Prima maşină electrică produsă în România va fi un Ford

By | March 14, 2022

Pe cât de mult îmi place Dacia Spring, trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut şi mai mult să mai ştiu că este produsă în România. Se pare însă că prima maşină electrică produsă în România nu va fi o Dacia, ci un Ford. De fapt va fi nu unul, ci trei modele electrice produse în România.

Ford a anunţat că fabrica de la Craiova va fi preluată de joint-venture-ul Ford Otosan, care va veni cu know-how-ul necesar pentru a dezvolta şi mai amplu partea de vehicule electrice. Dacă totul merge bine cu aprobările, fabrica va trece la Ford Otosan până la sfârşitul anului 2022.

Care sunt cele trei modele electrice produse la Craiova?

Mai departe, Ford va produce la Craiova trei modele noi. Care vor fi acestea? O versiune electrificată a vehiculului utilitar ușor Ford Transit Courier. Adică o versiune electrică a modelului de mai jos (bănuiesc că fără racing stripes):

ford transit courier romaniaO versiune electrică a modelului Ford Tourneo Courier. Adică a modelului de mai jos:

ford tourneo courier romaniaŞi nu în ultimul rând … o versiune electrică a celui mai bine vândut model Ford în 2021 în Europa. Ford Puma Electric!

Ford Puma este o maşină foarte mişto şi mă bucur foarte mult că după prima maşină mild hybrid produsă în România, vom avea şi o versiune electrică, ce va fi produsă tot în România. Avem un model în familie şi suntem foarte mulţumiţi de ea.

Bineînţeles, aştept şi criticile ulterioare, care vor spune că “nu e ce trebuie”, “de fapt nici nu e Ford, e o maşină turcească”, “de fapt nu e nicio piesă produsă aici” şi eventual “mai vorbim când va avea autonomie 800 de km, că atât zic eu că trebuie să aibă o maşină electrică”. Plus celebrul: “dacă vin ruşii cu tancurile, cum fugi cu maşina electrică?!”.

Când vor ieşi pe piaţă cele trei modele?

Se pare că Ford are planuri mai pentru uzina de la Craiova, în ciuda “ajutorului” primit din partea autorităţilor. Pentru modelele utilitare producţia va începe în 2023, iar versiunile electrice pentru cele două utilitare şi pentru Ford Puma vin în 2024.

Rămâne de văzut dacă până atunci nu retehnologizează şi Dacia vreo linie de asamblare, ca să producă şi în ţară un model electric. Ştiu că au anunţat şi ei un model nou electric pentru 2024.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Prima maşină electrică produsă în România va fi un Ford

  1. Andrei

    Datorita preconizatei lansari a unui Ford Puma-E se grabeste si Dacia cu Spring 2 care va fi probabil pe baza tehnica a lui Kiger ceea ce e in avantajul clientilor.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: