Mă irit din mai multe motive de fiecare dată când văd un clip video “subtitrat” în română și pus pe câte o pagină de Facebook. Primul motiv ar fi subtitrarea propriu-zisă, care de multe ori este o prostie. În exemplul de mai jos, se pare că cel care l-a făcut nu știe că nu se scrie cu majusculă în mijlocul propoziției:
Apoi, ar mai fi toate îndemnele imbecile și excesul de emoticons. “Acest om merită tot respectul nostru!”, “Distribuie și tu dacă îl susții!!!”. Mie asta mi se pare ca și cum fanii acelei pagini sunt luați drept niște proști care nici măcar nu știu cum ar trebui să reacționeze la un astfel de clip, așa trebuie să le spună cineva ce să facă:
Dar cel mai mult mă enervează altceva. Faptul că toate clipurile astea sunt furate din altă parte și folosite de către cineva pentru a-și promova propria pagină. Poate autorul nu a fost de acord ca filmarea lui să fie subtitrată de un analfabet din România. Sau și mai grav, poate autorul nu este de acord ca altcineva să facă bani de pe urma clipurilor sale.
Mai jos este un clip share-uit de Anamaria Vasile, o tipă care se auto-intitulează Actor/Director și care dă share numai genul ăstora de mizerii. Probabil nici nu este reală, ci este încă o pagină făcută pentru a fi vândută mai departe după ce se i se schimbă denumirea.
Şi acum iată și clipul original, cu “super magicianul”:
https://youtu.be/DW_GRAisjVg
Care este problema? De fiecare dată când dați share unei astfel de prostii, gândiți-vă că încurajați furtul și că poate îi luați mâncarea de la gură unui creator de conținut care investește pentru a crea astfel de clipuri. Nu vi se pare atât de important? Iată o explicație senzațională despre acest fenomen:
Clipul este dintr-un articol excelent de pe Medium. Citiți-l, ca să înțelegeți cât jepcari sunt cei de la Facebook.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Faceboock a creat o isterie generală, cel puțin mai ales în România, unde se practică metoda cerșitului de laikuri, o practică care nu o pot califica printre practicile care să facă onoare speciei umane, pentru că “a fura” este un obicei tipic maimuțelor, evident fără să recunoască absolut niceuna că ar face așa ceva, și care furt este practic făcut strict în scopul de a supraviețui.
De regulă se fură mîncarea altei maimuțe, sau se fură (temporar!) femelele masculului dominant. Doar că în cazul oamenilor, această metodă de însușire necuviincioasă a realizărilor altora, că să nu-i spun de-a dreptul exact ceea ce cum fac maimuțele, și mai ales prin prelucrarea suplimentară a materialului inițial rezultă o schimbare completă a sensului inițial al mesajului, de cele mai multe ori efectul fiind chiar cel invers.
Profitând însă de cunoștințele slabe în domeniu și comoditatea de a nu caută sursă de informare, cei mai mulți feisbuciști o ia de bună ce scriu acei cerșetori de laikuri, și pur și simplu distribuie în mod mecanic pe mai departe acel mesaj de care a fost extrem de impresionat.
Această distribuire pe mai pe departe seamănă foarte bine cu gestul făcut de maimuțe și dacă faceți vreo legătură între cele două specii mai sus menționate e treaba voastră, eu doar am trecut în revistă două personagii.
Aceste laickuri sînt de fapt un efect de bumerang, care de fapt nu aduce nice o contribuție utilă la cunoașterea umană în general, și nici la îmbogățirea cunoștințelor aflate în rețea, reprezintă doar modul de exprimare a invidiei a celor care au mai multe simboluri cu dejtu ridicat contorizate deci ca laicuri, față de ceilalți care bagă și ei distribuție la greu, tocmai ca să-i ajungă din urmă pe cei cu numerele mari.
Hmmm, amu înțălegeți di ce nu-mi place mie rețaua ceea ?!
Cu singura mențiune că și trăinii sunt la fel. Îți dai seama că românii n-ar fi știut cum să facă “succes” cu clipurile astea furate dacă n-ar fi văzut prima dată la alții cum se face, nu ?
Eu încă mă întreb dacă să’mi fac un cont de facebook sau nu… si nu doar din considerentul expus de tine, internetul fiind plin de exemple negative, ci pentru că nu mă simt în largul meu cu share’uitul… atârnă greu întrebarea: câtă lume ar trebui să vadă o poză din concediul meu…? O fi vârsta de vină 🙂
Acum Facebook a devenit mai mult decât o rețea socială cu prieteni/etc. Acum este în primul rând sursa principală de știri pentru foarte mulți oameni. Vârsta nu are nimic de a face 🙂 După ce m-am mutat de acasă, i-am făcut mamei mele un cont de Facebook, ca să poată să primească măcar așa vești de la mine. E mișto, acum când trec pe acasă găsim mai rapid subiecte de discuție. Uneori mă mai întrebă despre ceva ce a văzut la mine pe profil 🙂
De aceea unii nu ar trebui să se înmulțească… Înțelegi? 🙂
Si mama mea are cont pe FB, iar eu nu sunt strain de internet deloc, in 2001 eram pe mIRC. Lucrez pe calculator. Dar acolo ai dreptate (nu tu, leo) ca a devenit o sursa de stiri. Am sa mai vad.