Review bec și priză smart de la TP-Link cu control prin Google Assistant

By | December 22, 2017

Salut, numele meu este Marius și recunosc că vorbesc cu obiectele de prin casă. În principal cu priza TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100 și cu becul TP-Link Smart Wi-Fi LED Bulb LB130, pe care le controlez din vară prin intermediul Google Assistant.

Alteori folosesc aplicația Kasa pentru a le controla, în timp ce Alice râde periodic de mine, pentru că uneori ar fi mai simplu să apăs pe buton.

Becul TP-Link LB130 este destul de simplu și intuitiv de folosit. Este pe soclu E27 (adică pentru fasung normal), are 11 W și are o luminozitate de 800 de lumeni. Ca să-l “instalezi” trebuie doar să-l înfigi în soclu, să apeși pe întrerupător, iar după ce se aprinde, aplicația Kasa îl conectează la rețeaua wifi. Îi poți seta o pictogramă și îi poți da un nume. Poate fi controlat prin această aplicație și din afara rețelei, dacă îți faci un cont TP-Link.

Dacă vrei să-l pornești din telefon, trebuie să-l ții mereu aprins din întrerupător, și când vrei să-l stingi, să o faci din aplicație. Eu l-am montat pe hol și l-am denumit simplu, BEC. Dacă aș fi avut mai multe, probabil i-aș fi zis “bec hol” sau “lampă”, în funcție de unde l-aș fi montat. Apropo, deși întrerupătorul are un LED, becul nu pâlpâie, așa cum se întâmplă cu alte becuri.

Prin aplicație poți seta temperatura culorii alb (între 2700 și 9000 K), intensitatea becului sau îl poți colora în orice culoare RGB. Are și un mod prin care preia locația de pe telefon și imită culoarea soarelui. Deocamdată îl folosim mai mult ca lumină de fundal când ne uităm la un film, însă având în vedere că îl poți seta între ce ore să pornească și să se oprească, vreau să-l pun în dormitor, să mă trezească imitând lumina soarelui. Ar fi util și în caz că plecăm de acasă, să-l programăm să se aprindă într-un anumit interval orar.

Priza TP-Link HS100 este și mai interesantă. Are un buton de WPS și un buton-LED de on/off, care este roșu dacă nu este conectată la wifi sau verde atunci când este conectată. Poate suporta o sarcină de maxim 16A, ceea ce este destul, zic eu. Este un pic mai voluminoasă, așa că s-ar putea să acopere și următoarea gaură dintr-o priză dublă.

Iată ce șcenarii de utilizare i-am găsit eu:

  • Poți pune un convector în ea, care să pornească la anumite ore (am făcut asta);
  • Dacă ştii cât durează încărcarea telefonului , o poți folosi să-l încarci și o programezi să se oprească dupa 1:30 min, ca să nu-l ții în tensiune mai mult decât este nevoie;
  • Pui o veioză în ea şi o opreşti şi porneşti chiar şi când nu eşti acasă (are acest mod de speriat hoții);
  • O puteți monta la unitatea de aer condiționat, pentru a o programa să pornească înainte să ajungeți acasă;
  • Eu am pus camera de supraveghere în ea, am setat-o să pornească automat după ce plec la muncă și o oprește Alice când ajunge acasă.
  • Poți să pornești slow cooker-ul cu ea, ca să fie mâncarea făcută când ajungi acasă;
  • Poți să aprinzi şi să stingi beculeţele de Crăciun (dacă ai 4 instalații, le bagi pe toate în ea);
  • Poți să aprinzi espresorul dimineaţa când te trezeşti, ca să își facă ciclul de curățare;
  • O poți folosi la un sandwich maker din acela care nu are buton de on și off;
  • Poți să iluminezi o alee întunecată din faţa casei înainte să intri pe ea;
  • Și un scenariu mai fantezist pe care l-am citit: cineva și-a integrat brățara smart de la mână cu IFTTT, ca să stingă totul în jur dacă brățara detectează că a adormit;

Evident, priza reține setările dacă o muți în alt prelungitor, și dacă este setată să se oprească sau să pornească la o anumită oră, va face acest lucru indiferent dacă pică rețeaua wireless. În caz că pică wifi-ul, singura problemă ar fi că nu o poți închide dacă te bazai că faci asta din aplicație.

În concluzie, scenarii de utilizare ar fi foarte multe, totul ține de creativitatea sau de nevoile utilizatorului. Eu le-am integrat pe amândouă în Google Assistant (am scris aici un ghid) și îmi face mare plăcere să zic: “Ok Google, dim the light by 25%” sau “Ok Google, make the lights green”. Probabil că sunt gadgeturile cu care mi-a făcut cea mai multă plăcere să mă joc în 2017.

UPDATE: Pentru priză vă recomand modelul TP-Link HS110, care măsoară și consumul și este acum la ofertă, la un preț mai bun.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Review bec și priză smart de la TP-Link cu control prin Google Assistant

  1. Ovidiu

    Interesant, insa cu priza TP-Link HS100 in afara de aprins/stins veioza nu poti face altceva. Toate electrocasnicele mici sau mari din comert necesita activare din butonul propriu pentru pornire in momentul in care sunt conectate la electricitate.

    Reply
    1. Revo Post author

      Păi toate scenariile pe care le-am enumerat sunt testate. Aerul condiționat pornește, slow cooker-ul, espressorul, sandwich maker-ul, instalația de brad, convectorul.

    2. Dan Pavelescu

      Aerul condiționat pornește la revenirea curentului (de fapt revine la ultimul status din momentul în care i s-a tăiat curentul) doar dacă este inverter. Cred 🙂

    1. Revo Post author

      Amândoi suntem ingineri telecom și am studiat în facultate toate undele și radiațiile posibile. La nivelul ăsta de putere nu sunt riscuri.

Spune-ți și tu părerea: