Review Xiaomi Redmi Note 14 5G – ce mult au evoluat mid range-urile

By | January 29, 2025

Săptămâna trecută, Xiaomi a lansat întreaga serie Redmi Note 14, care include 5 telefoane. Dintre acestea, eu am testat Redmi Note 14 5G, care-i al doilea cel mai “de buget” telefon din serie. Sau cum îi zic cei de la Xiaomi, un “quality performer”, adică un telefon de buget, care punctează pe specificațiile pe care le caută majoritatea clienților la această categorie de preț. Adică baterie mare, display mare și cameră ok.

Ce găsim în pachet

În cutia telefonului găsim telefonul, care vine cu o folie de protecție deja montată, o husă și cablul de încărcare. Începând din acest an, Xiaomi nu mai include și încărcător în pachet.

xiaomi redmi note 14 5g

Telefonul pe care îl am eu este negru mat pe spate, ceea ce îmi place, iar modulul cu cele 3 camere de 108 MP este un pic ieșit în relief. Telefonul păstrează și un jack audio dar și infraroșu. Ba chiar și radio, pentru nostalgici. Are o construcție decentă și este certificat IP64 (probabil că nu s-a putut IP68 din cauza jack-ului). Are doar 8 mm grosime și cântărește 190 de grade, adică e destul de ușor raportat la mărimea display-ului.

Display

Display-ul este un AMOLED plat de 6.67 inch, cu rezoluție FHD+, rată de refresh de 120 Hz și Gorila Glass 5. Luminozitatea maximă este de 2.100 de niți, ceea ce este foarte ok. De exemplu această luminozitate maximă este mai mare decât la S23 Ultra dar mai mică decât la S24 Ultra. Aș zice deci că în privința display-ului nu s-au făcut economii.

Cum sunt camerele lui Redmi Note 14 5G?

Sunt trei camere pe spate:

  • Cea principală de 108 MP cu f/1.7 și stabilizare optică;
  • Camera ultra-wide de 8 mp cu f/2.2;
  • Camera macro de 2 mp cu f/2.4

Camerele oferă o calitate bună, atât timp cât știi ce așteptări trebuie să ai de la acest telefon. Culorile sunt reprezentate bine (poate doar un pic lipsite de vibranță), declanșarea se face rapid iar post-procesarea scoate detalii chiar și din pozele contre-jour. La zoom 3x uneori culorile sunt cam șterse în lumină prea puternică. Posibil să se rezolve cu un update de soft, posibil să nu.

Ce m-a impresionat însă la acest telefon este modul în care scoate pozele pe timp de noapte. Mi s-a întâmplat rareori spre deloc să mă pună să aștept pentru a face expunerea pe noapte și încă un lucru care mi-a plăcut a fost faptul că lentilele nu introduc prea multe reflexii atunci când apar surse de lumină punctiforme. Dacă pe timp de zi face poze decente, pe timp de noapte face poze chiar spectaculoase, lucru care nu era posibil pe midrange-uri de acum câțiva ani.

Filmarea este la maxim 1080p și 30 de cadre pe secundă, cu stabilizare destul de bună, dar la panning rapid se mai văd glitch-uri. Oricum, nu-i un telefon cu care să te apuci să produci filme.

Camera de pe față este de 20 MP cu f/2.2 și stă bine la capitolul selfie-uri și “izolare de fundal”. Filmarea este tot așa, la maxim 1080p.

Chipset și interfață

Chipsetul este un Mediatek Dimensity 7025-Ultra construit pe 6 nm. Modelul testat de mine are 8 GB de RAM și 256 GB spațiu de stocare, care mi se pare o configurație acceptabilă pentru această gamă de preț.

Chipset-ul se descurcă în general bine, dar mai apar delay-uri când se trece rapid între aplicații care sunt mari consumatoare de resurse (de exemplu un switch între TikTok și Instagram). Sau între cameră și Facebook.

Redmi Note 14 5G vine cu deja bine-cunoscutul Xiaomi HyperOS. Chiar acest model entry are în aplicația de galerie câteva funcții de ștergere a obiectelor și a persoanelor, funcția aceea pentru modificarea cerului și așa mai departe.

O surpriză plăcută la capitolul interfață este integrarea foarte bună cu AI-ul. De exemplu în zona de quick action Xiaomi a pus un buton de acces rapid către ChatGPT. Pe lângă asta, telefonul vine și cu Gemini la pachet ca asistent presetat.

Baterie și autonomie

Ajungem la baterie, unde Redmi Note 14 5G excelează. Are o baterie de 5.110 mAh, care oferă cam o zi și jumătate de autonomie și se încarcă cu 45W. În acest buget nu veți primi însă și încărcare wireless, ceea ce este de înțeles.

Concluzie

În concluzie, Xiaomi Redmi Note 14 5G e un telefon cinstit, care face destul de puține compromisuri și în zone care nu sunt foarte importante. Are protecție IP64 și nu IP68, display cu Gorilla Glass 5, nu Gorilla Glass Victus sau ce mai pun flagship-urile, și nu are încărcare wireless. Are însă un display mare și de calitate, baterie care oferă autonomie suficientă și cameră ok. Pe lângă asta, are infraroșu, jack audio și radio FM, ceea ce mă face să-l recomand pentru persoanele mai în mature din familie, care pun mai mult accent pe pragmatism decât pe emoji și bling bling. La 1.300 lei, mi se pare mai mult decât demn de luat în calcul.

Partea bună este însă că Xiaomi are 5 modele în noua gamă Redmi Note 14, deci în cazul în care vă doriți ceva un pic mai mult (un display cu rezoluție mai mare, un alt chipset, o cameră de 200 MP), aveți de unde alege.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: