine de o zi, iar la cea mai mică 1480 x 720, bateria ține și două zile.
Iată 5 cicluri consecutive de utilizare cu diferite rezoluții:
Am făcut și teste prin diverse aplicații de benchmark. Am obținut 170262 puncte în Antutu, 3240 în 3D Mark Slingshot Extreme și 1994/6458 în Geekbench.
Mă declar mulțumit și de calitatea audio și de calitatea convorbirilor. Şi mă bucur că acum există mai multe modele de vibrație, unele chiar mai agresive, ca să nu mai ratez apeluri dacă nu îl aud.
Concluzie
Samsung Galaxy S8+ este fără îndoială cel mai bun telefon cu Android de pe piață. Însă putea fi mai bun. Singurul lucru care într-adevăr iese în evidență este formatul ecranului. În rest, camera foto este la același nivel cu Galaxy S7, iar iris scanner și face scanner sunt povești de adormit copii. Bixby este agasant și complet inutil, iar senzorul de amprente este poziționat neinspirat.
Merită Samsung Galaxy S8+ achiziția? Dacă ești dintre cei care vor neapărat să plătească pentru acei 20% în plus, da. Dacă ești o persoană mai pragmatică, te mulțumești cu un Galaxy S7 Edge. Sau aștepți Note 8. Am auzit că cifra 8 este cu noroc 🙂
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dupa 2 sapt de folosire a S8-ului simplu, plusurile sunt cam alea laudate de toti… ecran, forma, baterie, etc…
Minusurile insa… sunt ceva mai multe. In primul rand, “scapa” lumina. Mai precis, deasupra de camera frontala, daca e brightness-ul mai mare sau e intuneric… o sa vezi, la muulte dintre ele, lumina “evadand”. Dati pe Google “light bleed s8” si o sa va lamuriti. Am fost la ei, mi-au dat altul prima data, au facut un raport,etc… dupa care al doilea avea aceeasi faza dar acum imi spun ca cica e ok, ca multe au. :))) Intr-adevar, m-am uitat si la cele de prin magazine, multe au, dar asta nu inseamna ca light bleed-ul ala e ceva normal…
Un alt minus, dupa mine, e “coating-ul”. Are un invelis peste sticla, era si la s7, care imi da un sentiment de tel ieftin comparandu-l cu S6-unde simteai sticla, sau iphone-unde simti metalul +tot asta il face si suuuper alunecos.
Last but not least…forma. Ptr. mine e prea lung ca sa ajung cu o mana in toate colturile ecranului, ceea ce ma enerveaza. In plus, deocamdata e aiurea forma ptr ca multe aplicatii au margini negre.
Da, cu premiile alea lunare se mai aude ceva, ca dupa tipa aia careaia i-ai pastrat ” anonimatul”, sa nu o cerem de nevasta…..nimic. 😉 Doar zic si eu nu dau cu parul …sau cu marketingul.
Da, mâine sau poimâimâine mi-am propus să fac un concurs care va avea două premii, pentru că pe aprilie n-am avut să fac nimic. Şi trebuie să fac și extragerea pentru ultimul premiu.
Mă bucur că ți-a plăcut review-ul lui S8 🙂
Detaliat testul, n-am ce zice .Chiar te-ai straduit. 😉
Pentru acesarea meniului cu aplicatii dai swipe in sus, sau in jos!!! E acelasi lucru.😎😋
Aceeasi parere am avut-o si eu despre Iris Scanner, dar dupa o luna de folosire mi-am format un reflex de a tine telefonul cum trebuie si se deblocheaza instant in 99% din cazuri.
Eu am S8, pentru ca + mi se parea mult prea mare si m-am saturat sa car o tableta in buzunar dupa ce am avut cateva Note-uri, dar tot mi se pare foarte incomod plasat senzorul de amprenta.
Un alt minus i-as da la baterie, care nu mi se pare ca tine la fel de mult ca S7 Edge, desi peste tot asa scrie.
ultimii 7 ani am fost fan gama note,le am avut pe toate,mai putin note 8- deci pot afirma fara sa citez pe altii seria s este ‘slaba’ si asa va ramane. S8+ care il detin ar avea unele avantaje fata de note 5 de exemplu, este mai nou, va primi oreo, mi se pare mai usor(culmea) si mai mic in buzunar, chiar ma pipai sa vad daca am telefonul in buzunar de multe ori pe zi, camera un pic mai rapida si mai calitativa,dar nu cu mult, deci niciun wow, baterie aparent mai buna, cu aod pornit permanent. Cam aici se termina avantajele. Dezavantaje as enumera,pret, rezolutie nejustificat de mare si inutila, se incalzeste mai tare, riscul de burn in foarte mare( la niciun note nu am avut burn in,si le am frecat in toate felurile si romuri custom). Nu merita atatia bani sub nicio forma, toti fabricantii alearga sa prosteasca lumea sa si vanda marfa, dar calitatea scade. Pacat