Razer a lansat o serie de noutăți cu ocazia evenimentului RazerCon, care a avut pentru prima dată loc și în România. Am apucat să le văd și eu și să le testez, înainte să fie lansate oficial pe piață.
Razer Freja
Fără îndoială, cel mai interesant produse este acesta. Nici nu știu cum să descriu acest gen de produs. Razer îi spune “the world’s first HD haptic gaming cushion”. Dacă îi spună “pernă de gaming” în română, sună caraghios. Razer Freja este un fel de husă care se pune peste orice fel de scaun de gaming. Husa are șase zone cu motorașe cu vibrații în interiorul ei și se sincronizează cu jocul pe care îl joci, în sensul că vei simți efectele speciale din jocuri. Îmi imaginez că astfel când vei pierde jocul și vei primi un “ass kicking”, îl vei simți la propriu 🙂
Softul Razer Synapse 4 face toată treaba din spate. Ca exemplu, cele de mai jos sunt jocurile care vor pune în valoare husa:
Și nu numai atât, husa poate produce vibrații și atunci când te uiți la clipuri pe YouTube, deci îmi imaginez că probabil motorașele vibrează în funcție de frecvențe.
Husa se bagă în priză pentru alimentare, iar la PC sau laptop se conectează wireless. Are o mică zonă de control cu câteva butoane pe marginea husei. Deci singurul dezavantaj al acestui produse este faptul că vei fi legat de priză cu un cablu. Firul este însă destul de generos și nu cred că vor fi vreodată probleme.
Am testat-o și eu. Contribuie la imersia în jocuri, însă cred că este gândită pentru sesiuni relativ scurte de gaming, de genul 1-2 ore. Cred că ar fi obositoare la o folosire îndelungată. Oricum, pare genul de accesoriu pe care îl adaugi d-abia după ce ai un setup complet (și scump) de gaming și practic nu știi pe ce să mai dai bani.
Ah, da, apropo de asta. Am zis la început că firul este singurul dezavantaj? Stați să vedeți prețul. Prețul de lansare este de… țineți-vă bine, 300€. Este disponibilă începând de acum pe site-ul razer.com, iar la retailerii de la noi va ajunge cândva în această toamnă.
Căști Razer Kraken V4 Pro
S-au împlinesc 12 ani de când căștile Kraken sunt pe piață, chiar și eu m-am jucat o perioadă cu unele dintre primele variante. Razer între timp și-a diversificat portofoliu de căști. Mi-a plăcut acest slide în care sunt exemplificate categoriile lor de căști:
Razer Blackshark sunt modelele entry-level și construite astfel încât să fie ușoare, Razer Kraken sunt modelele de gaming adevărat pe PC, iar Razer Barracuda sunt în principiu wireless, gândite pentru multi-platform dar și mai pentru stradă, având în vedere că au ANC și design mai cuminte.
Gama Razer Kraken de anul acesta include Kraken V4 X, Kraken V4 și Kraken V4 Pro.
Au umblat un pic la dimensiuni, la pernuțe (care acum sunt din leatherette, cu spumă cu memorie), au microfoane retractabile, iar Kraken V4 și V4 Pro au și iluminare Razer Chroma RGB pe 9 zone. Razer Kraken V4 Pro sunt vârful de gamă și au:
- 4 moduri de conectare (USB, jack, Bluetooth sau wireless pe 2.4 Ghz);
- Drivere de 40 mmm din “bio-celuloză”;
- Sunet spațial THX;
- Control HUB cu OLED;
- Razer Sensa (adică vibrează și ele precum husa, pe orice tip de conținut audio).
Sunt modelul “cu de toate” și au inclusiv un HUB cu OLED pentru customizare rapidă. Acest hub le permite să poată fi conectate în același timp și wireless la PC-ul pe care te joci, și prin Bluetooth la telefon, în caz că îți sună în timpul jocului și vrei să preiei un apel.
Sunt relativ grele, pernuțele pentru urechi sunt foarte plăcute la atingere, au marcat R și L în interiorul pad-urilor pentru urechi:
FYI, iată și diferențele între produsele Kraken din gamă:
Nu luați însă de bune prețurile. Din ce înțeleg, în Europa Razer Kraken V4 Pro va porni de la 450€ cu tot cu hub-ul OLED.
Razer Synapse 4 și Razer Chroma
Nu în ultimul rând, Razer a îmbunătățit și software-ul prin care toate perifericele lor se conectează la PC. Razer Synapse 4 promite să fie cu până la 30% mai rapid, mai stabil, și să fie backwards compatible cu toate perifericele. Aplicația a fost împărțită în două și funcția de iluminare și sincronizare a iluminării RGB între produse a fost mutată într-o nouă aplicație, Razer Chroma. Razer spune că au luat această decizie pe baza feedback-ului de la gameri. Eu de fiecare dată mă mir când aud că cineva a cerut mai multe aplicații. Eu sunt genul care preferă aplicațiile stil swiss-army, cu cât mai multe funcții posibile. Încerc să instalez cât mai puține aplicații, fie că vorbim de PC fie că vorbim de telefon. Ar putea avea însă o logică aici, în sensul că cei care nu sunt interesați de partea de iluminare, pur și simplu nu o vor folosi și atunci poate aplicația principală va fi mai rapidă.
Așa cum era de așteptat, în Razer Synapse ai sute de setări legate de customizarea perifericelor. De exemplu la mouse poți ajusta cut off point-ul, adică înălțimea de la care senzorul mouse-ului să nu mai preia mișcarea odată ce l-ai ridicat de pe pad. De altfel, o funcție standard pentru toate perifericele de gaming care se respectă.
Iar în Razer Chroma … well… luminițe:
În concluzie, mi-au plăcut produsele Razer. Îmi place brandul Razer în general, pentru că a știut mereu cum să fie cool și cum să comunice cu fanii Razer pe limba lor, fără să fie cringe vreodată. Observ că în ultimul timp strategia este ca produsele să se ducă mai mult spre zona de lifestyle, ceea ce cred eu că este un lucru bun.
Oricum, dintre produsele prezentate la RazerCon, sunt destul de interesat de Razer Freja, care mi se pare genul de produs inedit cu care probabil că odată ce te obișnuiești, îi vei simți lipsa dacă dispare.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
300 de euro pentru niste bureti cu motorase :)) eu zic pas, sa cumpere cine nu are ce sa faca cu banii… Un 300 de lei mai ziceam, desi si aia erau prea multi pentru asa ceva.