Review căști Sonos Ace: a meritat așteptarea?

By | June 5, 2024

Căștile Sonos Ace sunt prima pereche de căști ale brandului. Sonos este o companie care produce echipamente audio premium, care m-a virusat și pe mine. Sistemele audio sunt excelente iar brandul și-a creat o comunitate foarte pasionată în jurul lui. Așa că atunci când a fost a apărut zvonul că vor lansa o pereche de căști, toți utilizatorii s-au entuziasmat.

Le găsiți deja la eMAG, cu livrare începând cu 5 iunie.

Le-am testat și eu și pot spune că au tot ce mi-aș putea dori de la o pereche de căști premium. Sunt impresionante ca sunet, iar ca design pentru mine a fost dragoste la prima vedere. Au și niște mici neajunsuri, dar sunt mai degrabă chestii de finețe, nu deal-breakere.

Dacă vreți varianta pe scurt, vă puteți uita la acest video de hands on filmat înainte de lansare oficială, pe care nu am avut voie să-l public până acum.

În video nu am putut detalii despre calitatea audio. Așa că dacă vreți să știți și detalii despre sunet și un review în adevăratul sens al cuvântului, citiți cele de mai jos.

Design minimalist, fără opulență

Despre design am mai vorbit și în momentul lansării. Este minimalist și foarte bine realizat. Nu sunt genul de căști care să țipe a opulență. Sunt doar pe negru și pe alb mat, fără branding ultra-vizibil.

Au doar câteva elemente cromate foarte discrete. Unul dintre ele este tija metalică ce unește cele doua căști, care-i concepută în așa fel încât să fie imposibil să ți se prindă părul în ea.

Ca să știi rapid cum să le pui pe cap, Sonos a integrat câteva elemente inteligente. Pe exterior logo-ul “Sonos” este plasat discret doar pe casca dreaptă. Pe interior cupa dreaptă este colorată diferit față de culoarea căștilor. Astfel, indiferent cum le-ai ridica de pe masă, știi rapid cum să le pui pe urechi.

Cupele sunt incredibil de moi. Este o combinație de piele ecologică și o spumă cu memorie sau ce-o fi, de zici că atingi un norișor atunci când apeși cu degetul pe ele. Uneori mă trezesc apăsând cu degetul pe ele doar așa ca activitate de eliberare a stresului. Mi-aș dori ca salteaua pe care dorm să fie din același material 🙂 Singurul dezavantaj este că acest material îți ține urechile destul de calde. Probabil că la iarnă vor fi senzaționale de purtat.

Ca dimensiune cupele sunt îndeajuns de mari încât să acopere complet urechile și îmi place că nu sunt atât de voluminoase încât să atârne greu pe urechi sau să arate ciudat. Apreciez faptul că nu arăt ca un Mickey Mouse cu ele pe cap.

 

Sonos Ace sunt foarte bine echilibrate și relativ ușoare în lumea căștilor over-ear cu ANC. Sunt cu vreo 70 de grade mai ușoare decât AirPods Max, se simt foarte bine pe cap și niciodată nu m-au incomodat cât timp le-am folosit.

Căștile au doar trei butoane fizice. Pe casca stângă este cel de power.

Pe casca dreaptă este un buton circular pentru activare/dezactivare ANC și un buton-slider pentru volum și altele. Cu un slide sus-jos schimbi volumul, cu o apăsare scurtă pe el pui pauză, cu două apăsări schimbi melodia șamd.

 

M-am înțeles foarte bine cu butoanele fizice și sunt de părere că butoanele tactile nu-și au rostul pe astfel de căști. Cei de la Sonos spuneau că au preferat să nu pună butoane tactile pentru a putea fi controlate ușor și pe timp de iarnă, cu mânuși. Sunt de acord. Fără a fi vreun retrograd, sunt de părere că butoanele fizice sunt unele dintre punctele forte ale acestor căști.

Pe cupa din stânga este și slot-ul pentru cablu USB-C, iar în cutie se găsește și un cablu USB-C to jack pentru conectarea wired la echipamente mai old-school.

Apropo de încărcare, căștile oferă 30 de ore de autonomie indiferent dacă ANC este pornit sau oprit. Au și încărcare rapidă. În 5 minte se încarcă pentru 3 ore de folosire. Autonomia este mai mult decât mulțumitoare, în linie cu celelalte căști din categorie.

Cutia de transport este slim

Cutia căștilor are un fel de capitonaj de fetru și la interior și la exterior, iar la interior mai este o cutiuță mică, pentru stocarea cablurilor, care se prinde cu magnet de cutia mare.

Mi-a plăcut cutia pentru că este foarte slim și încape ușor în ghiozdan. Ce nu mi-a plăcut în mod special la ea a fost fermoarul care se poticnește cam des. Practic astfel ai nevoie întotdeauna de ambele mâini pentru a scoate căștile din cutie.

 

 

 

Cum se aud Sonos Ace?

Pe scurt, excelent. 

Pe lung, dacă închizi ochii, ai senzația că artistul este lângă tine. Este o senzație pe care o ai la puține instrumente audio, dar nici nu mă așteptam la altceva de la brandul care m-a făcut să mă reîndrăgostesc de muzică.

La “Shivers” a lui Ed Sheeran, cam pe tot parcursul melodiei, chitara se suprapune peste un bass puternic. La niște căști de duzină, chitara aceea este cumva mascată de bass. Se aude doar pe jumătate, de parcă nici n-ar fi o chitară ci un sunet generat artificial dintr-un sintetizator. La Sonos Ace chitara este perfect echilibrată și distinctă față de acel bass. La “What I Was Made For” a lui Billie Eilish parcă simți răsuflarea lui Billie în ceafă atunci când rostește versurile și simți și cum trage aer în plămâni înainte să cânte. Chitarele de la Dire Straits și cea a lui Chris Rea parcă sunt lângă tine în cameră. La RATM – Killing in the name of am auzit un ecou al vocii solistului pe care până acum nu l-am auzit cu alte căști.

Sunt genul de căști la care dacă asculți o melodie pe care ai ascultat-o de un milion de ori, mai descoperi ceva în plus. Un instrument care pe alte căști era mascat de un bass mai puternic, o dimensiune în plus din vocea artistului.

Sunt pur și simplu excelente la acest capitol și mi se pare că acoperă tot spectrul de genuri muzicale. Asculți bine pe ele și hip-hop sau muzică electronică dar și un “You Want It Darker” de la Leonard Cohen, un “Blue Hotel” de la Chris Rea, un “God’s Gonna Cut You Down” de la Johnny Cash sau “Tennesse Whiskey” de la Chris Stapleton.

Au un pic de sound bleeding. Cu volumul pe la 50%, o persoană care stă pe scaun lângă tine într-o încăpere relativ liniștită (de exemplu în sala de așteptare de la doctor) își poate da seama ce melodie asculți. Altfel, în metrou sau în autobuz, unde există un zgomot de fond, nu prea.

Și apropo de zgomot. Căștile izolează foarte bine de zgomotul de fundal. Chiar și cu ANC oprit, cupele fac o treabă foarte bună în a te izola pasiv de mediul înconjurător.

Cu ANC pornit căștile fac față cam oricărei situații. Elimină zgomotul unei tastaturi, zgomote de ventilatoare, majoritatea conversațiilor din jurul tău și zgomotul de fond de pe stradă. Cu muzică la un volum scăzut + ANC, toate aceste zgomote dispar. Doar cu ANC pornit, fără să asculți ceva, aș zice că le auzi undeva pe la 20% din intensitatea lor.

Ambient mode își face treaba îndeajuns de bine încât să nu dea mașinile peste tine pe stradă sau să poți auzi o persoană care vorbește cu tine în timp ce asculți muzică. Aici am simțit însă două neajunsuri.

Primul este lipsa unui algoritm de “voice detect”. Adică atunci când căștile își dau seama că tu vorbești, să treacă automat pe “ambient mode” sau să pună pauză. Util pentru un “coborâți la prima?” în autobuz sau “un flat white vă rog”.

Al doilea neajuns este faptul că nu poți seta din aplicație nivelul pentru amplificarea din ambient mode. De exemplu eu mi-aș fi dorit un nivel mai jos pentru zgomotele exterioare pe care le amplifică pentru că uneori cu Ambient mode pornit se aude un mic zgomot de fundal ca un fel de parazit atunci când ești într-o încăpere liniștită și asculți o melodie sau un podcast care are o pauză. Nu-i ceva enervant, iar dacă este o idee de zgomot de fond nici nu-l auzi. Părerea mea este că microfoanele căștilor încearcă să amplifice ceva ce nu există și cu un reglaj al ambient mode-ului s-ar fi rezolvat.

Sonos Ace sunt compatibile cu lossless audio și au și Spatial Audio în formatul Dolby Atmos. Probabil că foarte puțini le vor folosi în aceste situații.

Am și vorbit la telefon prin ele. Sunt fericit să raportez că interlocutorul meu m-a auzit foarte bine și cel mai probabil nici nu s-a prins că nu vorbeam direct în microfonul telefonului.

Aplicația pentru controlul căștilor este chiar cea Sonos, fără să fii nevoit să instalezi altceva. Sunt destul de simpliste lucrurile la acest capitol.

Ai control pentru Noise Canceling, Ambient Mode sau Off. Ai un mic egalizator, Head Tracking ON/OFF, posibilitatea de a conecta căștile prin Bluetooth la două dispozitive.

Sunt setări și pentru butonul de Noise Control și pentru Wear Detection, dacă vrei ca Sonos Ace să pună singure pauză atunci când le dai jos de pe urechi sau să răspundă singure la telefon când le pui.

Integrarea Sonos Ace cu restul sistemului de la Sonos

Sonos a venit aici cu o funcție care mi se pare interesantă și utilă. Sonos Ace au un sistem foarte inteligent pentru a face switch de la sunetul din home theater pe căști. Dai drumul la TV și dacă ai sistem cu soundbar Arc apoi pur și simplu ții apăsat pe butonul acela glossy de volum și sunetul se mută de la TV și soundbar în căști (TV Audio Swap).

Am testat și trebuie să recunosc că-i impresionant. Comutarea sunetului din soundbar în căști se face instant, fără lag, fără să se oprească muzica. Dacă nimerești volumul sunetului din căști la același nivel cu sistemul audio, dacă faci de mai multe ori switch-ul între ele, efectiv poți să te pierzi și să nu mai știi dacă sunetul vine din sistemul audio sau din căști. Căștile și sistemul audio reproduc sunetul identic.

Și în final au și dynamic head tracking, deci dacă te uiți la un film codat cu Dolby Atmos, sunetele se aud diferit în funcție de direcția în care te uiți.

Momentan funcția nu-i disponibilă decât pe iOS pe un soundbar-ul Arc, însă cei de la Sonos spun că urmează să facă rollout și pe soundbar-urile Beam 1/2 și pe Ray și pe Android. Eu unul o aștept cu nerăbdare.

Concluzie

Eu zic că celor de la Sonos le-au ieșit foarte bine aceste căști. Dacă utilizatorii de Android se simțeau lăsați pe afară de lansarea AirPods Max, acum au ceva pe măsură, sub forma Sonos Ace. Sunt niște căști excelente, pe care le recomand oricui, nu doar celor virusați de brandul Sonos. Sunt comode, sunt portabile, sunt ideale pentru muncă într-ub birou open-space sau pentru zboruri frecvente cu avionul. După cum spuneam, le găsiți la eMAG.

Au mici neajunsuri pe partea de “bling bling software”. Dar cel puțin pe partea de calitate a sunetului, de construcție și de ergonomie cred că sunt cele mai bune căști pe care le-am testat vreodată.

Din punctul meu de vedere a meritat așteptarea, iar hype-ul din jurul lor nu este degeaba.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: