Mi-a plăcut prima generație Zenfone însă din cauza dimensiunilor știam că va rămâne un telefon pe care îl vor prefera mai mult cei pasionați de specificații. Zenfone 3 capătă și mai multe îmbunătățiri le capitolul hardware dar în același timp adoptă și un design elegant, care ar trebui să îl transforme într-un telefon potrivit pentru oricine. Chiar și după schimbarea de look, rămâne în continuare acel telefon best-buy, pe care dai cu 50% mai puțin decât pe un flagship, dar pe care ai tot ceea ce contează.
Specificații ASUS Zenfone 3 (ZE552KL)
- Display 5.5″ Super IPS+, 1080 x 1920 (401 ppi)
- Chipset Snapdragon 625 (Octa-core 2.0 Ghz) și 4 GB RAM
- Capacitate stocare de 62 GB + slot pentru card micro SD
- Cameră foto 16 MP, f/2.0, focalizare prin laser + detecție fază + autofocus continuu, OIS, Senzor Sony, filmare 4K + cameră secundară MP, f/2.0 – 1080p
- Audio Hi-Res 24 biți/192 Khz + Radio FM
- Baterie 3.000 mAh, nedetașabilă
- USB Type C, cititor de amprente, dual sim (al doilea SIM intră în locul cardului micro SD)
Pe lângă ZE552KL, mai este și modelul ZE520KL, care are display de 5.2″, mai puțină memorie RAM, spațiul de stocare și baterie mai mici.
Ambalare & Accesorii
Cutia are un albastru metalizat frumos și conține: telefon, pin pentru scos SIM, căști cu protecții de silicon, încărcătorul de 5V și 2A, cablul USB Type C și niște cărticele. Căștile sunt albe și arată binișor:
Design & Construcție
Cu excepția senzorului de amprente mutat de pe partea frontală pe spate, telefonul seamănă cu Galaxy S6 sau Galaxy A5, până la punctul în care ajungi să le confunzi. Pentru mine este de bine, așa ar trebui să arate un telefon frumos după gusturile mele. Iar materialele folosite sunt premium: margini din aluminiu și sticlă pe spate.
Pe partea frontală display-ul ocupă 70% din suprafață, în partea de sus este LED-ul de notificări și camera frontală iar în partea de jos a ramei sunt cele trei butoane capacitive. Pe lateral avem tăvița de SIM/card într-o parte și butoanele de volum și power pe cealaltă. Butoanele au un șablon frumos, striat.
Pe muchia de sus a telefonului avem jack-ul audio iar jos portul USB Type C, microfonul și difuzorul. Pe spate avem senzorul de amprente și camera (care nu este la nivel cu carcasa), ambele cu un contur din aluminiu. În funcție de cum bate lumina, pe spate vor apărea niște reflexii foarte frumoase.
Telefonul mai are 4 variante de culoare, la fel de frumoase, dar mie mi-ar fi plăcut să regăsesc și roșul acela intens de la generația trecută.
Interfață Zenfone 3
Am impresia că cei care au construit interfața au vrut să arate că poți face chiar orice cu acest telefon. Motiv pentru care au sărit calul, iar telefonul este plin de bloatware. Primești tot felul de notificări de la tot felul de aplicații care vor să optimizeze ceva, că bateria poate fi economisită cu 0.1% dacă faci nu-știu ce la nu-știu-ce aplicație, filmulețe create automat, teme de descărcat. Sunt două aplicații pentru support: una pentru a căuta soluții pe un forum și una pentru a intra în legătură cu un consultant. Şi peste toate astea, la crème de la crème, ai și o aplicație de optimizat notificări. Notificări-ception!
Partea bună este că majoritatea acestor floricele se pot dezinstala. Mai toți producătorii de Android au avut la început telefonul plin de bloatware și în ultimi ani s-au rafinat, renunțând aproape complet la aplicațiile lor.
Încă un lucru pe care mi l-aș dori de la Asus în general ar fi o tastatură mai bună și un dicționar în limba română. Mai avem o tabletă Asus și acolo este aceeași problemă. Nu îmi place să instalez tastaturi custom însă cea stock de la Asus are diacriticile poziționate incomod, butonul din stânga jos mă bagă în setări (eu fiind obișnuit ca de acolo să comut între litere și caractere). Cu ocazia asta am instalat Redraw keyboard și am constat că e chiar ok.
În rest, chiar poți face de toate cu telefonul, cu home screen-ul sau cu lock screen-ul. Poți selecta câte aplicații să ai pe un rând, ce dimensiune să aibă iconițele, dacă să fie aranjate automat în foldere sau să fie afișate toate în drawer. Un lucru pe care nu îl poți face este să renunți la acele 4 “unelte”, trecute în cerc verde în bara de notificări (poza 3). Iată și un tur rapid al setărilor:
Cameră foto
Camera foto este mai bună decât camerele pe care te-ai aștepta să le găsești pe un telefon din această gamă de preț, dar interfața are și ea momentele ei. Dynamic range-ul este bun, iar din punct de vedere al cromaticii, pozele ies bine, doar culoarea roșu mi se pare că se duce uneori spre mov.
Are și un mod Ultra Low Light prin care se scad megapixelii dar se produce o fotografie mai luminoasă. Este bună pentru fotografii tip peisaj. Iată un exemplu before/after:
În general camera este plină de funcții, găsești aici tot ce îți dorești, inclusiv un mod complet manual:
Spuneam că are și ea momentele ele, pentru că am observat că uneori se întâmplă să apeși pe buton, să auzi sunetul de declanșare și apoi să miști telefonul, obținând o poză mișcată. S-a mai întâmplat să fac poza, să intru rapid în galerie și să îmi arate o poză anterioară. Sau cel mai amuzant: după ce am făcut o poză mi-a zis că galeria este goală. Am avut un mic atact de cord până să intru în galerie și să descopăr că de fapt nu este așa. Acestea sunt mici glitch-uri care în mod normal ar trebui să se rezolve printr-un update de soft.
Hardware & Performanță
Aici nu am de ce să mă plâng, mi-a plăcut cum s-a comportat. Nu a fost niciun moment în care telefonul să gâfâie. Am jucat și două jocuri (Pokemon Go și NFS No Limits) și s-au mișcat curat ca lacrima. Display-ul luminos (chiar și la soare) ajută la orice aplicație grafică. Sunetul (cu căștile mele Pioneer) este foarte ok, cititorul de amprente nu a dat niciodată greș.
Autonomia este de o zi încărcată sau de două zile lejere. Bateria telefonului rezistă cât să am confortul psihic necesar să las încărcătorul acasă dacă mă duc la muncă. Am făcut un drum de 30 de minute cu Waze-ul pornit și nu i-a scăzut bateria decât cu 8%. La Galaxy S6 i-ar fi scăzut cu 30-40%. Iată două cicluri de utilizare:
Se încarcă de la 10% la 100% în aproximativ două ore, iar singurul regret aici este că nu are quick charge. Dar poate că e mai bine așa. Telefonul nu s-a încălzit niciodată, și nici nu a explodat 🙂
Concluzie
Asus Zenfone 3 este de acum telefonul best-buy pe care îl voi recomanda tuturor celor care nu vor să-și doneze un rinichi pentru a cumpăra un flagship. Are design premium, are performanțe solide și autonomie bună. Singura hibă e cu bloatware-ul, dar se poate rezolva. Având în vedere că are și două versiuni de display, va fi ușor să-l ofer drept recomandare atât celor care caută un telefon mai micuț, cât și celor care nu se sperie de un display de 5.5″.
Plusuri:
- Design frumos, materiale premium;
- Cameră bună;
- Preț decent;
Minusuri:
- Nu are Quick Charge;
- Bloatware;
În momentul de față, versiunea pe care am testat-o eu, cea de 5.5″, 64 GB și 4 GB RAM, costă în jur de 1.650 lei. Mai jos puteți verifica prețul telefonului la fiecare magazin unde l-am găsit în ofertă:
Verifică preț – eMAG Verifică preț – evoMAG Verifică preț – Altex Verifică preț – PC Garage
Notă: Telefonul a fost primit la lansarea Asus Zenfone 3 în România.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Momentan am un Zenfone 2 ZE51ML. Îl am de aprox 6 luni și m-am orientat către acest model pentru raportul performanta pret + faptul că e dual sim (chiar dual stand by). Sunt mulțumit de el, dar cum eu schimb telefonul cam la doi ani, aștept Zenfone 4 🙂 Quick charge-ul îmi este destul de util cand sunt acasă, de multe ori uit să îl încarc, dar stiu ca în 30 de Min am ~ 80℅.
Oricum, foarte frumos noul model si clar îl voi recomanda si eu așa cum am recomandat Zenfone 2 până acum pe baza experienței mele.