Aveam de mult cu ideea de a-mi cumpăra un pistol de airsoft. Nu pentru autoapărare sau pentru a intimida ci pentru distracție. Eu oricum știu Sudoku de mic și sunt mortal doar dacă-mi folosesc membrele. Să mă dau jos din mașină la semafor și să scot pistolul ar însemna să-i ofer o șansă în plus muritorului ce a avut ghinionul să mă întâlnească.
Îmi lipsea totuși impulsul care să mă facă să mi-l cumpăr. Colaborarea cu Airosft6 m-a determinat să fac și pasul acesta. Am pierdut vreo două zile să mă documentez, pentru că au multe arme pe site și eu am vrut să-mi aleg un pistol cât mai apropriat de modelul original. Așa că am făcut o listă cu câteva sfaturi pentru achiziționarea unui astfel de gadget.
Ce este airsoft-ul? Ai nevoie de permis pentru armă?
Airsoft-ul este un joc care simulează un conflict militar, în care se folosesc replici ale armelor adevărate, care trag cu bile însă. Se desfășoară în spații special amenajate sau în fabrici și uzine dezafectate. Dacă ați fost la un meci de paintball până acum, știți despre ce vorbesc.
Nu, nu ai nevoie de permis, cu toate astea, există reguli și pentru folosirea de arme airsoft. Nu pot fi comercializate minorilor, nu ai voie să te afișezi cu ele în locuri publice și nu ai voie să le transporți încărcate. Dacă vă cumpărați o asemenea jucărie, nu abuzați de ea, că și petardele au fost legale odată.
Categorii de arme
Pistoalele electrice au o putere mai mică și nu au recul. Avantajul lor rezultă din faptul că nu trebuie să stai cu tubul de gaz după tine. Au un acumulator în interiorul încărcătorului și pot fi conectate la priză pentru încărcare.
Pistoalele cu gaz au un compartiment în interiorul încărcătorului pe care-l umpli dintr-un tub cu gaz. Când apeși pe trăgaci, se eliberează o cantitate de gaz care propulsează bila. Dezavantajul este că gazul își pierde din proprietăți o dată cu scăderea temperaturii iar arma nu mai este eficientă.
Pistoalele cu dioxid de carbon funcționează pe același principiu cu cele pe gaz, însă au o forță mai mare și funcționează și la temperaturi scăzute.
Aș fi vrut unul pe CO2 însă nu-mi plăceau modelele, așa că am ales pe gaz. Nu pot să spun că mă dezavantajează, nu cred că voi sta să trag cu el la -20 de grade. După ce ne hotărâm asupra tipului de armă, ar fi celelalte lucruri de luat în considerare.
Detalii tehnice
Greutatea replicii a fost importantă pentru mine. Am căutat pe wikipedia informații despre armele originale și am vrut ca pistolul pe care-l aleg să aibă greutatea cât mai apropiată de acelea. Beretta M92F are 900-950 grame, replica are 780, deci pe acolo.
Blowback-ul este din nou un lucru care contribuie la senzația de autenticitate. Sunt și modele care nu au recul, însă eu am căutat unul care să îmi dea un pic mâna pe spate după ce trag.
Materialele folosite sunt din nou importante. Nu aș fi vrut un pistol complet din plastic. Cel pe care l-am ales este o combinație dintre ABS (plastic dur) și metal în zonele mai intens folosite (trăgaci, mecanismul interior)
Forța pe care o imprimă unei bile de 6mm variază între 1.1 și 1.2 Jouli iar viteza ajunge pe la 110 metri pe secundă. Datele se schimbă în funcție de dimensiunea bilelor și de gazul folosit.
Hopup-ul presupune imprimarea bilei cu o mișcare de revoluție astfel încât să se minimizeze frecarea cu aerul, în ideea că i se extinde raza de acțiune a pistolului. Problema este că la limita maximă a razei de acțiune bila o poate lua în sus, în funcție de cum este reglat mecanismul de hopup. Există pistoale cu hopup reglabil însă acesta are un hopup fix, prestabilit.
KJW Beretta M9
Din punctul meu de vedere a meritat să fac o cercetare atât de amănunțită. Sunt pe deplin mulțumit de armă și este exact ceea ce mă așteptam să primesc. Aspectul este atât de apropiat de un pistol real încât te trec ceva fiori pe șira spinării când îl ții în mână. Nimeni nu a avut curajul până acum să-l asemene cu pistoalele chinezești cu bile din copilărie. Iar sunetul pe care-l face atunci când îl încarci este 100% autentic.
Dacă cineva crede că este o jucărie, poate să arunce un ochi pe schița armei, sunt 80 de piese acolo:
Reușesc fără probleme să nimeresc o cutie de bere de undeva de la 7-10 metri. Ca putere, arma perforează orice este din carton însă nu trece prin cutiile de bere. Reculul îmi pune un zâmbet pe față și ca bonus, arma face și ceva zgomot. Atât cât să creeze ecou în anumite spații.
Apropo de blowback:
[youtube=https://youtu.be/PbUPLtBMOo4&modestbranding=1&nologo=1&showinfo=0]
Sunt dezamăgit un pic de sistemul de încărcare greoi. Nu m-am înțeles deloc cu tija și cu pâlnia pe care le-am primit în pachet, am reușit să și strâmb tija un pic. Am impresia că gaura pâlniei nu este centrată pe cea pe care ar trebui să intre bilele în încărcător. Drept urmare, bag mult mai rapid bilele una câte una, cu mâna.
În încărcător intră 25 de bile dar o încărcare cu gaz nu îmi permite să folosesc decât jumătate din încărcător. Însă am tras undeva pe la temperatura de 10 grade, e posibil să crească și autonomia o dată cu temperatura.
Pot să spun că sunt încântat de primul contact cu airsoft-ul prin intermediul acestei replici și că îi pot recomanda și altcuiva să și-o cumpere ca primă armă.
Airsoft6
Airsoft6 este un magazin online din Constanța cu produse destinate acestui sport. Lucrul pe care l-am apreciat cel mai mult la ei este că au informația atât de bine structurată încât ai acolo toate toate detaliile necesare să faci o alegere fără să părăsești site-ul. Ce am prezentat eu aici este doar vârful icebergului, pe site găsiți muuult mai multe detalii. Inclusiv clipuri video cu un tip cu nume predestinat care pe deasupra mai este și amuzant. Serios, am râs la vreo 2-3 filmulețe, sunt făcute foarte bine.
Dacă aveți alte întrebări despre arme folosiți comentariile … sau îi puteți întreba direct pe ei, că sunt mai în măsură decât mine să vă dea un răspuns. Şi în încheiere, cum ar spune tipul din clipurile lor: “Nu uitați, airsoftul este un sport dar trebuie tratat cu seriozitate. Protejați-vă întotdeauna ochii și nu afișați replicile în public.”
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Cu tubul ala cu gaz il incarci pe cel din interior ? Cat te-a costat per total ?
Da, tubul de gaz intră în spatele încărcătorului, are o valvă acolo. Arma costă 255 lei, gazul 40 lei, 4000 de bile costă 35 lei.
Mersi. Deci tragaciul, cocosul si teaza sunt de metal, restul este ABS ?
Metal este în zonele unde este argintiu, ABS unde este negru. Trăgaciul propriu-zis nu este, dar pârgia de sub el da. La fel și cu cocoșul, doar partea care împinge pe valva ce eliberează gazul este din metal.