M-am jucat pentru scurt timp cu un Ultrabook de la ASUS, cu carcasă din aluminiu. Mai precis, modelul este ZenBook UX305UA-FC037T, dotat cu procesor din noua generație Intel Skylake pe 14 nm. După cum intuiți, principalul atuu al său este că este ultra-portabil și că acel aluminiu arată și se simte foarte bine. Ok, poate sunt două 🙂
Specificațiile modelului pe care l-am testat au fost următoarele:
- Procesor Intel Core i7 – U6500 cu frecvență de bază 2.5 GHz sau maxim 3.1 “pe sistem turbo”.
- Display IPS LC de 13.3″, Full HD, 1920 x 1080
- SSD SATA3 de 256 GB (există și cu 512 GB)
- Placă video integrată (Intel HD Graphics 520)
- RAM: 8GB LPDDR3
- Conectică: 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
- LAN: 802.11AC + WiDi + Bluetooth 4.0
- Carcasă în culoarea “Titanium Gold”
- Windows 10 pe 64 biți
Ambalare & Accesorii
ASUS a considerat că acest laptop este atât de fain încât s-a deranjat să îl pună în două cutii. Prima dintre ele este mai grosieră și este făcută să protejeze la transport. A doua este foarte bine finizată și îți dă acel sentiment de premium atunci când o deschizi:
În interiorul cutiei, pe lângă laptop mai avem încărcătorul, un adaptor Ethernet, un cablu din material textil, o husă stil plic și manualele de utilizare.
Din cauză că este atât de subțire, nu ar fi încăput o mufă de rețea pe cantul laptopului, așa că acel adaptor mi se pare o idee bună. De când am laptopul, l-am conectat de maxim 2 ori la rețea pe fir. Încărcătorul îmi place în primul rând pentru că este mic, nu se aproprie de dimensiunile unuia de laptop, și în al doilea rând pentru că este dintr-o singură bucată.
Construcție & Design
Când l-am primit încă mai era rece din cauza transportului, așa că atunci când l-am pus pe genunchi, m-am dus cu gândul la un instrument chirurgical, rece și precis.
Are doar 1.3 kg și 1.6 cm grosime și cred că ai putea să-l bagi într-un plic A4 și să-l trimiți prin poștă dacă ai vrea. Este dintr-o singură bucată, așa că nu îi vei putea detașa bateria. Însă din cauză că este dintr-o singură bucată, este atât de subțire încât îl poți ține cu ușurință nemișcat cu o singură mână, pentru a-i putea face o poză clară cu cealaltă:
Culoarea, deși ar trebui să fie titanium gold, mie mi se pare că se aproprie mult mai mult de argintiu, și într-o anumită lumină parcă se pricopsea cu niște reflexii mov foarte interesante. O culoare foarte interesantă, pe care nu aș ezita să o aleg.
Porturile sunt dispuse în felul următor: pe partea stângă avem un slot USB 2.0, unul USB 3.0 și un cititor pentru carduri SD, iar pe partea dreaptă avem mufa pentru alimentare, încă un slot USB 2.0, un port micro HDMI, jack-ul pentru căști și două beculețe:
O singură completare mi-aș mai fi dorit la capitolul design pentru a-i da nota maximă: o tastatură iluminată. În rest, laptopul arată senzațional:
Utilizare
De fapt, acest capitol ar fi trebuit să se numească: “cum l-aș utiliza eu”, pentru că nu am apucat să-l testez la toate capitolele. De exemplu, de când l-am primit și până l-am înapoiat, nu i-am consumat bateria, deci nu aș putea să vă spun ce autonomie are. Pe el scrie că ar fi 12 ore și cred că poți atinge vreo 8 dacă îți dorești cu adevărat.
Specificațiile sunt arhi-suficiente pentru ceea ce fac eu (și voi) în 80% din timp pe laptop. Însă nu cred că te lasă la greu nici dacă vrei să rulezi un joc cu pretenții mai modeste, să zicem un Modern Warfare 2/3. M-am uitat un pic la ce poate procesorul și am fost uimit de cât de rece este:
Am apreciat în primul rând calitatea ecranului IPS, care este mat și care are niște culori foarte vibrante. Atât de vibrante în cât nu am simțit nevoia să duc vreodată luminozitatea la maxim. Rezoluția nativă este de 1920 x 1080, destul pentru un displat de 13.3″.
Sunetul de la Bang & Olufsen care vine de la boxele de pe spatele laptopului este clar și mulțumitor atât timp cât îl ții pe o suprafață plană. Dacă îl pui în pat sau pe genunchi, e posibil să mai obturezi difuzoarele, însă nu consider acest lucru un real inconvenient.
Concluzie & Preț
În ultimul timp mă mișc aproape zilnic cu laptopul în spate. Şi la greutatea laptopului vechi se mai adaugă și cea a încărcătorului, pentru că autonomia i-a scăzut de-a lungul timpului. Datorită autonomiei generoase, ASUS UX305 elimină nevoia de a căra și încărcătorul după tine și cred că tare mult mi s-ar ușura viață (și rucsacul) dacă n-ar trebui să car decât acest laptop și mirorless-ul după mine. Mă întreb doar dacă nu aș duce lipsa unui Battlefield la rezoluție maximă, deși judecând după numărul total de ore petrecute în jocuri, n-ar trebui să-mi pese.
Costă în jur de 4.800 de lei, iar la acest preț, este cam cel mai ieftin ultrabook cu Core i7 și SSD. Îl puteți găsi la Altex, MarketOnline sau evoMAG.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Arata bine, dar sincer la banii astia as alege originalul 😀
Felicitari de achizitie! Si eu depind exclusiv de windows (programator iar softurile cu cheie de protectie cer windows nativ nu masina virtuala si nici nu vreau sa ma complic cu bootcamp) si am avut cateva VAIO pana in 2014 cand am dat de Asus UX303LN (asta are si placa Nvidia 840M 2GB). Una din problemele la Vaio Pro folosit pana la UX303 era ca avea doar 2 USBuri foarte apropiate. Pe UX303LN am 3 si doua sunt la distanta suficienta sa mearga 2 stickuri fara sa fortez mufele. Sunt foarte multumit de calitatea constructiei. Lucrez zilnic intre 7 si 12 ore la computerul asta, iar toate laptopurile ce au fost inaintea lui ajung la ~12luni cu tastele lucioase dar si cu carcasa ponosita pe la colturi. Fiind placa de aluminiu asta nu a mai suferit decat de usoara uzura a tastelor. Carcasa inca arata excelent. Niste zgarieturi mici pe capac i-am facut dintr-o greseala candva (un stick 3G in acelasi compartiment cu el si cu coltul mufei USB a facut 2 zgarieturi scurte pe aluminiu). Excelent produs Zenbook de la Asus, iar eu de cand am avut si o placa video dedicata am regasit cateva jocuri (NFS, Worms Reloaded, Warcraft III). Daca am sa-l schimb cu siguranta va fi tot Zenbook.
PS: din 2009 in sus am avut VAIO Y, VAIO Y2, VAIO Z1, VAIO Z2 (l-am pus pe OLX de curand) si VAIO Pro. Am cochetat cu trecerea la Toshiba sau DELL. Nu regret deloc ca am gasit Zenbook by ASUS.
Mulțumesc Dragoș, dar eu l-am primit doar în teste. Din cauza asta nu am apucat să-i termin bateria. Dar dacă îmi iau ultrabook, mai mult ca sigur că mă duc către ASUS. Mișto comentariul tău, mai află lumea cum stau laptopurile ca fiabilitate 🙂
Apropo de fiabilitate. Am cumparat in decembrie 2011 un macbook air. Am incercat sa lucrez pe el 2-3luni ca apoi sa treaca in posesia sotiei. Merge excelent de atunci si arata foarte bine inca. Evident nu e forjat cum fac eu pe ale mele dar calitatea constructiei e de invidiat pentru ceilalti producatori.
UX305 asta de la tine are doar o mica neplacere fata de UX303. Nu mai are tastatura iluminata. Nu stiu de ce au renuntat la ea ca eu desi o dezactivez in timpul zilei cand stau in pat seara am grija sa o pornesc din Fn+F4
Da, dacă avea și iluminare avea nota 10 🙁
Am trecut acum 3 luni de la UX303LN catre UX305 . Chiar simt diferenta de greutate (305 e drept pe toata baza lui, fata de 303 care pleaca subtire si se ingroasa spre balamale).
Se incinde mai rau in zona procesorului decat cel vechi. Cum ziceam si mai sus inca regret tastatura iluminata. Bateria mai mare se simte. Autonomia este foarte buna cu 56.000mWh .
Ecranul este putin mai slab decat pe Asus-ul vechi. Vaio Z avute in trecut sunt mult mai bune la ecran decat acestea doua dar cum nu sunt grafician eu ma multumesc cu ce am. Cum pe viitor mai mult o sa gasim ecrane lucioase si cu touch decat mate tot e bine cum este