Brother DCP-T500W este un multifuncțional ce are integrat un sistem CISS (Continuous Ink Supply System) pentru reumplerea acasă a cartușelor. Am vrut să văd și eu cum mă înțeleg cu sistemul, așa că am testat acest model.
- Calitate bună a imprimării;
- Costuri scăzute ale consumabilor;
- Costuri scăzute per pagină printată;
- Conectivitate WiFi;
- 3 ani garanție
Minusuri:
- Lipsa duplex-ului la printare;
- Sistemul CISS este destul de sensibil;
- Nu are display color sau slot de card;
- Printare cam lentă;
- Dimensiuni considerabile.
Ce este CISS și cum funcționează?
Sistemul CISS a pornit inițial ca o alternativă pentru cei care nu voiau să dea bani pe consumabile. Mulți utilizatori cumpărau de pe internet kit-uri de conversie, găureau cartușele imprimantei și le adăugau aceste bidonașe pentru a le reumple mai ușor acasă.
În cazul multifuncționalului Brother DCP-T500W, sistemul este montat direct din fabrică, și în loc de cartușe regăsim doar rezervoare de tuș pentru fiecare culoare în parte. Poți vedea printr-o ușiță când se consumă cerneala, și când ai rămas fără, cumperi un bidonaș și umpli din nou rezervorul.
Imprimare cu Brother DCP-T500W
Primul lucru pe care îl observi la multifuncțional sunt dimensiunile considerabile. Nu este genul de imprimantă cu care să jonglezi prin casă. O pui într-un loc și acolo rămâne. Oricum, nu este bine să o înclini foarte mult pentru că poți avea probleme cu sistemul CISS.
Alimentarea cu hârtie se face prin partea din fața, și tot pe aici ies și paginile printate. Acest lucru este normal, pentru că deasupra regăsim scannerul.
Multifuncționalul acceptă și printarea wireless, iar eu nu am folosit-o decât așa. Deși are doar un display monocrom de o linie, conectarea la rețea s-a făcut destul de ușor. As fi preferat totuși un display mai generos, poate chiar color.
Calitatea printării este foarte bună. Am printat câteva pagini cu rezoluție mare și nu am ce îi reproșa la acest capitol. Mai mult, poate doar mi s-a părut, dar parcă foile nu se umezesc atât de mult încât sa facă valuri. Poate acest lucru ține și de calitatea hârtiei. Printarea este silențioasă însă am văzut că este destul de lentă. Cred că îi ia vreo 30 de secunde să printeze o pagină alb-negru.
Al doilea mare avantaj este costul scăzut al printării. În cazul imprimantei pe care o am acum, un cartuș de 70 de lei poate imprima 180 de pagini, deci un cost de aproape 0.4 lei per pagină. O sticluță de cerneală pentru imprimanta Brother poate printa 6000 de pagini și costă 30 de lei. Rezultă de aici un cost de 0,005 lei per pagină.
Însă funcția căreia într-adevăr îi duc lipsa la capitolul printare este duplexul automat. Nu îmi place și nu mai vreau să stau lângă imprimantă ca sa întorc singur hârtiile.
Încă un aspect de care trebuie să țineți cont dacă vreți o imprimantă cu CISS este că într-adevăr nu trebuie să o bălăngăniți. Eu am mișcat-o de câteva ori de pe măsuță ca să o pozez și spre final am avut probleme cu printarea alb-negru. Probabil că s-a agitat prea mult cartușul. Sunt avantaje ale acestui sistem, dar sunt și dezavantaje. Printezi foarte ieftin, dar trebuie să fii atent.
Concluzie & Preț
Brother DCP-T500W este potrivită pentru cei care caută printare de foarte bună calitate, la un preț foarte mic. Nu aș vedea-o însă potrivită pentru cei care au nevoie de printări rapide sau de duplex.
Prețul este peste media unui multifuncțional clasic cu cerneală, însă vă recuperați banii dacă printați multe foi. Ultima dată când am verificat, multifuncționalul costa 600 lei la eMAG. Puteți verifica prețurile pentru celelalte magazine mai jos:
Brother DCP-T500W – eMAG Brother DCP-T500W – Altex Brother DCP-T500W – evoMAG
Specificații complete:
- Imprimare cu viteza de 16 ipm mono și 11 ipm color (6.000 x 1.200 dpi);
- Scanare cu viteza de 3.37 secunde mono și 4.27 secunde color (1.200 x 2.400 dpi);
- Copiere până la 1.2000 dpi color cu viteză 4.4ipm mono și 2.7 ipm color;
- Capacitate tavă de 100 e coli, ieșire 50 de coli;
- Conetivitate wireless, USB 2.0;
- Dimensiune și greutate: 435 x 374 x 161mm, 7.1kg
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
eMag 699,99 lei, Altex 729,90 lei, evoMag NU este DCP-T500W, doar DCP-T300 la 719,00 lei, per total prețurile sînt foarte mari la ce oferă, chiar dacă are CISS. La același preț (eMag) aș merge pe Canon PIXMA G2400, sau pentru ceva bănuți în plus, aș merge pe Epson, seria WorkForce.
Per total sistemul CISS este recomandat pentru toți cei care doresc să tipărească mult și la preț foarte scăzut, preț reprezentat de însăși de costul hârtiei. Evident, tirajul depinde și de anduranța imprimantei: o imprimantă care nu e destinată pentru tipărire la greu(!), va fi uzată prematur dacă se tipărește agresiv (așa cum am pățit eu).
Pentru o calitate bună a tipăririi dar și pentru a nu strica imprimanta (în special înfundarea capului de imprimare) recomand cerneala de calitate, pentru că oricum se va ajunge la un preț de tipărire foarte mic, chiar mai mic decît prin folosirea cartușelor compatibile.
Ultimul aspect, deloc de neglijat, este calitatea hârtiei, pentru că o hârtie de slabă calitate nu asigură cea mai bună calitate a tipăririi, și în timp ajunge să înfunde capul de tipărire.
De sfaturi e sătulă lumea și plin internetu, nu mai insist.
Ca și alternativă la CISS, pentru imprimantele dotate cu cartușe separate de culoare (trebuie verificat modelul) se pot folosi cartușe autoresetabile, în acest caz, re-umplerea cartușelor este o operațiune manuală, cu seringa. Cu puțintică îndemînare ajungeți să nu vă picurați deloc pe degete. Personal am folosit mai multe imprimante la care am atașat un CISS separat (care totuși nu se compară cu soluția integrată oferită din fabrică!) și acum folosesc cartușe autoresetabile (pe o imprimantă Epson, un model ceva mai vechi).
Spor la tipărit !
Mersi de feedback, Sorin! Am reparat și link-ul către evoMAG, îl pusesem din greșeală tot către Altex. Văd că nici Canon-ul nu are duplex și nu înțeleg de ce. Are Epson-ul, dar e cât un tanc. La cât de mare este, cred că mai bine îți iei un laserjet 🙂
Eu unul am renuntat la imprimantele cu cerneala (care au sens doar daca printezi color din punctul meu de vedere). Din probleme enumar:
1. incarcatul e o corvoada – pentru mine (desi am incarcat de zeci de ori), manca mult timp – 4 cartuse, fiecare incarcate separat, fara sa mesteci culorile, sa te patezi, etc…
2. se infunda cartusele des – daca nu printam 2-3 saptamani, incepeau sa apara probleme desi am schimbat cateva marci de cerneala.
3. in caz de problema, cerneala curgea la greu prin imprimanta si era dificil de curatat.
4. cand se infunda un cartus, tot dansul cu printare de desfundare, etc… mananca timp si cerneala.
Am trecut de cativa ani la imprimanta laser si cel putin pentru mine, e un mare plus. Printeaza MULT mai rapid (incercati cateva zeci de pagini la o imprimanta cu cerneala), fara zgomot si mai curat. Incarcatul se face la 1K pagini si se poate refolosi tonerul (daca se ‘hackuieste’ imprimanta).
Cel putin la vremea respectiva, imprimanta a costat cat o imprimanta cu cerneala + 2 seturi de cartuse de cerneala.
Capul de printare (nu stiu sigur daca asa se numeste si la modelul asta) este consumabil? Adica mai are si alte costuri in afara de cerneala?