Am testat mai bine de o săptămână noul Asus Zenfone 2, primul smartphone cu 4 GB memorie RAM. M-am înțeles de minune cu el și folosindu-l ca telefon principal am descoperit că nu este nimic mai prejos decât telefonul meu, care a costat dublu la vremea respectivă.
Să vă spun rapid care sunt plusurile și minusurile lui și apoi discutăm mai pe larg și alte aspecte interesante despre telefon.
Plusuri:
- Design reușit, culori plăcute
- Preț foarte bun
- Specificații excelente
- Fast charging
Minusuri:
- Mult bloatware
- Alegere ciudată pentru baterie
Asus are 3 modele de Zenfone 2 iar ordinea este aceasta: ZE551ML > ZE550ML > ZE500CL. Cel testat de mine este ZE551ML, este vârf de lance și are următoarele specificații:
- Display 5.5″ cu rezoluție 1080 x 1920 – Gorila Glass 3
- Procesor Intel Atom Quad Core Z3580 cu 2.3 GHz și 4 GB RAM
- Stocare internă 32 GB + slot de card
- Cameră foto 13 MP și filmare video 1080p
- Dual SIM, 4G, suportă toate protocalele WiFi
- Baterie de 3.000 mAh
Modelul următor, ZE550ML, are același display de 5.5″ dar la o rezoluție de 720 x 1080 și procesor Intel Atom Z3560 Quad Core la 1.8 GHz și doar 2 GB RAM. Ultimul (ZE500CL) are display mai mic, de 5″, procesor Dual Core de 1.6 GHz, cameră de 8 MP dar și baterie de 2.500 mAh. Părerea mea este că ar trebui să cumpărați extremele. Fie pe cel pe cel mai bun, fie pe cel de 5″ dacă nu vă interesează specificațiile. Cel testat de mine este cu doar 200 lei mai scump decât cel din mijloc și cred că merită acei bani în plus.
Ambalare & Accesorii
Cutia în care vine este din doua bucăți și este destul de interesantă. Una dintre bucăți are marginile tăiate cumva la 45 de grade și pe lateral are niște perforații prin care se pot vedea câteva specificații ale telefonului.
Pe lângă manualele de utilizare, mai găsim acolo căștile, al căror design (și sunet) mi-a plăcut foarte mult, și încărcătorul care este un pic cam butucănos. Totuși, încărcătorul nu este butucănos degeaba. Asus Zenfone 2 are funcția de fast charging și ajunge la 60% încărcare în doar 40 de minute. Încărcătorul are două circuite interne și funcționează atât la 9V și 2A pentru încărcare rapidă dar și la 5V și 2A. Deci îl puteți conecta și la alt gadget fără să vă fie frică.
Design & Construcție
Lucrul care mi-a plăcut foarte mult este că telefonul este 100% simetric. Butoanele de volum le are poziționate pe spatele curbat ca la LG iar deasupra lor este camera și flash-ul. Butonul de power este pe muchia de sus și rămâne pe capac când îl detașezi. Având în vedere dimensiunile telefonului, poate că ar fi fost mai bine ca butonul de power să fie amplasat lateral. Dar eu iubesc simetria atât de mult încât nu consider asta un minus. Nu am folosit butonul de power foarte des și am deblocat telefonul mai tot timpul prin două tap-uri pe ecran, tot ca la LG.
Pe partea frontală, sub butoanele Android-ului. Rama este polișată foarte frumos și lumina care cade pe telefon crează mai tot timpul un efect interesant. Mi-ar fi plăcut ca cele 3 butoane pentru Android să fie luminate sau să fie încadrate pe ecran ca la Nexus 5 pentru că noaptea nu le poți vedea dar m-am obișnuit după 2-3 zile cu ele.
Sub capacul de plastic avem două slot-uri, pentru microSIM și pentru slotul pentru card. Spuneam la minusuri de “alegerea ciudată pentru baterie”. Ideea este că deși ai un capac detașabil și vezi bateria prin două gratii, tot nu o poți scoate. Dacă tot este așa, poate ar fi fost mai bine să facă telefonul dintr-o singură bucată, fără capac, micșorându-i astfel dimensiunile. Dar poate ar fi crescut și prețurile pentru o carcasă unibody, caz în care-l prefer așa 🙂
Telefonul mai este disponibil și în alte culori: negru, gri, alb ceramic sau un auriu discret. Dar culoarea celui pe care l-am testat eu – glamour red – mi se pare cea mi frumoasă și dacă mi l-aș cumpăra, așa mi l-aș cumpăra.
Interfață & Performanțe
Interfața lui Zenfone 2 îți oferă toate posibilitățile pe care ți le-ai putea dori de la un telefon de top. Regăsești pe acest telefon toate inovațiile pe care Samsung (și LG mai nou) le-au implementat pe telefoane cu preț dublu. Poți redimensiona ferestrele aplicațiilor, știe și câteva gesturi, are și modul acela extrem de economisire a energiei. Un lucru pe care l-am apreciat a fost că poți selecta procentul de baterie rămas la care să intre automat în funcțiune acest mod.
De asemenea poți automatiza destul de bine intervarele orare în care să intre în modul do not disturb și ce apeluri sau notificări sunt permise să treacă de el. Sau îl poți configura să lase apelul să treacă dacă s-a repetat de 2 sau 3 ori. Mi s-a părut foarte utilă această funcție.
Pe lock screen poți adăuga scurtături către aplicații sau poți defini niște gesturi care să lanseze anumite aplicații. De exemplu dacă desenezi litera “W” cu degetul pe ecran, să-ți deschidă browserul șamd. Şi la home screen am găsit ceva interesant. Îți poți aranja iconițele cum vrei tu pe o pagină și o poți salva. Astfel, dacă ștergi acea pagină vreodată, poți restaura ordinea iconițelor din salvare. Dar nu poți adăuga mai mult de 4 pictograme pe rând.
Telefonul vine plin de aplicații. Prea multe după gustul meu, Asus nu a știut când să se oprească. Când l-am pornit avea deja 4 pagini de aplicații în meniu, fără să am eu nimic instalat pe el. Da, le poți șterge, dar până să ajungi să faci asta unele dintre ele sunt de-a dreptul enervante. De exemplu nu am reușit să fac antivirusul care vine preinstalat (Dr. Safety) să mă lase în pace. Decât atâtea aplicații, mai bine s-ar fi străduit să facă o tastatură pentru limba română. Mie nu-mi place să folosesc tastaturi 3rd party dar aici am fost nevoit pentru că Asus Keyboard nu are și romanian la input languages.
Dintre toate, singura aplicație care mi s-a părut genială a fost Asus Weather, pe care-mi pare rău că n-o pot instala și pe telefonul meu. Pe lângă informații despre temperatură, îți dă detalii și despre nivelul UV pe o scară de la 0 la 12, îți arată și un grafic cu ora la care răsare și apune soarele, ca să știi cât la sută din zi a trecut.
În Antutu am obținut ~47.500 de puncte și telefonul a fost clasat undeva deasupra lui OnePlus One și sub Note 4. Mi s-a părut amuzant că am obținut mai puține puncte după ce am apăsat pe butonul de “memory boost”.
Bateria a rezistat 1 zi pe modul balanced. Mă așteptam la mai mult de la cei 3.000 mAh, dar probabil că poți trece de o zi după ce te obișnuiești cu el și dezactivezi tot bloatware-ul.
Cameră Foto
Camera foto este bună însă îi lipsește ceva care s-o facă excelentă. Pe timp de zi face pozele corect, rapid și focalizează bine. Ca o chestie care ține de preferințe, mi-aș fi dorit niște culori un pic mai saturate, poate și din cauză că sunt obișnuit cu camera de la Samsung, care supra-saturează intenționat unele poze.
În lumină slabă mi se pare că se comportă un pic ciudat și anume că întunecă intenționat pozele ca să te împingă să folosești modul low-light. Mod care de altfel funcționează foarte bine și trage pozele rapid, fără să te mai pună după să aștepți procesarea pozei, așa cum se întâmplă la al meu. De exemplu cele două serii de poze sunt trase fără și apoi cu acest mod activat. În primele două s-a descurcat ok și a adăugat câteva detalii la scara blocului. În ultimele două poze, scena reală arăta mai degrabă ca în a doua poză și așa ar fi trebuit să arate de la început.
Camera are foarte multe moduri. Ştie să facă HDR, timelapse, gif-uri, selfie-uri în care poți regla saturația pentru ruj, o mască fină pentru obraji (fetelor) și multe alte nebunii cum ar fi focalizarea selectivă sau time rewind, dar n-am văzut slow motion. Apreciez foarte mult faptul că ai și posibilitatea de a face fotografii pe modul manual. Poți regla tu timpul de expunere, balansul de alb, compensare și ai chiar și o nivelă pe ecran, care îți arată dacă îl ții înclinat mai la stânga sau la dreapta. Acest mod manual mi s-a părut mai ușor de folosit decât la S6.
Ca o concluzie aș spune că are o cameră care este ajutată foarte mult de software, care bate majoritatea telefoanelor de pe piață dar care nu ajunge la nivelul camerelor de la telefoanele de două ori mai scumpe.
Accesorii Asus
Odată cu telefonul, Asus a lansat și câteva accesorii oficiale. Partea mișto este că am tot văzut telefonul în oferta magazinelor cu unul dintre aceste accesorii cadou. Deci nu este exclus să le primiți dacă prindeți o ofertă bună.
Husa Flip View mi-a plăcut mai mult decât S Cover-ul de la telefonul meu. Se montează în locul capacului de pe spate și nu mărește dimensiunile telefonului. A mea are două colțuri ieșite în afară care mi-au și rupt buzunariul blugilor din cauza asta.
Oferă acces la destul de multe funcții față de celelalte huse de acest fel pe care le-am testat.
Bateria externă de 10.050 mAh disponibilă în culorile telefonului este oricând bine-venită la casa omului. Pe ea scrie că oferă mai mult de două încărcări complete pentru telefon. Dar asta ar fi în cazul ideal în care pui telefonul la încăcat și nu te atingi de el. Eu am testat-o și verificând din când în când una-alta pe telefon, mi-a oferit fix două încărcări full.
Concluzie & Prețuri
Zenfone 2 respectă întocmai codul dispozitivelor Asus. Este un produs serios, bine gândit, cu specificații excelente și cu un raport calitate-preț excelent. Din punctul meu de vedere, este cel mai bun phablet pe care-l poți cumpăra cu ~ 1.500 lei. Şi dacă nu te deranjează dimensiunea display-ului, ar putea fi cel mai bun telefon pe care-l poți cumpăra la acest preț.
Apreciez foarte mult că Asus știe să aleagă funcțiile care contează la un dispozitiv și încearcă crească nivelul produselor fără să crească și prețurile. Asta spre deosebire de liderii pieței care s-au culcat pe-o ureche și s-au obișnuit să ceară prețuri din ce în ce mai mari pe dispozitive, fără ca aceste prețuri să fie susținute din spate de fiabilitate sau de funcții cu adevărat utile.
Iată de unde-l puteți cumpăra, la ce variante și la ce prețuri:
- Asus Zenfone 2 ZE551ML – eMAG – 1.650 lei
- Asus Zenfone 2 ZE551ML – MarketOnline – 1.580 lei
- Asus Zenfone 2 ZE551ML – evoMAG – 1.580 lei
- Asus Zenfone 2 ZE551ML – PC Garage – 1.580 lei
- Asus Zenfone 2 ZE500CL – eMAG – 900 lei
- Asus Zenfone 2 ZE500CL – MarketOnline – 900 lei
- Asus Zenfone 2 ZE500CL – evoMAG – 880 lei
- Asus Zenfone 2 ZE500CL – PC Garage – 900 lei
Prețuri actualizate pe 21 iunie 2015.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
La ce caracteristici are..ce-ti mai trebuie samsung sau iphone? 🙂
Una peste alta, da, ofera tot ceea ce are nevoie un utilizator de smartphone, poate chiar mai mult. Doar ca iphone 6 sau Samsung s6 edge..ofera mai multa clasa…stil.
Mie mi se pare că are deja un design destul de frumos. Dacă ar fi fost să aleg eu un singur capitol la care să se mai facă îmbunătățiri, aș fi ales dimensiunile.