Anul trecut prin ianuarie am trecut pe un router cu WiFi 6 pentru conexiunea de la DIGI. Am făcut această trecere din mai multe motive. Iată câteva păreri despre WiFi 6 un an mai târziu.
Avantajele WiFi 6
Dacă ar fi să facem o prezentare sumară, avantajele WiFi 6 ar fi:
- Viteză mai mare;
- Gestionare mai bună a dispozitivelor;
- Autonomie mai bună pentru dispozitivele conectate (cel puțin teoretic);
- Securitate mai bună (folosește un standard mai nou, cu criptare WPA3).
Bineînțeles, toate aceste avantaje au asterisc-uri. Depinde cu ce compari, pentru că sunt și routere pe 802.11ac (adică WiFi 5), care au viteză la fel de bună, acoperire mai bună, care folosesc standardul WPA3 și care dacă au un procesor bun, fac un management foarte bun al dispozitivelor.
De ce am trecut noi la WiFi 6
În primul rând aveam un router ASUS mai vechi, pe 2.4 GHz. Deși eram mulțumit de el ca viteză și acoperire, am zis să facem o schimbare pentru a trece pe dual band și la un router cu un procesor mai nou.
De asemenea, fiind un router atât de vechi, nu mai eram foarte sigur pe securitatea lui. Adică în timp am conectat atât de multe device-uri și servicii la el, încât m-am gândit că oricare dintre acele device-uri putea deveni un backdoor către router.
În al doilea rând, cel puțin teoretic, WiFi 6 este un protocol mai low energy, iar dispozitivele conectate la router (practic smartphone-uri-le, că la alte dispozitive IoT nu prea a ajuns incă WiFi 6) ar trebui să aibă autonomie mai bună.
Ce router am ales
Avem internet de la DIGI (Fiberlink 500), așa că am ales un router TP-Link Archer AX20, pentru că este similar cu routerul pe care îl oferă DIGI la conectare. Ei oferă TP-Link AX10 (sau AX1500).
Diferențele între AX10 și AX20 sunt marginale.
- TP-Link AX10 atinge viteza de până la 300 Mbps în banda de 2.4 GHz în timp ce AX20 atinge până la 574 Mbps.
- TP-Link AX20 are în plus un port USB pe care AX10 nu-l are.
A mai contat și faptul că TP-Link are o prezență foarte bună în România și faptul că am mai multe dispozitive TP-Link prin casă (camere de supraveghere, becuri smart, prize smart) și am vrut să se înțeleagă bine împreună.
Așa că am luat un TP-Link AX20 și l-am conectat la routerul GPON Huawei în care intră fibra de la DIGI. N-am vrut să mă bazez doar pe routerul celor de la DIGI, ci am preferat să-l folosesc ca bridge care doar să dea mai departe toate datele către routerul meu, și să pot face de acolo management cum vreau eu.
Păreri după un an pe WiFi 6
Din punct de vedere al vitezei, nu încape îndoială. TP-Link AX20 este mult mai rapid decât vechiul router ASUS. Oricum, și cel ASUS era de ajuns pentru conexiunea noastră. Pe laptop-ul meu cu SSD NVMe, când descarc chestii prin uTorrent, ajung și la 50 MB/s download.
Prin Wifi, pe telefon care știe WiFi 6, la fel, viteza este foarte mare:
Aceasta este viteza pe wireless, la laptop (care nu are WiFi 6):
Și așa arată viteza pe laptop conectat prin cablu:
Nu am observat în schimb nicio schimbare în autonomia telefonului. Aș zice că partea power saving nu se confirmă la telefon. Că altfel, laptopuri sau alte device-uri nu avem cu WiFi 6. Dar ceva îmi spune că partea de power saving este falsă.
Și ca o particularitate a acestui router, este mult mai ușor de configurat și manage-uit prin aplicația TP-Link Tether. ASUS-ul era din era în care configurarea se făcea prin browser. E mișto să poți schimba setări direct de pe telefon, printr-o aplicație scalată pentru dimensiunea ecranului de telefon.
Dezavantaje WiFi 6?
În primul rând ar fi cel legat de acoperire. De fapt nu-i o problemă specifică legată de WiFi 6, ci de toate routerele mai noi. Pe măsură ce crește viteza și frecvența routerului, scade lungimea de undă, deci undele penetrează mai greu prin pereți.
Eu compar acum cu routerul ASUS care era recunoscut pentru acoperirea lui fantastică. Adică acel router pus în sufragerie, într-un apartament de 80 mp la etajul 3, îmi oferea acoperire în tot apartamentul, oriunde pe scara blocului, în fața și spatele blocului. Cred că putea să se conecteze și Musk cu Starlink-ul la el când trecea pe deasupra.
Routerul TP-Link îmi oferă acoperire bună în sufragerie și două dormitoare și o baie, uneori și în bucătărie, dar cu deconectări frecvente. În unul din dormitoare, la fel, e cu semnul întrebării, iar în una din băi e mai degrabă nu. Adică dacă vreau să citesc ceva, să stau pe Facebook sau să ascult muzică pe Spotify, merge în oricare din camere. Dacă vreau să mă uit la un reel sau la un video pe YouTube, mai bine trec direct pe date mobile, ca să nu devină frustrant.
Mi se pare că acest router este destul de sensibil și la obiecte adăugate în preajma antenelor lui. Îl ținem pe o bibliotecă mai înaltă, dar uneori mai punem alte obiecte pe acolo (cutii cu electronice, chestii). Mi se pare că se simte o degradare în puterea semnalului atunci când ajungem să-i înconjurăm toate antenele cu câte ceva.
Teoretic în era vitezelor mari, problema acoperirii se rezolvă cu un range extender sau cu o rețea de tip mesh. Practic, avem date nelimitate pe smartphone oricum, așa că nu am simțit încă nevoia să mai adăugăm încă un device în casă.
A doua problemă este legată mai mult de conectarea altor dispozitive decât de WiFi 6 în sine. Routerul creează practic două rețele wifi (una wifi normal și una wifi 6). Telefonul vede o singură rețea WiFi, cea pe WiFi 6. Atunci când vreau să conectez prin WiFi un device care nu știe de WiFi 6, iar setup-ul se face de pe telefon (camere de supraveghere, becuri smart, prize smart), trebui să țin minte să intru mai întâi în setările telefonului și să dezactivez WiFi 6. Altfel setup-ul se blochează pentru că device-ul încearcă să se conecteze prin telefon la o rețea wireless, dar telefonul nu o vede decât pe cea WiFi 6.
În concluzie, ar trebui să treci pe WiFi 6?
My answer is strong maybe 🙂 Mai degrabă nu. Dacă ai un apartament mic, device-uri noi, care știu de WiFi 6 (practic doar smartphone-uri sau laptopuri de ultimă generație), și vrei viteză cât mai bună, da, “se merită” să treci pe WiFi 6.
Dacă acoperirea este mai importantă pentru tine, ai multe dispozitive IoT și ești mulțumit de acoperirea actuală, rămâi pe standardul actual de WiFi. WiFi 6 s-ar putea să te încurce mai mult. Dacă vrei neapărat să treci pe WiFi 6, ia și un range extender sau gândește-te din start la o rețea mesh.
Anyway, tocmai a apărut primul router cu WiFi 7, so get ready 🙂
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ce model de ASUS ai avut? Eu am de ani buni un RT-N18U si parca nu ma indur sa-l schimb. Tot Fiberlink 500, 3 PC conectate prin cablu si TV+camere IP+telefoane+alte gadgeturi conectate prin WiFi. Nu s-a blocat niciodata, semnal prind si la 2 case mai jos 🙂
Tot RT-N18U 🙂 Nu-l schimba, că o să plângi după acoperire. Wifi 6 nu prea merită decât (poate) dacă ai mai multe device-uri Wifi 6. Per total îți va da dureri de cap.
Mulțumesc de informație, stau liniștit deci. Cred ca ăsta așa “moare”, doar dacă se schimba radical la accesul la Internet să-l schimb eventual 😄
Am folosit multi ani un RT-N56U ca router. De vreo 2 ani am luat un mini PC (cu 6 lan-uri) pe care a instalat Clearos, iar routerul îl folosesc pe post de access point.
În ultimul timp am observat că a început să pice conexiunea wifi și probabil că ar trebui să mă uit după ceva nou.
Am testat si eu TP-Link Archer AX10 si am fost dezamagit de semnal. Pe de alta parte Mercusys MR70X, care e ruda mai saraca de la TP-Link, stie wifi 6 si am avut un semnal ceva mai bun.
Acum folosesc o strutzocamila cu Mercusys MR70X ca router principal pentru viteza si 3 mesh-uri Halo H50G ca sa am semnal bun chiar si in balcoane.
https://thegadgetist.ro/review-tp-link-archer-ax10/
https://thegadgetist.ro/review-router-mercusys-mr70x/
https://thegadgetist.ro/review-sistem-wi-fi-mesh-mercusys-halo-h50g/
ASUS si tot nu-s multumit de acoperire (bloc), deci cu siguranta nu as schimba cu unul si mai slab (desi tot ASUS ar fi). E mare si dezavantajul daca nu vad direct reteaua normala pe telefon, prea des a fost nevoie
Util articol.
Mersi
Mulțumesc! Mă bucur că l-ai găsit util.
Cum pot conecta un wifi6 de la digi la un tplink? Mulțumesc frumos!
I just got the wifi 6 router from digi. Of health safety concerns, and as I do not really need all that speed, is it possible to reduce the output of the router in general?
Is it possible to reduce only the 5g output?
Thank you!
Hello! You can reduce the transmission power, not from the router app (Tether) but from the web-based management page. Under Advanced > Wireless Settings, you have the option to toggle the transmission power from low to middle to high. However, I didn’t find a way to reduce the power only for the 5GHz band.
Lol, health concers. You do know that your phone emits more radiation than a router, right?