Pentru un timp am renunțat la testat laptopuri pentru că simțeam că producătorii nu mai pun nimic nou pe masă. Apoi am văzut noua serie de laptopuri ASUS cu display în touchpad și am devenit brusc entuziasmat. Așa că am cerut unul la test și m-am trezit cu ASUS Zenbook 14 UX434FL în brațe. S-a dovedit a fi un ultrabook foarte echilibrat, în ton cu toate cerințele mele de la un ultrabook de ultimă generație.
Specificațiile modelului testat (UX434FL):
- Display IPS de 14″ cu touch screen, rezoluție 1920 x 1080;
- Procesor Intel Whiskey Lake Core i7-8565U (14 nm) cu frecvență nominală 1.8 GHz și până la 4.6 GHz Turbo Boost;
- Video Intel UHD 620 și Nvidia MX250 2GB DDR5
- Memorie 16 GB LPDDR3
- SSD Samsung de 1 TB M.2 NVMe
- Wireless Gigabit dual band, Bluetooth 5.0
- Porturi: USB 2.0, USB 3.1, USB-C 3.1 gen2, HDMI, port microSD, jack pentru microfon/căști
- Greutate: 1.26 kg și încă vreo 200 grame încărcătorul
- Grosime 16.9 mm, dimensiuni 319 x 199 mm, bezel foarte subțire, de 2.9 mm;
- Autonomie specificată de producător – 12.2 ore, încărcător de 65W;
- ScreenPad de 5.65″, tastatură iluminată, cameră web, sunet harman/kardon
- Preț la lansare: 4.500 lei- eMAG
Design și construcție
Carcasa este foarte solidă, din aluminiu polișat ce are pattern-ul standard, cu cercuri concentrice care pornesc dinspre logo-ul ASUS. Mi-a plăcut foarte mult culoarea Royal Blue în care l-am primit. Mi se pare foarte elegantă și dacă ar fi după mine tot așa l-aș cumpăra. Pe partea din spate nu are decât grila pentru aerisire, două difuzoare plasate pe lateral și cele 4 picioare de cauciuc. Când îl deschizi, balamalele Ergo-lift în ridică tastatura la un unghi de 3 grade față de suprafața plană, iar display-ul poate fi deschis până la un unghi de 145 de grade. Deasupra tastaturii este un panou perforat cu finisaj de aur roz, care arată foarte bine.
Display-ul este unul IPS de foarte bună calitate, cu o reproducere bună a culorilor. Panoul vertical are screen-to-body ratio de 92% datorită marginilor subțiri de 2.9 mm. Touch-screen-ul a funcționat bine. Singura mențiune este că fiind glossy, display-ul nu este cel mai bun pentru utilizat în exterior. Aș fi preferat unul anti-glare.
Porturile mi se par foarte bine alese și distribuite. Pe partea stângă este mufa de încărcare, portul HDMI, cel USB 3.0 și cel USB-C. Pe partea dreaptă avem jack-ul pentru căști/microfon, portul USB 2.0 și slotul pentru card. Nu aș fi putut să cer mai mult de atât.
Tastatura are taste cu o apăsare de de 1.4 mm pe adâncime, inscripționate tot cu tonuri de aur roz. Layout-ul este cel clasic de ASUS. Butoane direcționale (săgețile) micșorate, enter mic, buton de power în dreapta sus, fără numpad, iluminare cu alb pe mai multe niveluri.
ScreenPad 2.0
Spre deosebire de versiunea anterioară, ScreenPad 2.0 este mult îmbunătățit și devine o jucărie chiar interesantă. Pe principiul “we put a touchscreen in your touchpad“, ScreenPad are două moduri de funcționare ce pot fi comutate prin tasta F6:
- Dezactivat – suprafața funcționează ca un touchpad normal;
- Activat – suprafața se transformă practic într-un al doilea display pe care îl poți folosi pentru scurtături, aplicații șamd;
Ce poți face cu ScreenPad 2.0?
- Îl poți folosi ca pe numpad;
- Poate fi folosit pentru handwriting – deși aici l-am testat și e mai mult pentru impresionat prietenii;
- Îl poți folosi ca pe un selector de comenzi rapid: copy, cut, paste, delete;
- Poate fi folosit ca un launcher/drawer de aplicații (Chrome, Spotify șamd);
- Poate fi folosit pentru controlul aplicațiilor tip Office (Word, PowerPoint, Excel);
- Poate fi folosit ca un al doilea display: poți trage aici playerul de spotify, un clip de pe YouTube, o fereastră de Chrome, orice îți trece ție prin cap.
Performanță și autonomie – ASUS Zenbook 14 UX434FL
Dacă luați în considerare un ASUS Zenbook 14 UX434 trebuie să știți că acest model are și placa video și modulul RAM lipite de placa de bază. Dacă în privința plăcii video nu-mi fac iluzii că aș fi schimbat-o vreodată după achiziție, la memorie nu știi când mai vrei niște rami în plus. SSD-ul este într-adevăr upgradabil iar modelele PCIe încep să fie și ele acum destul de accesibile. Așadar, dacă știți că îl folosiți la maximum, vă recomand să investiți și să alegeți modelul UX434FN (cel testat de mine, cu core i7 și 16 GB RAM) decât UX434FA (care are core i5 și 8 GB RAM).
Acestea fiind zise, ultrabook-ul mi s-a părut în general silențios. Nu se încinge excesiv, însă cooler-ul pare că mai degrabă preferă să fie silențios și să-l lase să se încălzească decât să se încordeze la turație maximă pentru a-l răci.
Autonomia asigurată de bateria de 50Wh mi s-a părut mulțumitoare. N-am măsurat-o cu foarte mare precizie, dar intuitiv cred că este undeva la 8-9 ore în mod de funcționare normal (ecran cu 30-50% luminozitate, sunet variabil, Chrome cu multe tab-uri deschise, 2-3 clipuri pe YouTube, player de Spotify).
Utilizare
Cât timp l-am avut l-am folosit pe post de laptop principal. L-am luat și în deplasări iar acasă l-am conectat la monitorul de 32″ de la Benq. Multe taburi de Chrome deschise, Netflix, YouTube, un pic de gaming (dar nu jocuri foarte solicitante) și chiar procesare foto / video cu Photoshop și Premiere Pro. S-a achitat admirabil de orice task și cred că ar fi candidat bun pentru următorul meu laptop.
Cel mai mult m-am bucurat că ASUS a înghesuit o placă video bunicică pe un laptop atât de mic. În rest, singura chestie care mi s-a părut ciudată a fost sunetul, care vine din difuzoarele de sub laptop. E direcționat mai degrabă în laterale decât către ascultător iar uneori poți acoperi difuzoarele cu diverse lucruri.
Concluzie
Asus Zenbook 14 UX434FL vine cu îmbunătățiri considerabile față de modelul anterior de Zenbook. Are dimensiuni mai mici iar ScreenPad-ul 2.0 chiar aduce un plus de coolness. Ultrabook-ul este compact, are un aspect premium și livrează performanțe cât să mulțumească un utilizator cu cerințe ușor peste medie. L-aș recomanda celor care au nevoie de un laptop multimedia performant, dar care nu vor să piardă la capitolul portabilitate. Pentru activitatea mea s-a potrivit perfect.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.