Am început, destul de timid, să caut un laptop nou, pentru că Darth Vader este pe moarte. Mi-am făcut un checklist cu ce ar trebui să aibă un laptop nou, iar ASUS ZenBook UX430 este un ultrabook care bifează majoritatea punctelor de pe listă.
Are un display foarte bun, tastatură iluminată, specificații bune, autonomie bună, stă bine chiar și la capitolul conectivitate. Și fiind un ultrabook, de portabilitate nu mai are rost să menționez.
Specificațiile pentru ASUS ZenBook UX430UQ sunt următoarele:
- Display de 14″, rezoluție 1920×1080, anti-glare;
- Procesor Intel Core i7-7500U, 2.7 GHz, Turbo Boost până la 3.5 GHz, 4 Mb cache
- Memorie: 16 GB DDR4
- Stocare: SSD M.2 de 512 GB, SATA 3
- Placă video Intel HD 620 + GeForce 940MX 2 GB DDR3
- Conectivitate: USB 3.1 Type-C, USB 3.1 normal, USB 2.0, microHDMI, jack audio 3.5 mm, cititor carduri SD, WiFi ac dual band, Bluetooth 4.1
- Tastatură cu 3 niveluri de iluminare, difuzoare ASUS SonicMaster Harman Kardon 2 x 1.5W
- Baterie de 50 Wh
- 1.25 kg greuate și 15.9 mm grosime
Cele de mai sus sunt specificațiile pentru UX430UQ. Mai este și un model UX430UA, care are aceleași specificații, cu excepția plăcii video dedicate. Dacă nu plănuiți să vă jucați pe el, puteți economisi cumpărându-l pe acela.
Design & Construcție:
Carcasa este din aluminiu, așa că ASUS ZenBook UX430 este foarte solid, cu muchii tăiase, fără zone care să flambeze. Pe capacul exterior are un fel de sticlă glossy obținută prin nano-litografie, pe care mai rămân urme. Nu la fel ca pe o sticlă banală, dar se vor cunoaște. Deși arată superb acest finisaj, eu sunt genul mai pragmatic, care ar fi preferat o carcasă care să nu atragă atâtea amprente. Culoarea Royal Blue mi se pare că îl prinde foarte bine, însă mai sunt și alte variante: Quartz Gray, Shimmer Gold sau Rose Gold.
Laptopul are un display de 14″, împachetat într-o carcasă de 13″. Din această cauză muchiile laterale sunt foarte subțiri, însă cea de sus este un pic mai groasă, cât să integreze microfonul și camera web. La cele 1.25 kg ale sale, mi se pare balansul ideal între preț și greutate. Din ce am văzut, cu cât greutatea se apropie mai mult de 1 kg, cu atât prețul crește mai vertiginos.
Balamalele sunt destul de rigide, atât încât să dea acel sentiment de precizie, însă fără să poți ajusta capacul cu o singură mână. Par solide și nu am auzit pe nimeni cu ASUS să aibă probeleme cu ele. La interior design-ul este destul de sobru, cu un finisaj de aluminiu care nu atrage atât de multe amprente ca sticla de pe capac. Pe spate are un capac dintr-o singură bucată, cu 4 piciorușe de cauciuc și fără fantă pentru aerisire.
Porturile sunt poziționate în felul următor: pe partea stângă avem mufa pentru încărcare, portul USB 3.1 normal, portul USB Type C, mufa pentru căști și un port microHDMI. Pe latura din dreapta avem câteva LED-uri, un port USB 2.0 și un slot pentru cardul SD, care va rămâne un pic ieșit în afara carcasei, odată conectat. La partea de conectivitate mi-ar fi plăcut să aibă un port HDMI normal, în rest, nu am nimic de reproșat.
Tastatura mi-a plăcut. M-am obișnuit destul de repede cu ea și nu am făcut multe greșeli de scriere. Săgețile sunt un pic mai înghesuite, însă te înțelegi cu ele. Doar butonul de delete mi se pare periculos de aproape de cel de power. În ceea ce privește cele trei niveluri de iluminare, cred că am ținut-o doar pe primul.
Și cu trackpad-ul m-am înțeles bine, ba chiar am folosit și cititorul de amprente din colțul drept pentru a mă loga în Windows.
Display-ul de 14″ mi s-a părut foarte, foarte bun. Ca luminozitate îl întrecea cu mult pe cel de la laptopul meu (care oricum nu-i vreun miracol), reproduce bine culorile și are și unghi bun de vizualizare. Are și un senzor ambiental pe care l-am dezactivat, pentru că nu țin neapărat să-și ajusteze singur luminozitate. Ar mai fi bine de știut că display-ul laptopului poate fi înclinat până la un unghi de 145 de grade.
Sunet lui ASUS ZenBook UX430 este încă un capitol la care am fost plăcut surprins. Cele două difuzoare de sub el au mai multă putere decât cele montate la baza display-ului pe laptopul meu. Sunetele sunt clare și aș îndrăzni să spun că scoate și un picuț de bass, la nevoie.
Performanță și utilizare
Am instalat pe laptop tot ce folosesc în mod normal și pe laptopul meu (Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, Thunderbird, Office). Cu ocazia asta am ajuns la concluzia că al meu se cam chinuie un pic cu ele. Pe ASUS UX430UQ au mers fără să tușească. Cea mai mare diferență s-a simțit în Lightroom, când am importat o serie mai mare de fotografii, sau când schimbam între moduri.
Nu m-am jucat pe el pentru că nu consider că un ultraportabil este făcut pentru așa ceva. Judecând totuși după placa video, sunt convins că rulează jocurile “casual” de acum 1-2 ani. Un CS: GO, World Of Tanks sau Modern Warfare nu cred că ar pune probleme.
Răcirea este activă și mi s-a părut că uneori cooler-ul se agită mai mult decât ar fi cazul în modul de browsing. Totuși, este nevoie de el, pentru că în heavy load laptopul se încinge destul de mult, până la punctul în care nu mai este confortabil de ținut în poală. N-ai ce-i face, metalul conduce bine căldura, dar eu aș mai lucra la acest capitol.
Autonomia este în jur de 4-5 ore pentru modul meu agresiv de folosire. Asta înseamnă cu Chrome și cel puțin 15 taburi deschise și undeva minimizat un Thunderbird, uneori și câte un Photoshop uitat deschis câte 30-40 de minute. Puse pe modul Balanced, cu wifi-ul pornit, bineînțeles.
Apropo, mi-a plăcut adaptorul de rețea. Destul de ușor, și cu ștecăr subțire, ca să intre în orice priză. Este unul dintre acele puncte de pe lista mea, pentru că laptopul meu are un ditamai ștecăr și din cauza asta am rămas cu buza umflată în multe hoteluri din Europa.
Ar trebui să iei ASUS ZenBook UX430 în considerare dacă ești în căutarea unui ultrabook în jurul sumei de 1000€. Sunt un fan al display-urilor de 14″ integrate în carcasă de 13″ și cred că așa va fi următorul meu laptop. Pe lângă un display de excepție, ASUS stă bine la capitolul sunet și conectivitate și oferă performanțe bune în acest segment. În afară de faptul că laptopul devine uneori mai fierbinte, nu știu ce i-as putea reproșa.
Dacă nu sunteți mari gameri, vă recomand modelul UX430UA, fără placă video dedicată, care pornește de la 4.400 lei pe eMAG. Dacă nu vă puteți abține de la jocuri, puteți găsi chiar și un UX430UQ în jurul acestui preț.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Acum ~ 1 an căutam un laptop portabil mai performant; mi-am luat un MacBook Pro 13″ 2015 Second Hand. Încă nu m-am obișnuit cu OSX-ul și probabil nici nu o să o fac prea curând. Acum îmi stă gândul la ASUS-ul ăsta.
un laptop f bun de business / travel
si pretul este decent
Pe eBay cât o fi? 🙂