După o perioadă lungă de indecizie, acum doi ani am cumpărat un uscător de rufe de la Samsung. Deși stăm la bloc, am ales să ne asumăm un pic de spațiu în plus ocupat și să luăm separat un uscător, nu o mașină de spălat cu uscător integrat.
Am optat pentru un uscător separat și nu pentru o mașină cu uscător pentru că am auzit tot felul de povești legate de fiabilitatea îndoielnică a mașinilor cu uscător. Pe lângă asta, mă temeam ca o soluție 2in1 să fie de fapt un compromis la ambele capitole: și la performanța la spălare și la uscare.
Acum că avem un uscător, pot înțelege poveștile legate de fiabilitate. Filtrul de scame al uscătorului trebuie curățat după fiecare utilizare. Eu îl curăț cu religiozitate, pentru că se strânge o blăniță de textile acolo. Pe lângă asta, mai există un al doilea filtru, care trebuie curățat ceva mai rar, o dată la 2-3 luni. Pot să înțeleg că alte persoane nu sunt așa de riguroase și atunci scamele respective ajung la radiatorul pompei de căldură și în final ajung la pompa de căldură, ajungând să strice jucăria cu totul.
În fine, știind acum “problema”, cred că m-aș încumeta să cumpăr și unul 2in1, pentru că sunt genul de persoană riguroasă cu mentenanța. În cei doi ani, doar o singură dată ni s-a întâmplat să băgăm din greșeală uscătorul fără să curățăm filtrele.
Oricum, un uscător de rufe are avantajul că poate lucra concomitent cu o mașină de spălat rufe, în timp ce la mașina de spălat este a doua tură de rufe. Un scenariu care ni se părea aproape imposibil înainte de cel mic, dar foarte des întâlnit acum.
Are însă și un dezavantaj acest sistem cu două aparate separate în configurația în care le-am montat noi. Adică mașina de spălat într-o parte a casei și uscătorul în cealaltă parte. Problema este că este un traseul destul de lung între cele două și uneori hainele se mai “pierd” pe drum. Se pierd în sensul că (cel mai adesea eu) ori uit să le scot din mașina de spălat și să le bag în uscător. Ori le bag în uscător și uit să le scot (iar ele inițial se usucă, dar peste noapte este posibil să se umezească din nou ușor din cauza condensului). Sau le scot din uscător (care este pe balconul sufrageriei) și dacă le las seara în sufragerie, risc să ia cel mic a doua zi ligheanul și să le “probeze” și să le aranjeze prin toată sufrageria. O mașină cu uscător sau un uscător pus chiar lângă mașina de spălat ar fi eliminat aceste “erori”. Oricum, acestea sunt first world problems.
În funcție de sezon îl folosim o dată pe săptămână sau odată la 2-3 zile. Cât despre consumul de energie, este infim…
Am avut un maxim de 6 kWh în luna octombrie, până când a dat Elcen drumul la căldură. Acum deja începe să scadă, pentru că vom mai usca rufe și lângă calorifer.
Concluzia este că uscătorul de rufe este una dintre cele mai bune investiții din ultimii ani. De fiecare dată mă gândesc la fel cum mă gândeam și după ce am trecut la mașina de spălat rufe și la mașina de spălat vase. Oare cum trăiam înainte fără ele?!
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Cam ciudat pentru o persoana atat de riguroasa cu mentenanta sa uite sa mute rufele…
I know, right?
Uit să le scot din mașină pentru că mașina de spălat este în cea mai îndepărtată parte a apartamentului, unde este dormitorul nostru și o baie și este mereu întuneric pe holul unde este mașina. De regulă după ce se culcă cel mic, stăm în sufragerie, care-i partea diametral opusă. Soția stă cu el la somn, eu stau cumva pe silent în sufragerie și mai scriu un articol pe blog. Dacă mă pierd cu treaba, constat că trebuiau băgate rufele fix când mă duc la somn. Și dacă sunt deja mega obosit, nici măcar atunci. Le văd a doua zi dimineața.
De uitat de scos din uscător uit pentru că uscătorul e pe balcon, eu sunt în sufragerie cu căștile pe urechi, tot așa, scriind articole. Îmi aduc aminte uneori când mă duc la culcare, mă așez în pat și văd notificare pe telefon că a terminat de făcut treaba uscătorul :))
De uitat să curăț filtrele n-am cum, că este reflex. Filtrele de scame sunt în fața cuvei uscătorului. Verific mereu că sunt curate filtrele (e și super ușor de verificat) înainte să bag hainele.