Am fost foarte mândru de Jawbone-ul meu, până într-o zi când din senin a murit. Am primit banii înapoi de la Depanero și eram pregătit să aștept modelul următor, Jawbone UP3. Acesta s-a dovedit în final o țeapă, așa că eram resemnat cu gândul că nu o să mai dau banii pe o brățară.
Doar că din senin a apărut Xiaomi Mi Band. Şi cum promitea să facă același lucru ca Jawbone cu un preț de șase ori mai mic și cu o autonomie de patru ori mai mare, n-am putut să zic nu. Iată cum s-a comportat timp de șase luni la mâna mea.
Specificații:
- Bluetooth v4.0, compatibilă iOS și Android
- Baterie de 41 mAh, autonomie
1 lună2 luni - Rezistență la apă și praf – IP67
- Rezistență la temperaturi între -20 și +70 grade C.
- Monitorizare pași + somn
- Alarmă, smart unlock pentru telefon
- Conectare cu Google Fit
- Alerte configurabile pentru apeluri, SMS-uri, aplicații
Ambalaj & Accesorii
În ceea ce privește ambalajele, Xiaomi este un fel de IKEA al electronicelor. Fără bani în plus pe desene și hârtii inutile, găsești în cutie doar ceea ce contează. În cazul de față: trackerul, brățara de cauciuc pe care îl vei monta, încărcătorul și o cărticică de utilizare cu 2 pagini.
Design & Construcție
Două cuvinte-mi vin în minte: eficiență și fiabilitate. Tracker-ul arată foarte bine cu acel aspect de aluminiu polișat și este rezistent la zgârieturi. Are doar teri leduri multi-colore și doi conectori care sunt ascunși în permanență de brățara de cauciuc. Brățara este foarte rezistentă și confortabilă, nu mă deranjează niciodată atunci când tastez, când țin mâna pe mouse sau când dorm. O țin în permanență la mână.
Fiind un gadget relativ ieftin mi-am permis să îl exploatez la maxim. Mai precis, astă vară n-am dat-o jos de la mână cât timp am zugrăvit. Două săptămâni de spart cu ciocanul, dat găuri cu bormașina și cărat saci de moloz trei etaje pe scări. S-a rupt doar acea ureche a brățării, chiar în ultima zi, după ce terminasem cu totul. Aș fi putut s-o port așa, însă am ales să îmi cumpăr altă brățară. Partea frumoasă? Am dat 1.5$ dolari pe o brățară nouă. China.
Funcții
Mi se pare destul de precisă în ceea ce privește măsurarea pașilor, spre deosebire de S Health de la Samsung, care mereu greșește cu câteva sute/mii de pași în plus, în funcție de distanță. Ştie să deosebească pașii de alergare și de când o am, reușesc să-mi fac o rutină prin care să ating 10.000 de pași exact atunci când intru pe ușă. Pe lângă pași mai arată distanța parcursă și caloriile arse.
De fapt, eu am cumpărat-o pentru a-mi măsura orele de somn dormite. În timpul nopții înregistrează automat ora la care te-ai dus la culcare, ora la care ai adormit, ora la care te-ai trezit și cel mai interesant: pentru cât timp ai avut un somn adânc și liniștitor și cât timp ai dormit iepurește.
Am spus în timpul nopții pentru că dacă dormi în timpul zilei nu prea se prinde când adormi. Păcat, mie mi-ar fi plăcut ca la finalul anului să fac o medie și să știu cât dorm cu exactitate pe noapte. Mai nasol este că nici nu poți adăuga manual date despre somn (ca la Jawbone).
Alarma funcționează prin vibrație. E bună pentru că în acest fel te poți trezi tu, fără să trezești și alte persoane din casă. Teoretic știe să te trezească cu câteva minute înainte de ora setată dacă detectează că ești în light sleep, ca să nu riști să intri din nou în deep sleep și să te trezești obosit. Practic, mie mi-a sunat mereu la ora la care trebuie, nu mai devreme. Problema e că nici acum nu prea știu care este procedeul corect pentru a o opri. Apeși pe brățară? Faci un swype? Eu de cele mai multe ori mă trezesc bătând cu degetele în ea, în încercarea de a o convinge să mă mai lase să dorm 5 minute.
Smart Lock-ul funcționează și el bine. Asta presupune că atât timp cât porți brățara la mână, telefonul nu-ți mai cere pattern, PIN sau parolă. Eu am autentificare prin amprentă și Smart Lock mă ajută pentru că atunci când sunt la volan, mai greu nimeresc cititorul de amprente.
Interfață & Aplicație
Interfața este cât se poate de intuitivă, înțelegi din prima ce se întâmplă, ce trebuie să faci și unde trebuie să cauți o anumită funcție. Aplicația este simplistă, însă fiind obișnuit cu cea de la Jawbone, acest lucru mă nemulțumește.
Fără să fie enervant, Jawbone îmi spunea când am stat prea mult timp la birou, când m-am culcat a x-a oară după ora 24 și îmi făcea sugestii de genul: “băi, mai dormi și tu!”, “vezi că săptămâna asta ai făcut cu 50% mai puțini pași decât săptămâna trecută”. Genul acestea de informații pot face diferența între “mai văd și clipul ăsta pe Youtube” și “mă culc acum” sau între a urca cu liftul sau a urca pe scări.
Xiaomi nu prea vorbește cu tine. Îți arată statusul pentru ziua în curs și un grafic pentru restul zilelor. Dacă ții neapărat, poți da un share acestor informații pe rețelele sociale. Nu se poate integra cu alte aplicații (Endomondo, MyFitnessPal, Strava, MapMyRun etc.), în schimb te poți consola cu posibilitatea de a primi notificări pentru oricare aplicație de pe telefon. De exemplu o poți pune să vibreze în cazul unui apel sau al unui SMS. O funcție ce poate fi utilă (sau nu) dacă-ți lași telefonul în vestiar la sală.
Şi ar mai fi un lucru bun. Datorită popularității, mai mulți utilizatori au modat brățara și au dezvoltat în paralel aplicații. Așa că dacă cea oficială nu vă mulțumește, vă puteți distra și așa.
Autonomie
Producătorul spune că autonomia ar fi de 30 de zile. Când am cumpărat-o am așteptat să treacă cele 30 de zile ca să văd dacă se confirmă. Şi am așteptat, și s-au făcut 40, și am așteptat, și s-au făcut 50. Într-un final după 60 de zile mi-a apărut și notificarea că rămân fără baterie. Da, bateria ține minim două luni, uneori chiar și trei. De când am cumpărat-o am încărcat-o de 3 sau 4 ori maxim. În acest ritm, deja devine o provocare să-ți aduci aminte unde i-ai pus încărcătorul.
Concluzii & Preț
Xiaomi Mi Band este cel mai mișto gadget pe care l-am cumpărat anul trecut. Cu excepția aplicației, face la un preț modic exact aceleași lucruri pe care le făcea și marele Jawbone, care a costat muult mai mult. Spulberă orice wearable la capitolul autonomie și preț.
O recomand celor cărora li se par interesante informațiile pe care le oferă însă care nu sunt dispuși să renunțe la un ceas pentru un smartwatch cu autonomie de 1 zi. Sau chiar și celor care nu vor decât să se distreze un pic. Dacă nu vă interesează să afișeze ora sau notificații text, go for it.
Prețuri: La eMAG puteți găsi Xiaomi Mi Band cu 100 de lei. Însă dacă nu vă deranjează să așteptați trei săptămâni, vă recomand s-o cumpărați de pe GearBest cu ~ 55 lei. Dacă nu vă grăbiți, eu spun că nu are rost să vă faceți griji pentru garanție. De asemenea, tot pe GearBest puteți găsi și Xiaomi Mi Band 1S, modelul lansat recent, care poate măsura și pulsul. Arată la fel, aplicația va fi aceeași, dar autonomia scade la 10 zile (conform producătorului).
Dacă ești interesat de asemenea dispozitive, eu am mai testat câteva. Poți găsi mai jos articolele:
- Jawbone UP24 – Accesoriul distinctiv
- Samsung Gear Fit – Ceas sau brățară?
- Microsoft Band – Hands on rapid
- Vector Watch – Design și autonomie
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ai luat-o din depozitul european sau China?
Am luat-o din România când am luat-o 🙂
Niciodata nu ti s-a blocat? De vreo doua ori am patit sa se blocheze in sensul ca desi telefonul o vedea (ca semnal de bluetooth) nu se conecta deloc si nici nu se mai incarca.
Am reusit sa o deblochez printr-o metoda pe care, cand am citit-o initial, am crezut ca e un hoax: metoda frigiderul – se lasa bratara in frigider (nu in congelator) cam 24-48 de ore. Apoi se repune la incarcat si se poate conecta ca si cum nu s-a intamplat nimic 🙂
Bineinteles, nu am crezut ca o fi frigiderul meu magic, dar nu imi dadeam seama de ce functioneaza aceasta metoda. Din cate am inteles, respectiva operatiune ar duce la descarcarea bateriei si astfel se realizeaza reset-ul.
Sau astepti 2-3 luni pana se descarca. /jk
Alarme pe vibratii toata ziua si o dai gata.
Mie nu mi s-a blocat așa niciodată. Mai dă uneori “failed to update” din aplicație, înainte aveam problema asta mult prea des din cauza telefonului (Note 3). Acum am schimbat telefonul și nu mai am probleme.
Da, metoda magică este valabilă pentru orice acumulator. Bateriile se descarcă mult mai repede la frig.
Am luat-o si eu de pe Gearbest in noiembrie…e cam singurul magazin care livreaza in Europa Mi Band-ul si poti fi sigur ca e originala. Se poate face integrare si in Google Fit pentru statistici mai complexe.
Nu mai vorbi prostii, geekbuying e un altul! Eu mi-am luat de acolo note 2 prime. Și mai sunt și altele care livrează în Europa, everbuying, giztop (scapi de vamă), aliexpress (nu-i așa de încredere; mulți comercianți, un fel de olx)…
Eu recomand pentru dispozitive geekbuying.
Pentru accesorii everbuying, giztop.
Am luat folia de sticlă de la everbuying, 3 săptămâni a durat să ajungă la 1 dolar.
Geekbuying mai livrează și din Spania, garanția o poți avea acolo. Din câte știu, sunt mai mulți nemulțumiți de gearbest
Altceva, interesant articolul. O tot vedeam pe site-urile chineze și nu înțelegeam la ce folosește!
Da, sunt câteva magazine care livrează în România. Garanția oricum nu prea mă interesează la un astfel de device. Decât s-o trimit în Spania la garanție, e mai ieftin să iau una nouă.
Am dat acum o săptămână o primă comandă pe Geekbuying, să vedem ce se întâmplă 🙂
Update cu privire la baterie: am activat minim 8 ore pe zi functia de alerta prin vibrare (facebook, whatsapp, mail, mesaje, apel) rezultate = 5% remaining and Charged 31 days ago. ( Chiar imi place foarte mult faptul ca las telefonul pe silent si stiu mereu daca sunt sunat fara sa deranjez mediul de lucru de la birou ).
Salut mi-am facut si eu cadou de Mos Nicolae bratara Xiaomi mi fit band 3. Eu alerg mult, si cred ca nr de pasi zilnici ii afecteaza si autonomia. Tin banda conectata cu telefonul 16-17 ore. Cand dorm o deconectez de la bluetooth. Si ma tine max 8 zile. 8zile. Cand o pun la incarcat mai are baterie intre 10-16%.
E diferență mare între Mi Band 1 pe care am avut-o eu și Mi Band 3. A mea nu avea display. De aici și diferența majoră de autonomie.