Review căști de gaming ASUS ROG Theta 7.1 cu DAC și patru drivere de sunet

By | May 20, 2020

De fiecare dată când văd un model high-end de căști de gaming de la ASUS zic că au exagerat cu specificațiile. Și apoi vine anul următor și aflu că au mai găsit o modalitate de a mai înghesui ceva în plus în căștile lor. Căștile de gaming ASUS ROG Theta 7.1 vin cu un DAC integrat, câte un driver pentru fiecare canal audio și microfon cu AI noise cancelling. Așadar am vrut să le testez și pe parcursul acestui review mi-am propus să văd dacă cele de mai sus merită banii în plus sau sunt doar vorbe frumoase.

 

Specificații

  • Conexiune prin USB sau USB Type-C;
  • DAC Asus integrat;
  • Patru drivere ESS cu 4 difuzoare per cască: unul de 40 mm și restul de 30 mm;
  • Impedanță de 32 Ohmi, răspuns în frecvență 20-40.000 Hz;
  • Microfon cu AI noise cancellation;
  • Greutate: 650 de grame;
  • Iluminare compatibilă cu Aura Sync
  • Disponibilitate: eMAG, evoMAG

Design și construcție

Din punct de vedere al construcției, căștile sunt masive. Țipă “heey, look at me, I’m a gamer!!!”, de îndată ce le scoți din cutie, iar chestia asta nu pot să spun că îmi place neapărat, însă având în vedere cele patru drivere integrate, dimensiunea lor este justificată. Pad-urile sunt atât de mari încât am crezut că-mi vor acoperi urechile cu tot cu obraji. Totuși, după ce le-am pus pe cap nu am simțit niciun disconfort. Singurul moment în care devin un pic inconfortabile este atunci când sunt ținute pe gât, așa că recomand un suport ca cel de mai jos (de la IKEA). Deși sunt de două ori mai grele decât ASUS ROG Strix Fusion 500, purtate pe cap nu mi s-au părut atât de grele. Poate din cauză că m-am obișnuit eu să port tot felul de antene parabolice. Decât căștile, mai degrabă m-a incomodat cablul din cauciuc rigid, care este conectat la ambele pad-uri și care uneori te incomodează în jurul gâtului. L-am simțit mereu acolo.

 

Headband-ul este dublu: plastic dur deasupra și o perniță pentru cap, foarte confortabilă. Șina de metal este prinsă cu două șuruburi de un ansamblu de plastic. Nu știu ce să zic în privința rezistenței acesteia, căștile sunt destul de grele, timpul va demonstra dacă soluția aleasă de ASUS este ok sau nu. Pad-urile nu pot fi rotite 180 de grade, așa că la transport vor ocupa destul de mult spațiu în ghiozdan.

Microfonul este detașabil, dintr-un cablu semi-maleabil. Per total microfonul este discret și nu este așa de “in your face” precum un microfon cu burete, nici măcar când este LED-ul roșu aprins. De fapt cred că în gămălia microfonului sunt 2 microfoane, unul pe interior, pentru vocea ta, și unul pe exterior, pentru a detecta și anula zgomotele de fond.

Căștile vin cu încă o pereche de pad-uri, care teoretic sunt diferite de primele. Unele sunt pentru sesiuni mai scurte de gaming, altele sunt mai “respirabile”, pentru sesiuni mai lungi. Puse unele lângă altele, eu nu am reușit să-mi dau seama care sunt care, dar nu mi se pare că urechile mi s-au încălzit pe parcursul a 3-4 ore de gaming. Izolarea nu se face complet, deci atât timp cât nu ai volumul dat prea tare, vei auzi când strigă soția la tine 🙂

La capitolul design am apreciat foarte mult că nu mai sunt glossy și că nu mai au control tactil ci butoane fizice pe pad-ul stâng. Au o rotiță pentru volume up/down iar prin apăsarea ei se oprește sau pornește microfonul, care are un mic led roșu în vârf pentru a semnala acest lucru. Pe lângă asta, mai au un slider pentru “Phone” și “PC/NB”. Dacă Phone și PC știu ce înseamnă, nu am reușit să-mi dau seama ce înseamnă “NB”. În fine, un alt avantaj al căștilor, care poate nu reiese instant, este că pot fi folosite și cu telefoane cu USB Type-C. În afară de cablul USB Type-C, căștile vin cu un adaptor pentru USB normal.

Software

Aici nu prea am înțeles exact strategia ASUS. Se pare că pentru a avea control complet asupra căștilor, trebuie să instalezi două aplicații: ROG Armoury II și Armoury Crate. Din ce am înțeles eu, aplicația ROG Armoury este esențialul. Căștile îți oferă aici un panou de control destul de cuprinzător, cu setări pentru tot ce ți-ai putea dori: un VU Meter pentru a ști dacă sunetul este trimis în căști, slider de volum, selector pentru modul Stereo sau 7.1, selector pentru frecvența de sampling (44.1, 44.8 sau 96 kHz), control pentru volum microfon, presetări pentru sunet (Flat, FPS, Gaming, Movie, Music, Racing, RPG), Virtual Surround ON/OFF, Reverb ON/OFF, selector pentru scenă (Live, Studio, Theater, Church, Cave, Stadium, șamd), un Equalizer manual sau profiluri de Rock, Techno, Vocal, Hip Hop, Classic, slidere pentru bass boost și clarity (compressor nu știu ce face), și câteva setări pentru microfon: AI Noise-Cancellation ON/OFF, Noise gate și Perfect voice. Reiterez, tot ce ți-ai putea dori! Eu unul apreciez foarte mult posibilitatea atât de largă de customizare pe partea audio. Tot din ROG Armoury mai poți modifica și diferite setări legate de iluminare.

Eh, în acest sens spun că nu înțeleg strategia ASUS cu privire la a doua aplicație: Armoury Crate, pe care o poți folosi ca să … nu știu exact ce. Știu doar că uneori prima aplicație, ROG Armoury, nu îți dă voie să faci anumite setări dacă nu instalezi și Armoury Crate. Din ce am văzut, singurul lucru pe care-l poți face din Armoury Crate este să sincronizezi culoarea mai multor dispozitive ROG care au Aura Sync.

Sunet

Prima dată am ascultat câteva piese și senzația a fost că sunetul era “almost there” din punct de vedere al preferințelor mele. Am umblat la equalizer, am tras un pic în sus de frecvențele joase și de cele înalte și am ajuns la un sunet foarte plăcut. Scenă amplă, bass profund, bine definit, înalte foarte clare, cât să nu îți zgârie timpanul și să nu creeze ecou. De altfel, am mai ascultat în trecut echipamente care integrează soluții audio de la ESS și de fiecare dată am fost plăcut impresionat. De data aceasta însă doar driverele sunt ESS, iar DAC-ul este făcut in house de ASUS (probabil S1220/S1220A ), așa că eram curios cum sună combinația.

Am conectat căștile și am jucat în principiu meciuri de CS:GO, ca să văd cum se comportă. Am fost mulțumit de performanțele lor. Mi se pare că pe tot parcursul meciurilor am reușit să identific destul de clar ce făceau inamicii pe hartă și în ce loc. De pași nici nu se pune problema să nu îi auzi, însă pe de_dust2 auzeam destul de clar și alte lucruri. De exemplu cum inamicul din tunel schimbă armele între ele, dacă pune vreun graffiti pe perete, dacă face drop la o anumită armă pentru alta sau dacă face zoom cu AWP-ul. Am jucat două meciuri cu căștile setate pe “Stereo” (adică pe două canale) și cu profilul de sunet “Music”, și două meciuri cu ele setate pe 7.1, cu profilul FPS. Sincer să fiu, nu am observat nicio diferență notabilă cu privire la poziționarea sunetului. S-au comportat bine în ambele variante, singura diferență a fost că pe profilul de FPS erau accentuate zgomotele pe frecvențe mai înalte.

În privința microfonului, am folosit Discord și cu excepția momentelor în care îl poziționam prea aproape de nas și mi se auzea respirația, nu am avut plângeri din parte celorlalți coechipieri. Se pare că partea de AI noise canceling funcționează, pentru că deși folosesc o tastatură mecanică zgomotoasă, ceilalți jucători mi-au spus că nu au auzit-o.

Concluzie

În concluzie, aș spune că ASUS ROG Theta 7.1 oferă un sunet foarte bun, atât jocuri cât și în timpul audițiilor. Nu le-aș recomanda datorită sunetului 7.1, ci mai degrabă datorită DAC-ului integrat și a sunetului bun și clar oferit de driverele ESS. Conectarea pe USB Type-C le face o soluție foarte bună pentru cei care nu vor să aibă probleme cu microfonul din cauza combinației dintre o pereche de căști și a unei plăci de sunet de slabă calitate. Le văd ca pe niște căști de folosit exclusiv acasă, de către gamerii hardcore. Nu le recomand pentru luat la purtător, pentru că sunt niște căști mari și ocupă mult spațiu. Totuși, în ciuda dimensiunilor impresionante, căștile sunt foarte comode și bine aerisite pentru sesiuni lungi de gaming.

 

Plusuri: Minusuri:
Sunet foarte bun; Cablul gros din jurul gâtului;
Microfon cu AI noise canceling;
Software cu foarte multe setări pentru sunet

Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: